Els peus de porc és un menjar típicament català. Aprofiteu ara que és temporada. Que noooooooooo... que és bromaaaaaa... ja heu tornat a picar, eh?... si és que... De peus de porc n'hi ha tot l'any, home. Faltaria més.
Jo sempre recomano comprar els peus crus i bullir-los a casa, ja que els que ja venen bullits tenen gustos una mica peculiars i mai se sap com han estat bullits, eh? A més, per aquesta recepta us farà falta tenir una mica de caldo de bullir els peus. Dues hores en olla tradicional o uns quaranta minuts en olla exprés.
2 peus de porc crus (4 meitats)
1 ceba picada
3 o 4 tomàquets madurs
300gr. prunes seques amb pinyol
brou de bullir els peus
2 fulles de llorer
1 rama d'api
1 pastanaga
julivert fresc
farina
oli per fregir
sal
Per la picada:
2 grans d'all
un grapat de pinyons
mig got de vi ranci
unes rames de julivert fresc picat
Variants:
- Es pot servir amb una mica d'allioli negat per sobre (allili tallat)
- Es pot fer també amb orellanes en comptes de prunes.
- Es poden gratinar amb la picada per sobre.
- Al caldo podeu afegir farigola i sajolida
![peus porc prunes pas1 peus porc prunes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/92/11/peus-porc-prunes-pas1.jpeg)
Rentem bé els peus i les herbes per fer el caldo.
![peus porc prunes pas2 peus porc prunes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/92/53/peus-porc-prunes-pas2.jpeg)
Els peus que siguin crus i tallats per la meitat. Si tenen pèls, podeu socarrar-los una mica prèviament.
![peus porc prunes pas3 peus porc prunes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/92/95/peus-porc-prunes-pas3.jpeg)
El posem dins una olla...
![peus porc prunes pas4 peus porc prunes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/93/37/peus-porc-prunes-pas4.jpeg)
... juntament amb la pastanaga, el llorer, el julivert i l'api.
![peus porc prunes pas5 peus porc prunes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/93/79/peus-porc-prunes-pas5.jpeg)
Ho salem una mica.
![peus porc prunes pas6 peus porc prunes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/94/21/peus-porc-prunes-pas6.jpeg)
Ho tapem i ho deixem coure a foc mig durant uns 90 minuts.
![peus porc prunes pas7 peus porc prunes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/94/63/peus-porc-prunes-pas7.jpeg)
De tant en tant els remeneu una mica. Un cop siguin tous ja els podeu reservar.
![peus porc prunes pas9 peus porc prunes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/95/47/peus-porc-prunes-pas9.jpeg)
... a mi m'agrada treure, al menys, l'os més gran que tenen.
![peus porc prunes pas10 peus porc prunes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/95/89/peus-porc-prunes-pas10.jpeg)
Colem el brou.
![peus porc prunes pas11 peus porc prunes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/96/31/peus-porc-prunes-pas11.jpeg)
El reservem.
![peus porc prunes pas12 peus porc prunes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/96/73/peus-porc-prunes-pas12.jpeg)
Ara agafem els tomacons ben madurs...
![peus porc prunes pas13 peus porc prunes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/97/15/peus-porc-prunes-pas13.jpeg)
... i els ratllem...
![peus porc prunes pas14 peus porc prunes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/97/57/peus-porc-prunes-pas14.jpeg)
... piquem també la ceba...
![peus porc prunes pas15 peus porc prunes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/97/99/peus-porc-prunes-pas15.jpeg)
Ara, haurem de fregir els peus, però abans els salarem una mica i els enfarinarem...
![peus porc prunes pas16 peus porc prunes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/98/41/peus-porc-prunes-pas16.jpeg)
... per totes bandes.
![peus porc prunes pas17 peus porc prunes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/98/83/peus-porc-prunes-pas17.jpeg)
![peus porc prunes pas18 peus porc prunes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/99/25/peus-porc-prunes-pas18.jpeg)
... i tapeu de seguida. Molt de compte que peten i us pot esquitxar. Hi ha risc de cremades. El que jo faig és que quan comencen a petar, retiro la paella del foc fins que deixen de petar. Llavors puc obrir la tapa i els puc donar la volta amb tota tranquil·litat.
