El peu de porc és un producte curiós: o t'agrada o no t'agrada. Passa el mateix amb els caragols. Tenen una textura gelatinosa que fa que sempre acabem amb els dits enganxosos. Però certament és un producte molt bo i tradicional que es pot cuinar de mil maneres. A mi no m'havien agradat mai, fins que la meva mare va fer aquesta recepta. Coses que té la vida, oi?... I l'edat, suposo. Jo us recomano comprar-los crus i bullir-los a casa, encara que també els podeu trobar ja bullits.
És un plat exquisit i aquesta recepta, no sé per què, costa molt de trobar als restaurants. Sempre t'ofereixen peus a la brasa o guisats amb salsa de tomàquet però no al forn d'aquesta manera. Jo considero que aquesta és una de les millors maneres de menjar-los, encara que a la brasa també són força bons. El peu de porc no és un aliment ric en greixos com molts podeu pensar, per ser porc. De fet, no deixen de ser les extremitats inferiors d'un animal que són sempre en continu exercici i, per tant, és normal que no hi hagi greixos.
Són molt rics en col·lagen, substància que es troba en el teixit conjuntiu, una gelatina que recobreix tots els ossos que conformen el peu. Així que aquells que estigueu preocupats pel colesterol, tranquils, ho podeu consumir sense por i amb molta alegria. Les propietats del col·lagen resulten especialment beneficioses, ja que aporten flexibilitat als nostres teixits.
4 peus de porc crus (o 8 meitats)
4 dents d'all
julivert fresc
2 fulles de llorer
1 got de vi blanc
farina
pa ratllat
oli d'oliva
sal
Per al sofregit:
1 ceba
3 cebes tendres
4 o 5 tomàquets madurs
1/2 pebrot vermell
pebre vermell dolç
Variants:
- Hi podeu posar una picada d'ametlles al sofregit
- Podeu posar una mica del brou de bullir els peus al sofregit
- Els podeu fer amb samfaina o amb salsa de tomàquet
- Es poden acompanyar amb allioli
Els peus els deixarem ben nets.
Els podeu comprar sencers o partits per la meitat.
Posarem abundant aigua a bullir amb unes fulles de llorer.
Hi posem els peus de porc...
... una mica de julivert, una mica de sal...
... i ho deixarem bullir un parell d'hores.
Tapeu l'olla.
Passades les dues hores comprovem si la carn està ben cuita.
Si és així, els reservem per refredar-los fora del brou. Si voleu, podeu guardar una mica d'aquest brou per afegir-lo al sofregit.
Els peus es poden desossar al 100% si voleu, però llavors perdran la seva forma.
A mi m'agrada treure l'os més gran del mig del peu i prou. A més, què seria d'uns bons peus de porc si no en podem escurar els ossos, eh?
Molt bé.
A continuació farem el sofregit.
Ratllem els tomàquets.
Trinxem tota la verdura.
En una paella posem la ceba a sofregir amb una mica d'oli.
Mentrestant, per aprofitar el temps, anirem picant all i julivert.
No m'agrada massa, sincerament, però si tinc uns quants alls per picar, va bé.
Posem una dent d'all dins...
... fem pressió, amb força...
... i pels foradets surt l'all picat. Bé, més aviat surt esprimit.
Piquem també una mica de julivert fresc. Ho reservem junt.
Quan la ceba agafi coloret marró...
... hi incorporarem el pebrot vermell...
... i el deixarem coure uns minuts. Barregeu-lo tot plegat.
Ara, deixem que faci xup-xup uns minutets... que caramel·litzi una mica el tomàquet.
És el moment d'incorporar-hi el vi. Jo utilitzo un vi blanc per cuinar.
Aproximadament mitja copa.
Ho deixem reduir uns 5-8 minuts, per fer evaporar l'alcohol, i esperem que el sofregit comenci a desenganxar-se de la paella, que gairebé no quedi líquid.
A continuació, i havent tastat el punt de sal, el passarem a un pot per triturar.
No és imprescindible aquest pas, però li donarà una presentació més maca.
Reservem aquesta salseta de sofregit.
Ara toca fregir els peus de porc enfarinats.
Que quedin ben blancs per tot arreu.
I els poseu a fregir en una paella amb un bon raig d'oli.
ATENCIÓ! PERILL DE CREMADES! Aneu amb molt de compte. Els peus de porc esclaten i esquitxen amb oli roent.
Per tant, us aconsello molt i molt que tapeu la paella.
Quan comencin a esclatar amb ganes significarà que els heu de voltar. Aparteu la paella del foc i espereu uns instants... que baixi l'escalfor per evitar una nova esquitxada. Doneu la volta als peus i els torneu a posar al foc amb la tapa.
Quan tornin a espetegar... repetiu el mateix procés i retireu-los del foc sense treure la tapa. Reserveu-los.
Vinga, que ja queda poc. Ara posarem una mica d'oli en una safata de forn per evitar que s'enganxin els peus durant la cocció.
Col·loquem els peus a la safata.
Els apliquem una capa de salsa de sofregit per sobre.
I ara l'all i julivert picat per sobre.
Fantàstic.
Per acabar, tirarem una mica de pa ratllat per sobre dels peus... fins que quedi una capa fina de pa.
Un raig d'oli d'oliva per sobre...
... i ho posem a gratinar a uns 190 graus... durant uns 15 minuts aproximadament.
Fins que la capa de pa quedi cruixent.
Ja els tenim fets.
Emplatem.
Oi que fan bona pinta?... és una molt bona manera de menjar-los.
Els tastem?... ummmm. Em falta una copeta de vi negre amb caràcter...
Bon profit!