Els peus de porc és un menjar típicament català. Aprofiteu ara que és temporada. Que noooooooooo... que és bromaaaaaa... ja heu tornat a picar, eh?... si és que... De peus de porc n'hi ha tot l'any, home. Faltaria més.

Jo sempre recomano comprar els peus crus i bullir-los a casa, ja que els que ja venen bullits tenen gustos una mica peculiars i mai se sap com han estat bullits, eh? A més, per aquesta recepta us farà falta tenir una mica de caldo de bullir els peus. Dues hores en olla tradicional o uns quaranta minuts en olla exprés.

Ingredients

2 peus de porc crus (4 meitats)

1 ceba picada  

3 o 4 tomàquets madurs

300gr. prunes seques amb pinyol

brou de bullir els peus  

2 fulles de llorer  

1 rama d'api

1 pastanaga  

julivert fresc  

farina

oli per fregir  

sal  

  

Per la picada:

2 grans d'all

un grapat de pinyons

mig got de vi ranci  

unes rames de julivert fresc picat  

  

Variants:  

- Es pot servir amb una mica d'allioli negat per sobre (allili tallat)

- Es pot fer també amb orellanes en comptes de prunes.

- Es poden gratinar amb la picada per sobre.  

- Al caldo podeu afegir farigola i sajolida

Preparació
1.

Rentem bé els peus i les herbes per fer el caldo.

2.

Els peus que siguin crus i tallats per la meitat. Si tenen pèls, podeu socarrar-los una mica prèviament.

3.

El posem dins una olla...

4.

... juntament amb la pastanaga, el llorer, el julivert i l'api.

5.

Ho salem una mica.

6.

Ho tapem i ho deixem coure a foc mig durant uns 90 minuts.

7.

De tant en tant els remeneu una mica. Un cop siguin tous ja els podeu reservar.

8.
9.

... a mi m'agrada treure, al menys, l'os més gran que tenen.

10.

Colem el brou.

11.

El reservem.

12.

Ara agafem els tomacons ben madurs...

13.

... i els ratllem...

14.

... piquem també la ceba...

15.

Ara, haurem de fregir els peus, però abans els salarem una mica i els enfarinarem...

16.

... per totes bandes.

17.
18.

... i tapeu de seguida. Molt de compte que peten i us pot esquitxar. Hi ha risc de cremades. El que jo faig és que quan comencen a petar, retiro la paella del foc fins que deixen de petar. Llavors puc obrir la tapa i els puc donar la volta amb tota tranquil·litat.

19.

Mentre, en una cassola amb un raig d'oli, anirem sofregint la ceba picada...

20.

... i el tomàquet...

21.

Ho deixem uns minuts fins que agafi coloret i el tomàquet sigui cuit.

22.

Podem anar preparant la picada amb els pinyons, els alls i el julivert picat.

23.

Ja tenim els peus fregits. Els reservarem.

24.

El tomàquet ja gairebé és cuit.

25.

Seguirem fent la picada. També podeu posar els pinyons sencers a la cassola si voleu.

26.

Mig gotet de vi ranci...

27.

... que anirem barrejant poc a poc amb la picada...

28.

... fins a obtenir una pasta licuada.

29.

Com que trobo que a aquest tomàquet natural li falta color, l'he afegit un parell de cullerades de concentrat de tomàquet. Un petit truc.

30.

Tindrem a mà el brou de bullir els peus.

31.

Incorporarem al sofregit uns 5 o 6 cullerots de brou, que gairebé cobreixen els peus.

32.

Distribuim bé els peus dins la cassola. Penseu que els peus ja són cuits, així que només necessitarem d'uns 20-25 minuts de cocció.

33.

Ara les prunes, amb pinyol, clar.

34.

Les afegim a la cassola...

35.

... i seguidament la picada.

36.

Ara si, a foc mitjà, deixarem coure el conjunt durant 20-25 minuts com deia abans.

37.

Tapeu-lo millor.

38.

De tant en tant, feu una remenada. Penseu que aquest brou és força gelatinós i és fàcil que s'enganxi del cul.

39.

Ja està cuit i ha reposat una horeta. Veieu quin canvi de color al refredar-se?... és gairebé màgic!

40.

Fot una pinta tremenda. Ja només ens queda escalfar-ho una mica i servir-lo.

41.

Aquí teniu els peus amb prunes i pinyons. Podeu no triturar els pinyons i posar-los sencers.

42.

Bon Profit!