El millor pintxo del món... bé, potser no... però un dels millors segur. Els pintxos estan especialment associats a la gastronomia basca, en la que s'acostuma a prendre com a aperitiu acompanyat normalment d'un got de vi negre (txikito) o zurito, nom amb el que es coneix al petit got de cervesa de mitja canya, aproximadament. Aquest mateix got es conegut a l'Aragó com a penalti, a La Rioja com corto i en altres zones d'Espanya com mini. Aquesta costum dels pintxos és molt comú en els bars del País Basc, Cantabria, Navarra i La Rioja... i en zones de Burgos i Miranda d'Ebre. Donada la fama que està agafant aquesta forma de dinar, cada cop són més les persones que decideixen realitzar el seu dinar o sopar a base de pintxos, alternant de bar en bar.
Originalment, els ingredients a col·locar sobre el pa poden ser pràcticament qualsevol, però moltes vegades en la cuina basca s'utilitzen el peix com el lluç, el bacallà, anxoves, gules, etc... i d'altres com la truita de patates, pebrots del piquillo farcits, croquetes, etc... Degut al gran interès que desperta aquesta cuina i al gran nombre de cuiners joves que hi ha al País Basc, els pintxos cada cop són més elaborats i més complexes... definint'ho com a cuina en miniatura. Fins i tot es fan concursos de pintxos de forma periòdica... i és que realment, se'n fan de molt currats. A mi m'encanta aquesta forma de menjar... encara que hi ha llocs on passen una mica amb el preu, tot s'ha de dir. Nosaltres vam descobrir aquest pintxo Goxua en un viatge a San Sebastià i jo vaig quedar enamorat de la magnífica combinació d'ingredients. Cada Nadal, a casa nostra, no falten mai uns Goxua per fer l'aperitiu. Espero que us agradi.
4 llesques de pa
4 gambes vermelles pelades
4 talls de pernil ibèric
4 talls de foie
sal maldon
julivert
![pintxo goxua pas1 pintxo goxua pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/70/63/pintxo-goxua-pas1.jpeg)
L'elaboració és més que simple. Començarem per tallar una mica de pernil ibèric.
![pintxo goxua pas2 pintxo goxua pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/70/90/pintxo-goxua-pas2.jpeg)
Intentarem donar-li la forma d'una llesca de pa.
![pintxo goxua pas3 pintxo goxua pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/71/17/pintxo-goxua-pas3.jpeg)
Anem a pel foie.
![pintxo goxua pas4 pintxo goxua pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/71/44/pintxo-goxua-pas4.jpeg)
Es pot posar en cru, tal qual, però també es pot escalfar en una paella... però molt poca estona, eh?... o se us desfarà... no s'ha de fregir ni coure, simplement és per treure-li la fredor de la nevera i donar una mica de color.
![pintxo goxua pas5 pintxo goxua pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/71/71/pintxo-goxua-pas5.jpeg)
La mateixa calor del pernil... el deixarà apunt. Col·loquem una mica de foie en cada llesca.
![pintxo goxua pas7 pintxo goxua pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/72/25/pintxo-goxua-pas7.jpeg)
El posem a sobre del foie.
![pintxo goxua pas8 pintxo goxua pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/72/52/pintxo-goxua-pas8.jpeg)
Ara, pelarem unes gambes vermelles...
![pintxo goxua pas9 pintxo goxua pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/72/79/pintxo-goxua-pas9.jpeg)
... i també les farem a la planxa.
![pintxo goxua pas10 pintxo goxua pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/73/06/pintxo-goxua-pas10.jpeg)
Volta i volta.
![pintxo goxua pas11 pintxo goxua pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/73/33/pintxo-goxua-pas11.jpeg)
Col·loquem la gamba a sobre del pernil.
![pintxo goxua pas12 pintxo goxua pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/73/60/pintxo-goxua-pas12.jpeg)
Només ens quedarà rematar-ho tot amb un puntet de sal maldon.
![pintxo goxua pas13 pintxo goxua pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/73/87/pintxo-goxua-pas13.jpeg)
I ja els podem servir... ben calentons... si no perden la gràcia.
![pintxo goxua pas14 pintxo goxua pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/74/14/pintxo-goxua-pas14.jpeg)
No se us fa la boca aigua?
![pintxo goxua pas15 pintxo goxua pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/74/41/pintxo-goxua-pas15.jpeg)
![pintxo goxua pas16 pintxo goxua pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/74/68/pintxo-goxua-pas16.jpeg)
Gaudiu-lo acompanyat d'un bon vi.
![pintxo goxua pas17 pintxo goxua pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/50/74/95/pintxo-goxua-pas17.jpeg)
En un altre ocasió, els vaig presentar amb la rameta de julivert i un raig de crema de vinagre balsàmic. Bon Profit!