Quan vaig descobrir aquesta recepta em va sobtar que, veient l'elaboració del plat, no coincidís amb el que jo tenia entès per a la llauna. Ja havia cuinat bacallà, lluç, pop i altres productes a la llauna. Per tant, no us puc acabar d'explicar perquè aquesta recepta s'anomena com s'anomena. 

En qualsevol cas, no deixa de ser una excel·lent i molt catalana manera de menjar uns peus de porc, ja que bàsicament conté un bon sofregit de tomàquet, peus de porc i allioli negat. A mi m'ha agradat molt.

Ingredients

4 peus de porc bullits  

2 cebes trinxades

2 tomàquets madurs ratllats

1 cullerada de farina

pa ratllat

allioli negat  

brou de bullir els peus  

oli d'oliva  

sal

  

Variants:

- Es pot preparar amb peus de be o de cabrit en comptes de porc

- Es pot posar una mica de vi blanc al sofregit

- Es poden desossar els peus bullits quan encara són tebis

Preparació
1.
peus porc llauna pas1

Els peus els heu de comprar crus i partits per la meitat. Si convé els podeu encarregar.

2.
peus porc llauna pas2

Preparem la resta d'ingredients.

3.
peus porc llauna pas4

I els posem a coure en una olla fonda amb abundant aigua.

4.
peus porc llauna pas5

Poseu-hi també una mica de julivert fresc.

5.
peus porc llauna pas6

Unes fulles de llorer...

6.
peus porc llauna pas7

... i una mica de sal. Deixeu-ho coure durant un parell d'hores. Si ho preferiu, podeu coure els peus en una olla a pressió i els tindreu a punt en tan sols 30 minuts.

7.
peus porc llauna pas8

Mentrestant, anirem trinxant la ceba.

8.
peus porc llauna pas9

Ratllarem el tomàquet.

9.
peus porc llauna pas10

Com sempre us dic, si convé poseu-hi una mica de pebre vermell dolç si el tomàquet no té gaire color., sobretot si som fora de temporada.

10.
peus porc llauna pas11

Sofregirem la ceba poc a poc fins que es torni transparent.

11.
peus porc llauna pas12

A continuació hi afegirem el tomàquet.

12.
peus porc llauna pas13

Ho deixarem fer fins que el tomàquet sigui cuit i comenci a caramel·litzar. Entre 10-15 minuts.

13.
14.
peus porc llauna pas15

Ho remenarem bé per desfer-la.

15.
peus porc llauna pas16

Notarem que de seguida espesseix.

16.
peus porc llauna pas17

En aquest punt, hi afegirem el vi.

17.
peus porc llauna pas18

Aproximadament una copa de vi blanc o mig got d'aquest Gran Chef especial per cuinar.

18.
peus porc llauna pas19

Tapem el sofregit i ho deixem reduir uns 10 minuts.

19.
peus porc llauna pas20

Us ha de quedar un sofregit intens i brillant.

20.
peus porc llauna pas21

L'abocarem en una safata de forn.

 

21.
peus porc llauna pas22

L'escamparem bé.

22.
peus porc llauna pas23

Entre una cosa i una altra, ja tindrem els peus cuits. Comproveu que la carn sigui ben tova. No llenceu el brou de coure els peus.

23.
peus porc llauna pas24

Un cop refredats, i si voleu, podeu treure els ossos, al menys un, el més gran.

 

24.
peus porc llauna pas25

Col·locarem els peus en la safata del forn i sobre el sofregit.

25.
peus porc llauna pas26

Paral·lelament farem un allioli suau amb la batedora elèctrica.

26.

Ara aprofitarem el brou de la cocció dels peus per deixatar aquest allioli.

27.
peus porc llauna pas29

L'afegim al pot i fem que l'allioli quedi negat.

28.
peus porc llauna pas30

Ruixeu aquest allioli per sobre dels peus...

29.
peus porc llauna pas31

... no cal posar-lo tot, si n'heu fet massa.

30.
peus porc llauna pas32

Finalment, hi tirarem una mica de pa ratllat per sobre dels peus.

31.
peus porc llauna pas33

Ja els tenim a punt per enfornar.

32.
peus porc llauna pas34

Poseu-los al forn a 200 graus durant uns 15 minuts...

33.
peus porc llauna pas35

... fins que agafin un bonic color daurat.

34.
peus porc llauna pas36

I ja podem emplatar-los, ben calents.

35.
peus porc llauna pas37

En un plat posarem una base de sofregit...

36.
peus porc llauna pas38

... i al capdamunt un peu de porc. Que no falti un raig d'oli d'oliva verge extra en cru.

37.
peus porc llauna pas39

I a gaudir d'uns grans peus de porc, nanos!

38.
peus porc llauna pas40

Acompanyeu-los d'un gran vi, com el que es recomana seguidament.

39.I PER BEURE...
peus porc llauna pas41

Bon profit!

40.