Quan vaig descobrir aquesta recepta em va sobtar que, veient l'elaboració del plat, no coincidís amb el que jo tenia entès per a la llauna. Ja havia cuinat bacallà, lluç, pop i altres productes a la llauna. Per tant, no us puc acabar d'explicar perquè aquesta recepta s'anomena com s'anomena.
En qualsevol cas, no deixa de ser una excel·lent i molt catalana manera de menjar uns peus de porc, ja que bàsicament conté un bon sofregit de tomàquet, peus de porc i allioli negat. A mi m'ha agradat molt.
4 peus de porc bullits
2 cebes trinxades
2 tomàquets madurs ratllats
1 cullerada de farina
pa ratllat
allioli negat
brou de bullir els peus
oli d'oliva
sal
Variants:
- Es pot preparar amb peus de be o de cabrit en comptes de porc
- Es pot posar una mica de vi blanc al sofregit
- Es poden desossar els peus bullits quan encara són tebis
Els peus els heu de comprar crus i partits per la meitat. Si convé els podeu encarregar.
Preparem la resta d'ingredients.
I els posem a coure en una olla fonda amb abundant aigua.
Poseu-hi també una mica de julivert fresc.
Unes fulles de llorer...
... i una mica de sal. Deixeu-ho coure durant un parell d'hores. Si ho preferiu, podeu coure els peus en una olla a pressió i els tindreu a punt en tan sols 30 minuts.
Mentrestant, anirem trinxant la ceba.
Ratllarem el tomàquet.
Com sempre us dic, si convé poseu-hi una mica de pebre vermell dolç si el tomàquet no té gaire color., sobretot si som fora de temporada.
Sofregirem la ceba poc a poc fins que es torni transparent.
A continuació hi afegirem el tomàquet.
Ho deixarem fer fins que el tomàquet sigui cuit i comenci a caramel·litzar. Entre 10-15 minuts.
Ho remenarem bé per desfer-la.
Notarem que de seguida espesseix.
En aquest punt, hi afegirem el vi.
Aproximadament una copa de vi blanc o mig got d'aquest Gran Chef especial per cuinar.
Tapem el sofregit i ho deixem reduir uns 10 minuts.
Us ha de quedar un sofregit intens i brillant.
L'abocarem en una safata de forn.
L'escamparem bé.
Entre una cosa i una altra, ja tindrem els peus cuits. Comproveu que la carn sigui ben tova. No llenceu el brou de coure els peus.
Un cop refredats, i si voleu, podeu treure els ossos, al menys un, el més gran.
Col·locarem els peus en la safata del forn i sobre el sofregit.
Paral·lelament farem un allioli suau amb la batedora elèctrica.
Ara aprofitarem el brou de la cocció dels peus per deixatar aquest allioli.
L'afegim al pot i fem que l'allioli quedi negat.
Ruixeu aquest allioli per sobre dels peus...
... no cal posar-lo tot, si n'heu fet massa.
Finalment, hi tirarem una mica de pa ratllat per sobre dels peus.
Ja els tenim a punt per enfornar.
Poseu-los al forn a 200 graus durant uns 15 minuts...
... fins que agafin un bonic color daurat.
I ja podem emplatar-los, ben calents.
En un plat posarem una base de sofregit...
... i al capdamunt un peu de porc. Que no falti un raig d'oli d'oliva verge extra en cru.
I a gaudir d'uns grans peus de porc, nanos!
Acompanyeu-los d'un gran vi, com el que es recomana seguidament.
Bon profit!