El peu de porc és un producte curiós: o t'agrada o no t'agrada. Passa el mateix amb els caragols. Tenen una textura gelatinosa que fa que sempre acabem amb els dits enganxosos. Però certament és un producte molt bo i tradicional que es pot cuinar de mil maneres. A mi no m'havien agradat mai, fins que la meva mare va fer aquesta recepta. Coses que té la vida, oi?... I l'edat, suposo. Jo us recomano comprar-los crus i bullir-los a casa, encara que també els podeu trobar ja bullits.
És un plat exquisit i aquesta recepta, no sé per què, costa molt de trobar als restaurants. Sempre t'ofereixen peus a la brasa o guisats amb salsa de tomàquet però no al forn d'aquesta manera. Jo considero que aquesta és una de les millors maneres de menjar-los, encara que a la brasa també són força bons. El peu de porc no és un aliment ric en greixos com molts podeu pensar, per ser porc. De fet, no deixen de ser les extremitats inferiors d'un animal que són sempre en continu exercici i, per tant, és normal que no hi hagi greixos.
Són molt rics en col·lagen, substància que es troba en el teixit conjuntiu, una gelatina que recobreix tots els ossos que conformen el peu. Així que aquells que estigueu preocupats pel colesterol, tranquils, ho podeu consumir sense por i amb molta alegria. Les propietats del col·lagen resulten especialment beneficioses, ja que aporten flexibilitat als nostres teixits.
4 peus de porc crus (o 8 meitats)
4 dents d'all
julivert fresc
2 fulles de llorer
1 got de vi blanc
farina
pa ratllat
oli d'oliva
sal
Per al sofregit:
1 ceba
3 cebes tendres
4 o 5 tomàquets madurs
1/2 pebrot vermell
pebre vermell dolç
Variants:
- Hi podeu posar una picada d'ametlles al sofregit
- Podeu posar una mica del brou de bullir els peus al sofregit
- Els podeu fer amb samfaina o amb salsa de tomàquet
- Es poden acompanyar amb allioli
![peus porc al forn pas1 peus porc al forn pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/95/81/peus-porc-al-forn-pas1.jpeg)
Els peus els deixarem ben nets.
![peus porc al forn pas2 peus porc al forn pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/96/23/peus-porc-al-forn-pas2.jpeg)
Els podeu comprar sencers o partits per la meitat.
![peus porc al forn pas3 peus porc al forn pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/96/65/peus-porc-al-forn-pas3.jpeg)
Posarem abundant aigua a bullir amb unes fulles de llorer.
![peus porc al forn pas4 peus porc al forn pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/97/07/peus-porc-al-forn-pas4.jpeg)
Hi posem els peus de porc...
![peus porc al forn pas5 peus porc al forn pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/97/49/peus-porc-al-forn-pas5.jpeg)
... una mica de julivert, una mica de sal...
![peus porc al forn pas6 peus porc al forn pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/97/91/peus-porc-al-forn-pas6.jpeg)
... i ho deixarem bullir un parell d'hores.
![peus porc al forn pas7 peus porc al forn pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/98/33/peus-porc-al-forn-pas7.jpeg)
Tapeu l'olla.
![peus porc al forn pas8 peus porc al forn pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/98/75/peus-porc-al-forn-pas8.jpeg)
Passades les dues hores comprovem si la carn està ben cuita.
![peus porc al forn pas9 peus porc al forn pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/99/17/peus-porc-al-forn-pas9.jpeg)
Si és així, els reservem per refredar-los fora del brou. Si voleu, podeu guardar una mica d'aquest brou per afegir-lo al sofregit.
![peus porc al forn pas10 peus porc al forn pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/99/59/peus-porc-al-forn-pas10.jpeg)
Els peus es poden desossar al 100% si voleu, però llavors perdran la seva forma.
![peus porc al forn pas11 peus porc al forn pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/00/01/peus-porc-al-forn-pas11.jpeg)
A mi m'agrada treure l'os més gran del mig del peu i prou. A més, què seria d'uns bons peus de porc si no en podem escurar els ossos, eh?