![peus porc prunes pas19 peus porc prunes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/85/99/67/peus-porc-prunes-pas19.jpeg)
Mentre, en una cassola amb un raig d'oli, anirem sofregint la ceba picada...
![peus porc prunes pas20 peus porc prunes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/00/09/peus-porc-prunes-pas20.jpeg)
... i el tomàquet...
![peus porc prunes pas22 peus porc prunes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/00/93/peus-porc-prunes-pas22.jpeg)
Ho deixem uns minuts fins que agafi coloret i el tomàquet sigui cuit.
![peus porc prunes pas23 peus porc prunes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/01/35/peus-porc-prunes-pas23.jpeg)
Podem anar preparant la picada amb els pinyons, els alls i el julivert picat.
![peus porc prunes pas24 peus porc prunes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/01/77/peus-porc-prunes-pas24.jpeg)
Ja tenim els peus fregits. Els reservarem.
![peus porc prunes pas25 peus porc prunes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/02/19/peus-porc-prunes-pas25.jpeg)
El tomàquet ja gairebé és cuit.
![peus porc prunes pas26 peus porc prunes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/02/61/peus-porc-prunes-pas26.jpeg)
Seguirem fent la picada. També podeu posar els pinyons sencers a la cassola si voleu.
![peus porc prunes pas27 peus porc prunes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/03/03/peus-porc-prunes-pas27.jpeg)
Mig gotet de vi ranci...
![peus porc prunes pas28 peus porc prunes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/03/48/peus-porc-prunes-pas28.jpeg)
... que anirem barrejant poc a poc amb la picada...
![peus porc prunes pas29 peus porc prunes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/04/29/peus-porc-prunes-pas29.jpeg)
... fins a obtenir una pasta licuada.
![peus porc prunes pas30 peus porc prunes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/04/71/peus-porc-prunes-pas30.jpeg)
Com que trobo que a aquest tomàquet natural li falta color, l'he afegit un parell de cullerades de concentrat de tomàquet. Un petit truc.
![peus porc prunes pas31 peus porc prunes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/05/13/peus-porc-prunes-pas31.jpeg)
Tindrem a mà el brou de bullir els peus.
![peus porc prunes pas32 peus porc prunes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/05/55/peus-porc-prunes-pas32.jpeg)
Incorporarem al sofregit uns 5 o 6 cullerots de brou, que gairebé cobreixen els peus.
![peus porc prunes pas33 peus porc prunes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/05/97/peus-porc-prunes-pas33.jpeg)
Distribuim bé els peus dins la cassola. Penseu que els peus ja són cuits, així que només necessitarem d'uns 20-25 minuts de cocció.
![peus porc prunes pas34 peus porc prunes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/06/39/peus-porc-prunes-pas34.jpeg)
Ara les prunes, amb pinyol, clar.
![peus porc prunes pas35 peus porc prunes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/07/23/peus-porc-prunes-pas35.jpeg)
Les afegim a la cassola...
![peus porc prunes pas36 peus porc prunes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/07/77/peus-porc-prunes-pas36.jpeg)
... i seguidament la picada.
![peus porc prunes pas37 peus porc prunes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/08/43/peus-porc-prunes-pas37.jpeg)
Ara si, a foc mitjà, deixarem coure el conjunt durant 20-25 minuts com deia abans.
![peus porc prunes pas38 peus porc prunes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/09/45/peus-porc-prunes-pas38.jpeg)
Tapeu-lo millor.
![peus porc prunes pas39 peus porc prunes pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/09/87/peus-porc-prunes-pas39.jpeg)
De tant en tant, feu una remenada. Penseu que aquest brou és força gelatinós i és fàcil que s'enganxi del cul.
![peus porc prunes pas40 peus porc prunes pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/10/62/peus-porc-prunes-pas40.jpeg)
Ja està cuit i ha reposat una horeta. Veieu quin canvi de color al refredar-se?... és gairebé màgic!
![peus porc prunes pas41 peus porc prunes pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/11/10/peus-porc-prunes-pas41.jpeg)
Fot una pinta tremenda. Ja només ens queda escalfar-ho una mica i servir-lo.
![peus porc prunes pas42 peus porc prunes pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/86/11/79/peus-porc-prunes-pas42.jpeg)
Aquí teniu els peus amb prunes i pinyons. Podeu no triturar els pinyons i posar-los sencers.
Bon Profit!