Quan vaig descobrir aquesta recepta em va sobtar que, veient l'elaboració del plat, no coincidís amb el que jo tenia entès per a la llauna. Ja havia cuinat bacallà, lluç, pop i altres productes a la llauna. Per tant, no us puc acabar d'explicar perquè aquesta recepta s'anomena com s'anomena.
En qualsevol cas, no deixa de ser una excel·lent i molt catalana manera de menjar uns peus de porc, ja que bàsicament conté un bon sofregit de tomàquet, peus de porc i allioli negat. A mi m'ha agradat molt.
4 peus de porc bullits
2 cebes trinxades
2 tomàquets madurs ratllats
1 cullerada de farina
pa ratllat
allioli negat
brou de bullir els peus
oli d'oliva
sal
Variants:
- Es pot preparar amb peus de be o de cabrit en comptes de porc
- Es pot posar una mica de vi blanc al sofregit
- Es poden desossar els peus bullits quan encara són tebis
![peus porc llauna pas1 peus porc llauna pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/76/94/peus-porc-llauna-pas1.jpeg)
Els peus els heu de comprar crus i partits per la meitat. Si convé els podeu encarregar.
![peus porc llauna pas2 peus porc llauna pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/77/36/peus-porc-llauna-pas2.jpeg)
Preparem la resta d'ingredients.
![peus porc llauna pas4 peus porc llauna pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/78/20/peus-porc-llauna-pas4.jpeg)
I els posem a coure en una olla fonda amb abundant aigua.
![peus porc llauna pas5 peus porc llauna pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/78/62/peus-porc-llauna-pas5.jpeg)
Poseu-hi també una mica de julivert fresc.
![peus porc llauna pas6 peus porc llauna pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/79/04/peus-porc-llauna-pas6.jpeg)
Unes fulles de llorer...
![peus porc llauna pas7 peus porc llauna pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/79/46/peus-porc-llauna-pas7.jpeg)
... i una mica de sal. Deixeu-ho coure durant un parell d'hores. Si ho preferiu, podeu coure els peus en una olla a pressió i els tindreu a punt en tan sols 30 minuts.
![peus porc llauna pas8 peus porc llauna pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/79/88/peus-porc-llauna-pas8.jpeg)
Mentrestant, anirem trinxant la ceba.
![peus porc llauna pas9 peus porc llauna pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/80/30/peus-porc-llauna-pas9.jpeg)
Ratllarem el tomàquet.
![peus porc llauna pas10 peus porc llauna pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/80/72/peus-porc-llauna-pas10.jpeg)
Com sempre us dic, si convé poseu-hi una mica de pebre vermell dolç si el tomàquet no té gaire color., sobretot si som fora de temporada.
![peus porc llauna pas11 peus porc llauna pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/81/14/peus-porc-llauna-pas11.jpeg)
Sofregirem la ceba poc a poc fins que es torni transparent.
![peus porc llauna pas12 peus porc llauna pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/81/56/peus-porc-llauna-pas12.jpeg)
A continuació hi afegirem el tomàquet.
![peus porc llauna pas13 peus porc llauna pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/81/98/peus-porc-llauna-pas13.jpeg)
Ho deixarem fer fins que el tomàquet sigui cuit i comenci a caramel·litzar. Entre 10-15 minuts.
![peus porc llauna pas15 peus porc llauna pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/82/82/peus-porc-llauna-pas15.jpeg)
Ho remenarem bé per desfer-la.
![peus porc llauna pas16 peus porc llauna pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/83/24/peus-porc-llauna-pas16.jpeg)
Notarem que de seguida espesseix.
![peus porc llauna pas17 peus porc llauna pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/83/66/peus-porc-llauna-pas17.jpeg)
En aquest punt, hi afegirem el vi.
![peus porc llauna pas18 peus porc llauna pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/84/08/peus-porc-llauna-pas18.jpeg)
Aproximadament una copa de vi blanc o mig got d'aquest Gran Chef especial per cuinar.