![peus porc al forn pas12 peus porc al forn pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/00/43/peus-porc-al-forn-pas12.jpeg)
Molt bé.
![peus porc al forn pas13 peus porc al forn pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/00/85/peus-porc-al-forn-pas13.jpeg)
A continuació farem el sofregit.
![peus porc al forn pas14 peus porc al forn pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/01/27/peus-porc-al-forn-pas14.jpeg)
Ratllem els tomàquets.
![peus porc al forn pas15 peus porc al forn pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/01/69/peus-porc-al-forn-pas15.jpeg)
Trinxem tota la verdura.
![peus porc al forn pas16 peus porc al forn pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/02/11/peus-porc-al-forn-pas16.jpeg)
En una paella posem la ceba a sofregir amb una mica d'oli.
![peus porc al forn pas17 peus porc al forn pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/02/53/peus-porc-al-forn-pas17.jpeg)
Mentrestant, per aprofitar el temps, anirem picant all i julivert.
![peus porc al forn pas18 peus porc al forn pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/02/95/peus-porc-al-forn-pas18.jpeg)
![peus porc al forn pas19 peus porc al forn pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/03/67/peus-porc-al-forn-pas19.jpeg)
No m'agrada massa, sincerament, però si tinc uns quants alls per picar, va bé.
![peus porc al forn pas20 peus porc al forn pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/04/21/peus-porc-al-forn-pas20.jpeg)
Posem una dent d'all dins...
![peus porc al forn pas21 peus porc al forn pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/05/05/peus-porc-al-forn-pas21.jpeg)
... fem pressió, amb força...
![peus porc al forn pas22 peus porc al forn pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/05/47/peus-porc-al-forn-pas22.jpeg)
... i pels foradets surt l'all picat. Bé, més aviat surt esprimit.
![peus porc al forn pas23 peus porc al forn pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/05/89/peus-porc-al-forn-pas23.jpeg)
Piquem també una mica de julivert fresc. Ho reservem junt.
![peus porc al forn pas24 peus porc al forn pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/06/31/peus-porc-al-forn-pas24.jpeg)
Quan la ceba agafi coloret marró...
![peus porc al forn pas25 peus porc al forn pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/06/73/peus-porc-al-forn-pas25.jpeg)
... hi incorporarem el pebrot vermell...
![peus porc al forn pas26 peus porc al forn pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/07/18/peus-porc-al-forn-pas26.jpeg)
... i el deixarem coure uns minuts. Barregeu-lo tot plegat.
![peus porc al forn pas27 peus porc al forn pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/07/60/peus-porc-al-forn-pas27.jpeg)
![peus porc al forn pas28 peus porc al forn pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/08/02/peus-porc-al-forn-pas28.jpeg)
![peus porc al forn pas29 peus porc al forn pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/08/44/peus-porc-al-forn-pas29.jpeg)
Ara, deixem que faci xup-xup uns minutets... que caramel·litzi una mica el tomàquet.
![peus porc al forn pas30 peus porc al forn pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/08/86/peus-porc-al-forn-pas30.jpeg)
És el moment d'incorporar-hi el vi. Jo utilitzo un vi blanc per cuinar.
![peus porc al forn pas31 peus porc al forn pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/09/28/peus-porc-al-forn-pas31.jpeg)
Aproximadament mitja copa.
![peus porc al forn pas32 peus porc al forn pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/09/70/peus-porc-al-forn-pas32.jpeg)
Ho deixem reduir uns 5-8 minuts, per fer evaporar l'alcohol, i esperem que el sofregit comenci a desenganxar-se de la paella, que gairebé no quedi líquid.
![peus porc al forn pas33 peus porc al forn pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/10/12/peus-porc-al-forn-pas33.jpeg)
A continuació, i havent tastat el punt de sal, el passarem a un pot per triturar.
![peus porc al forn pas34 peus porc al forn pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/10/54/peus-porc-al-forn-pas34.jpeg)
No és imprescindible aquest pas, però li donarà una presentació més maca.
![peus porc al forn pas35 peus porc al forn pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/10/96/peus-porc-al-forn-pas35.jpeg)
Reservem aquesta salseta de sofregit.
