Anteriorment, us havia mostrat com fer unes Faves a la catalana com més m'agraden a mi. Avui us mostraré com fer els Pèsols i faves ofegats, que vindria a ser la mateixa recepta però sense el vi ni l'os de pernil. Veureu que no hi ha massa diferències entre totes dues receptes. En aquest cas, he afegit uns quants pèsols frescos. Aprofiteu bé la temporada de faves i pèsols. Espero que us agradi.

Ingredients

1,250 kg faves desgranades

4 talls de cansalada viada tallada

2 alls tendres trinxats

1 tros de bull

1 ceba tendra trinxada

1 ramell de menta fresca

1 fulla de llorer

oli d'oliva

pebre

aigua

sal

Variants:

- Es pot fer amb cebes i alls secs

- Al sofregit es pot afegir tomàquet madur trinxat i costella de porc

- Es pot fer sense pèsols 

- S'hi pot posar marduix a més de menta

- També es fa amb les faves tendres amb tavella, desfilades i trossejades

- Al final de la cocció, s'hi pot tirar un raig d'anís o mitja copeta de barreja (moscatell i aiguardent)

- S'hi pot afegir un tros de xoriço o sobrassada

- Es pot utilitzar botifarra negre en comptes de bull, afegint-la als últims 10 minuts de cocció

- S'hi pot tirar un raig de vi blanc o negre

- Hi ha qui hi posa una mica de pebre vermell

Preparació
1.
pesols faves ofegats pas1

Primer de tot haurem de pelar les faves... si és temporada clar. Si no, congelades. He pelat uns 2 kg de faves.

2.
pesols faves ofegats pas2

Preparem la resta d'ingredients del plat.

3.
pesols faves ofegats pas3

Piquem l'all tendre... la ceba tendra... i la cansalada viada.

4.
pesols faves ofegats pas4

Els trossos que siguin grans i macos.

5.
pesols faves ofegats pas5

El bull negre.

6.
pesols faves ofegats pas6

Però a més a més, com que el bull s'acabarà desfent... als últims 10 minuts de cocció hi afegiré unes rodanxes de botifarra negre... i el plat quedarà més maco.

7.
pesols faves ofegats pas7

Aps, i els pèsols també... es compren frescos i es pelen... i si no... doncs congelats, quin remei.

8.
pesols faves ofegats pas8

Començarem per escalfar un bon raig d'oli d'oliva en una cassola... hi tirarem l'all, la ceba i la carn. Ho deixem sofregir una estona fins que agafi coloret. Podeu treure l'excés d'oli si cal.

9.
pesols faves ofegats pas10

A continuació, incorporem les faves pelades i els pèsols.

10.
pesols faves ofegats pas11

Ho remenem una mica i afegim un ramell de menta fresca.

11.
pesols faves ofegats pas12

Una mica de llorer.

12.
pesols faves ofegats pas13

... i el bull... que jo el pelo... li trec la pell.

13.
pesols faves ofegats pas14

A continuació els tomàquets partits a quarts.

14.
pesols faves ofegats pas15

... un polsim de sal...

15.
pesols faves ofegats pas16

... un polsim de pebre negre en pols...

16.
pesols faves ofegats pas18

A continuació... incorporem un got d'aigua... fins més o menys cobrir les faves, però no gaire aigua, eh?

17.
pesols faves ofegats pas19

Ho tapem i ho deixem coure a foc lent durant uns 30 minuts.

18.
pesols faves ofegats pas20

Passat aquest temps... ho tastem de sal... i mirem com va de cocció.

19.
pesols faves ofegats pas21

Ara incorporarem el xoriço, que si no voleu... no cal posar-ne. A mi m'agrada, però del dur.

20.
pesols faves ofegats pas22

Doncs incorporem tres o quatre trossets de xoriço...

21.
pesols faves ofegats pas23

... i tres o quatre rodanxes de botifarra negre.

22.
pesols faves ofegats pas24

En aquest moment, si voleu, podeu tirar un raig d'anís.

23.
pesols faves ofegats pas25

Li donem un parell de voltes, rectifiquem de sal, si cal, i ho deixem 10 minutets més.

24.
pesols faves ofegats pas26

Comproveu que les faves i els pèsols siguin ben cuits i vigileu no passar-vos de cocció o es desfaran.

25.
pesols faves ofegats pas27

Deixeu reposar el guisadet un parell d'hores... o d'un dia per altre.

26.
pesols faves ofegats pas28

I ja podem emplatar.

27.
pesols faves ofegats pas29

Acompanyeu el plat amb un bon vi negre.

28.
pesols faves ofegats pas30

Ummm... que bones són, eh?

29.
pesols faves ofegats pas31

Aquesta és la quantitat total que surt. Per 4 plats normalets... tirant a justets, però ja està bé... és un plat amb greixos. Es conserva bé a la nevera durant 2 o 3 dies. Bon Profit!