El millor pintxo del món... bé, potser no... però un dels millors segur. Els pintxos estan especialment associats a la gastronomia basca, en la que s'acostuma a prendre com a aperitiu acompanyat normalment d'un got de vi negre (txikito) o zurito, nom amb el que es coneix al petit got de cervesa de mitja canya, aproximadament. Aquest mateix got es conegut a l'Aragó com a penalti, a La Rioja com corto i en altres zones d'Espanya com mini. Aquesta costum dels pintxos és molt comú en els bars del País Basc, Cantabria, Navarra i La Rioja... i en zones de Burgos i Miranda d'Ebre. Donada la fama que està agafant aquesta forma de dinar, cada cop són més les persones que decideixen realitzar el seu dinar o sopar a base de pintxos, alternant de bar en bar.

Originalment, els ingredients a col·locar sobre el pa poden ser pràcticament qualsevol, però moltes vegades en la cuina basca s'utilitzen el peix com el lluç, el bacallà, anxoves, gules, etc... i d'altres com la truita de patates, pebrots del piquillo farcits, croquetes, etc... Degut al gran interès que desperta aquesta cuina i al gran nombre de cuiners joves que hi ha al País Basc, els pintxos cada cop són més elaborats i més complexes... definint'ho com a cuina en miniatura. Fins i tot es fan concursos de pintxos de forma periòdica... i és que realment, se'n fan de molt currats. A mi m'encanta aquesta forma de menjar... encara que hi ha llocs on passen una mica amb el preu, tot s'ha de dir. Nosaltres vam descobrir aquest pintxo Goxua en un viatge a San Sebastià i jo vaig quedar enamorat de la magnífica combinació d'ingredients. Cada Nadal, a casa nostra, no falten mai uns Goxua per fer l'aperitiu. Espero que us agradi.

Ingredients

4 llesques de pa

4 gambes vermelles pelades

4 talls de pernil ibèric

4 talls de foie

sal maldon

julivert

Preparació
1.
pintxo goxua pas1

L'elaboració és més que simple. Començarem per tallar una mica de pernil ibèric.

2.
pintxo goxua pas2

Intentarem donar-li la forma d'una llesca de pa.

3.
pintxo goxua pas3

Anem a pel foie.

4.
pintxo goxua pas4

Es pot posar en cru, tal qual, però també es pot escalfar en una paella... però molt poca estona, eh?... o se us desfarà... no s'ha de fregir ni coure, simplement és per treure-li la fredor de la nevera i donar una mica de color. 

5.
pintxo goxua pas5

La mateixa calor del pernil... el deixarà apunt. Col·loquem una mica de foie en cada llesca.

6.
pintxo goxua pas7

El posem a sobre del foie.

7.
pintxo goxua pas8

Ara, pelarem unes gambes vermelles...

8.
pintxo goxua pas9

... i també les farem a la planxa.

9.
pintxo goxua pas10

Volta i volta.

10.
pintxo goxua pas11

Col·loquem la gamba a sobre del pernil.

11.
pintxo goxua pas12

Només ens quedarà rematar-ho tot amb un puntet de sal maldon. 

12.
pintxo goxua pas13

I ja els podem servir... ben calentons... si no perden la gràcia.

13.
pintxo goxua pas14

No se us fa la boca aigua?

14.
pintxo goxua pas15
15.
pintxo goxua pas16

Gaudiu-lo acompanyat d'un bon vi.

16.
pintxo goxua pas17

En un altre ocasió, els vaig presentar amb la rameta de julivert i un raig de crema de vinagre balsàmic. Bon Profit!