El pèsol negre és un llegum que es cultiva en zones de muntanya en quantitats molt petites. El gra, quan és cru, té un color verd grisós, però un cop cuit pren un color entre marró i negre, d'on li ve el seu nom. La seva textura, quan està cuit, és fina, terrosa i de gust dolç i aromàtic. Com la resta de llegums, és un aliment que conté principalment hidrats de carboni complexes. A més, aporta una quantitat important de proteïnes que, tot i ser d'un valor biològic inferior a la dels productes d'origen animal, si es menja amb cereals (com el pa o l'arròs) s'obté una proteïna d'elevada qualitat. 

Ingredients

500 g pèsols negres cuits  

10 rostes de cansalada  

unes fulles de llorer

un os de pernil

col confitada  

oli d'oliva

sal    

Variants:

- Podeu servir-los sense la col confitada  

- S'hi pot afegir una mica de ceba

Preparació
1.
pesols negres rosta col confitada pas1

Aquí els teniu.

2.
pesols negres rosta col confitada pas2

Es poden comprar a granel, però també els trobareu envasats al buit. Com podeu veure, la seva singularitat els fa molt especials, també al paladar.

3.
pesols negres rosta col confitada pas3

Els posarem en remull durant 24 hores.

4.
pesols negres rosta col confitada pas4

Si voleu, afegiu a l'aigua una cullerada de bicarbonat.

5.
pesols negres rosta col confitada pas6

Afegirem un parell de fulles de llorer i un os de pernil.

6.
pesols negres rosta col confitada pas7

En una olla amb abundant aigua posarem un os de pernil.

7.
pesols negres rosta col confitada pas8

Si no teniu os de pernil, podeu posar una mica de cansalada.

8.
pesols negres rosta col confitada pas9

Una mica de llorer i...

9.
pesols negres rosta col confitada pas10

... els pèsols negres escorreguts i rentats...

10.
pesols negres rosta col confitada pas11

... i un bon pessic de sal. Taparem l'olla i els courem a foc baix durant almenys una hora.

11.
pesols negres rosta col confitada pas12

Mentrestant, prepararem una mica de col confitada per acompanyar el plat. Us recomano la lectura prèvia de la recepta Col confitada.

12.
pesols negres rosta col confitada pas14

I la tindrem mitja hora en remull, per rebaixar la fortor del vinagre. Ho reservem.

13.
pesols negres rosta col confitada pas15

Els pèsols ja cuits us quedaran lleugerament cruixents per fora i tous per dins. Vigileu ja que, si li doneu massa cocció, se us poden trencar. Els reservem.

14.
pesols negres rosta col confitada pas16

Ara prepararem les rostes de cansalada. Posarem un paper d'alumini sobre una safata de forn, així ens costarà menys de netejar a posteriori.

15.
pesols negres rosta col confitada pas17

Posarem un parell de talls per persona.

16.
pesols negres rosta col confitada pas18

Deixarem torrar la cansalada al forn durant uns 15-20 minuts.

17.
pesols negres rosta col confitada pas19

Comproveu que quedin cruixents.

18.
pesols negres rosta col confitada pas20

Reservarem les rostes sobre un paper absorbent.

19.
pesols negres rosta col confitada pas21

A continuació, escalfarem un raig d'oli d'oliva en una paella i hi abocarem un grapat de pèsols. Ho salarem una mica i saltarem els pèsols fins que comencin a torrar-se una mica. Uns minutets.

20.
pesols negres rosta col confitada pas22

Un cop saltats, ja podrem emplatar.

21.
pesols negres rosta col confitada pas23

Unes rostes, una mica de col confitada, un bon raig d'oli d'oliva en cru i...

 

22.
pesols negres rosta col confitada pas24

... a dinar! I que no falti el porronet de vi!

23.
pesols negres rosta col confitada pas25

Bon profit!