![peus porc al forn pas36 peus porc al forn pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/11/38/peus-porc-al-forn-pas36.jpeg)
Ara toca fregir els peus de porc enfarinats.
![peus porc al forn pas37 peus porc al forn pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/11/80/peus-porc-al-forn-pas37.jpeg)
Que quedin ben blancs per tot arreu.
![peus porc al forn pas38 peus porc al forn pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/12/22/peus-porc-al-forn-pas38.jpeg)
I els poseu a fregir en una paella amb un bon raig d'oli.
![peus porc al forn pas39 peus porc al forn pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/12/64/peus-porc-al-forn-pas39.jpeg)
ATENCIÓ! PERILL DE CREMADES! Aneu amb molt de compte. Els peus de porc esclaten i esquitxen amb oli roent.
![peus porc al forn pas40 peus porc al forn pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/13/06/peus-porc-al-forn-pas40.jpeg)
Per tant, us aconsello molt i molt que tapeu la paella.
![peus porc al forn pas41 peus porc al forn pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/13/48/peus-porc-al-forn-pas41.jpeg)
Quan comencin a esclatar amb ganes significarà que els heu de voltar. Aparteu la paella del foc i espereu uns instants... que baixi l'escalfor per evitar una nova esquitxada. Doneu la volta als peus i els torneu a posar al foc amb la tapa.
![peus porc al forn pas42 peus porc al forn pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/13/90/peus-porc-al-forn-pas42.jpeg)
Quan tornin a espetegar... repetiu el mateix procés i retireu-los del foc sense treure la tapa. Reserveu-los.
![peus porc al forn pas43 peus porc al forn pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/14/32/peus-porc-al-forn-pas43.jpeg)
Vinga, que ja queda poc. Ara posarem una mica d'oli en una safata de forn per evitar que s'enganxin els peus durant la cocció.
![peus porc al forn pas44 peus porc al forn pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/14/74/peus-porc-al-forn-pas44.jpeg)
Col·loquem els peus a la safata.
![peus porc al forn pas45 peus porc al forn pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/15/16/peus-porc-al-forn-pas45.jpeg)
Els apliquem una capa de salsa de sofregit per sobre.
![peus porc al forn pas46 peus porc al forn pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/15/58/peus-porc-al-forn-pas46.jpeg)
I ara l'all i julivert picat per sobre.
![peus porc al forn pas47 peus porc al forn pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/16/00/peus-porc-al-forn-pas47.jpeg)
Fantàstic.
![peus porc al forn pas48 peus porc al forn pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/16/42/peus-porc-al-forn-pas48.jpeg)
Per acabar, tirarem una mica de pa ratllat per sobre dels peus... fins que quedi una capa fina de pa.
![peus porc al forn pas49 peus porc al forn pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/16/84/peus-porc-al-forn-pas49.jpeg)
Un raig d'oli d'oliva per sobre...
![peus porc al forn pas50 peus porc al forn pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/17/26/peus-porc-al-forn-pas50.jpeg)
... i ho posem a gratinar a uns 190 graus... durant uns 15 minuts aproximadament.
![peus porc al forn pas51 peus porc al forn pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/17/68/peus-porc-al-forn-pas51.jpeg)
Fins que la capa de pa quedi cruixent.
![peus porc al forn pas52 peus porc al forn pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/18/10/peus-porc-al-forn-pas52.jpeg)
Ja els tenim fets.
![peus porc al forn pas53 peus porc al forn pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/18/52/peus-porc-al-forn-pas53.jpeg)
Emplatem.
![peus porc al forn pas54 peus porc al forn pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/18/94/peus-porc-al-forn-pas54.jpeg)
Oi que fan bona pinta?... és una molt bona manera de menjar-los.
![peus porc al forn pas55 peus porc al forn pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/19/36/peus-porc-al-forn-pas55.jpeg)
Els tastem?... ummmm. Em falta una copeta de vi negre amb caràcter...
![peus porc al forn pas56 peus porc al forn pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/88/19/78/peus-porc-al-forn-pas56.jpeg)
Bon profit!