L'altre dia em van preparar un farcellet d'herbes aromàtiques fresques que contenia romaní, farigola, sajolida i orenga. És clar, en arribar a casa vaig pensar que aquelles herbes fresques les havia d'aprofitar abans no s'assequessin i aprofitar, sobretot, l'intens aroma que les mateixes herbes en sec han perdut. També em van explicar que si prepareu unes olives, podeu tallar una mica de sajolida fresca, ben petita, i amanir-les amb aquesta herba tan particular... i creieu-me que és tot un bé de Déu. Recepta que, tot s'ha de dir, m'ha quedat per llepar-se'n els dits.
4 picantons
1 cabeça d'alls
2 llimones
orenga fresca
romaní fresc
farigola fresca
sajolida fresca
oli d'oliva
pebre vermell
pebre negre
1 got de vi ranci o especiat
4 o 5 patates
4 tomacons
julivert picat
sal
![picantons fines herbes pas1 picantons fines herbes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/87/50/picantons-fines-herbes-pas1.jpeg)
Quina flaire que fa aquest farcellet d'herbes fresques!
![picantons fines herbes pas2 picantons fines herbes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/87/77/picantons-fines-herbes-pas2.jpeg)
La sajolida... És una herba que no s'aprofita gaire per cuinar, però que ofereix moltes possibilitats.
![picantons fines herbes pas3 picantons fines herbes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/88/40/picantons-fines-herbes-pas3.jpeg)
El romaní... Aquesta herba és història viva de Catalunya...
![picantons fines herbes pas4 picantons fines herbes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/89/09/picantons-fines-herbes-pas4.jpeg)
Abans de res rentarem bé els nostres picantons... i procurarem treure'ls els pelets que tenen.
![picantons fines herbes pas5 picantons fines herbes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/89/48/picantons-fines-herbes-pas5.jpeg)
Posem un raig d'oli a la safata del fron on cuinarem el picantó
![picantons fines herbes pas6 picantons fines herbes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/89/84/picantons-fines-herbes-pas6.jpeg)
Tallem unes patatones, de gruix considerable i les distribuïm. Les salem, els tirem una mica de pebre vermell en pols i afegim també els tomàquets.
![picantons fines herbes pas7 picantons fines herbes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/90/17/picantons-fines-herbes-pas7.jpeg)
Ara hi posarem unes herbes fresques... una mica de cada...
![picantons fines herbes pas9 picantons fines herbes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/91/04/picantons-fines-herbes-pas9.jpeg)
Però les tallarem ben petites amb unes tisores...
![picantons fines herbes pas10 picantons fines herbes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/91/31/picantons-fines-herbes-pas10.jpeg)
Afegim una mica de pebre negre per sobre, una mica de sal...
![picantons fines herbes pas11 picantons fines herbes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/91/58/picantons-fines-herbes-pas11.jpeg)
Perfecte.
![picantons fines herbes pas12 picantons fines herbes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/91/85/picantons-fines-herbes-pas12.jpeg)
Tirarem també per sobre una mica d'all i julivert picat.
![picantons fines herbes pas13 picantons fines herbes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/92/12/picantons-fines-herbes-pas13.jpeg)
Ara hem de farcir els picantons amb una mica d'herbes...
![picantons fines herbes pas14 picantons fines herbes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/92/39/picantons-fines-herbes-pas14.jpeg)
Per cert, prèviament he untat els picantons amb sal i pebre vermell. Ho podeu fer amb les mans, que us anirà millor.
![picantons fines herbes pas15 picantons fines herbes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/92/66/picantons-fines-herbes-pas15.jpeg)
Continuem farcint tots els picantons... amb un parell de grans d'all sencers i sense pelar.
![picantons fines herbes pas16 picantons fines herbes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/93/59/picantons-fines-herbes-pas16.jpeg)
Perfecte. Ja tenim els quatre picantons a punt.
![picantons fines herbes pas17 picantons fines herbes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/94/10/picantons-fines-herbes-pas17.jpeg)
Podem a preescalfar el forn a 190-200 graus.
![picantons fines herbes pas18 picantons fines herbes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/94/43/picantons-fines-herbes-pas18.jpeg)
Tirarem un bon raig d'oli d'oliva per sobre dels picantons i els enfornarem.
![picantons fines herbes pas19 picantons fines herbes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/94/85/picantons-fines-herbes-pas19.jpeg)
Primer els tindrem uns 20 minutets.
![picantons fines herbes pas20 picantons fines herbes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/95/12/picantons-fines-herbes-pas20.jpeg)
Llavors afegirem el vi. Jo utilitzo aquest vi Gran Chef de Pinord, que està fet amb herbes aromàtiques i li va de meravella al plat, però podeu utilitzar un vi ranci qualsevol... i a les males males, un vi blanc.
![picantons fines herbes pas21 picantons fines herbes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/95/39/picantons-fines-herbes-pas21.jpeg)
Hi tirem un bon raig per sobre. Més o menys un got.
![picantons fines herbes pas22 picantons fines herbes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/95/66/picantons-fines-herbes-pas22.jpeg)
Poc a poc s'aniran coent. Ara els heu de tenir 10 minutets més i donar-los la volta. Estan cap per avall 10 minutets més i els tornem a donar la volta.
![picantons fines herbes pas23 picantons fines herbes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/95/93/picantons-fines-herbes-pas23.jpeg)
En cada operació haurem de ruixar els picantons amb la salseta que s'ha generat. Si els trobeu massa secs o que falta suquet, podeu tirar un rajolí d'aigua. Ara pujarem una mica el forn i passarem a daurar la pell. Uns 10-15 minutets més.
![picantons fines herbes pas24 picantons fines herbes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/96/20/picantons-fines-herbes-pas24.jpeg)
Sembla que ja està fet, aquest pollastre.
![picantons fines herbes pas25 picantons fines herbes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/96/47/picantons-fines-herbes-pas25.jpeg)
Tasteu les patates per comprovar que ja siguin cuites.
![picantons fines herbes pas27 picantons fines herbes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/97/01/picantons-fines-herbes-pas27.jpeg)
Servim un picantó per persona, acompanyat de patates, tomàquet i suquet. L'he volgut decorar amb una branqueta fresca de romaní.
![picantons fines herbes pas28 picantons fines herbes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/97/28/picantons-fines-herbes-pas28.jpeg)
Ha quedat molt ben cuit i, sobretot, aromatitzat.
![picantons fines herbes pas29 picantons fines herbes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/97/55/picantons-fines-herbes-pas29.jpeg)
Els tomacons fets així, ara que és temporada, són un barbaritat.
![picantons fines herbes pas30 picantons fines herbes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/97/82/picantons-fines-herbes-pas30.jpeg)
I les patates... el complement perfecte.
![picantons fines herbes pas31 picantons fines herbes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/98/09/picantons-fines-herbes-pas31.jpeg)
El podeu torrar més o menys, això va al gust, però un pollastre al forn sempre ha de quedar torradet.
![picantons fines herbes pas32 picantons fines herbes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/98/36/picantons-fines-herbes-pas32.jpeg)
I a gaudir...
![picantons fines herbes pas33 picantons fines herbes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/98/63/picantons-fines-herbes-pas33.jpeg)
Suqueu-hi pa a dojo... que això no passa cada dia.
![picantons fines herbes pas34 picantons fines herbes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/90/98/90/picantons-fines-herbes-pas34.jpeg)
Bon profit!