![peus porc llauna pas19 peus porc llauna pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/84/50/peus-porc-llauna-pas19.jpeg)
Tapem el sofregit i ho deixem reduir uns 10 minuts.
![peus porc llauna pas20 peus porc llauna pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/84/92/peus-porc-llauna-pas20.jpeg)
Us ha de quedar un sofregit intens i brillant.
![peus porc llauna pas21 peus porc llauna pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/85/34/peus-porc-llauna-pas21.jpeg)
L'abocarem en una safata de forn.
![peus porc llauna pas22 peus porc llauna pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/85/76/peus-porc-llauna-pas22.jpeg)
L'escamparem bé.
![peus porc llauna pas23 peus porc llauna pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/86/18/peus-porc-llauna-pas23.jpeg)
Entre una cosa i una altra, ja tindrem els peus cuits. Comproveu que la carn sigui ben tova. No llenceu el brou de coure els peus.
![peus porc llauna pas24 peus porc llauna pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/86/60/peus-porc-llauna-pas24.jpeg)
Un cop refredats, i si voleu, podeu treure els ossos, al menys un, el més gran.
![peus porc llauna pas25 peus porc llauna pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/87/02/peus-porc-llauna-pas25.jpeg)
Col·locarem els peus en la safata del forn i sobre el sofregit.
![peus porc llauna pas26 peus porc llauna pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/87/44/peus-porc-llauna-pas26.jpeg)
Paral·lelament farem un allioli suau amb la batedora elèctrica.
Ara aprofitarem el brou de la cocció dels peus per deixatar aquest allioli.
![peus porc llauna pas29 peus porc llauna pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/89/03/peus-porc-llauna-pas29.jpeg)
L'afegim al pot i fem que l'allioli quedi negat.
![peus porc llauna pas30 peus porc llauna pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/89/45/peus-porc-llauna-pas30.jpeg)
Ruixeu aquest allioli per sobre dels peus...
![peus porc llauna pas31 peus porc llauna pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/89/87/peus-porc-llauna-pas31.jpeg)
... no cal posar-lo tot, si n'heu fet massa.
![peus porc llauna pas32 peus porc llauna pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/90/29/peus-porc-llauna-pas32.jpeg)
Finalment, hi tirarem una mica de pa ratllat per sobre dels peus.
![peus porc llauna pas33 peus porc llauna pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/90/71/peus-porc-llauna-pas33.jpeg)
Ja els tenim a punt per enfornar.
![peus porc llauna pas34 peus porc llauna pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/91/13/peus-porc-llauna-pas34.jpeg)
Poseu-los al forn a 200 graus durant uns 15 minuts...
![peus porc llauna pas35 peus porc llauna pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/91/55/peus-porc-llauna-pas35.jpeg)
... fins que agafin un bonic color daurat.
![peus porc llauna pas36 peus porc llauna pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/91/97/peus-porc-llauna-pas36.jpeg)
I ja podem emplatar-los, ben calents.
![peus porc llauna pas37 peus porc llauna pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/92/39/peus-porc-llauna-pas37.jpeg)
En un plat posarem una base de sofregit...
![peus porc llauna pas38 peus porc llauna pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/92/81/peus-porc-llauna-pas38.jpeg)
... i al capdamunt un peu de porc. Que no falti un raig d'oli d'oliva verge extra en cru.
![peus porc llauna pas39 peus porc llauna pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/93/23/peus-porc-llauna-pas39.jpeg)
I a gaudir d'uns grans peus de porc, nanos!
![peus porc llauna pas40 peus porc llauna pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/93/65/peus-porc-llauna-pas40.jpeg)
Acompanyeu-los d'un gran vi, com el que es recomana seguidament.
![peus porc llauna pas41 peus porc llauna pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/87/94/07/peus-porc-llauna-pas41.jpeg)
Bon profit!