Bàsic, ja ho sé, però es mereix un dels millors llocs en qualsevol blog de cuina catalana. Dels plaers més absoluts dels que gaudiré en aquesta vida. Un bon pa torradet... sucat amb tomàquet de l'horta, ben madur... amb un raig d'oli d'oliva verge extra... i una magnífica anxova de l'Escala... segons el meu parer, són mitja vida.

Segur que a més d'un de vosaltres no us agraden les anxoves, i ho entendré, tenen un sabor peculiar. Al igual que passa amb el foie o amb el pernil ibèric de gla... l'anxova salada és un dels sabors que podem categoritzar com "umami", que en japonès significa "saborós". I és que Catalunya és gastronòmicament incomparable. Gaudim-la!

Ingredients

2 pans de xapata individuals

1 tomàquet madur

oli d'oliva verge extra

anxoves de l'Escala

 

Variants:

Podeu utilitzar les anxoves ja dessalades en oli o les que que venen en salmorra

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

El pa és important en aquest pintxo. Jo recomano molt la xapata o el pa de coca, ben cruixent.

3.

D'anxoves de l'Escala hi ha de varies marques. Jo compro les "Anxoves el Xillu", que surten molt bones.

4.

Que ben posadetes venen sempre, eh?

5.

Amb molta cura, retireu les que necessiteu i deixeu-les escorrer una mica. Assegureu-vos de submergir la resta en l'oli del pot...per a una millor conservació.

6.

Els tomàquets també són importants. A l'estiu trobareu grans tomàquets... però a l'hivern us recomano els tomàquets de penjar.

7.

Obrim la xapata mini...

8.

... i la torrem en torradera o al foc de llenya.

9.

Encara en calent, suquem el tomàquet...

10.
11.

... col.loquem el pa en un plat per servir.

12.

Hi tirem un raig d'oli d'oliva verge extra per sobre... però no gaire, que l'anxova ja és oliosa de per si.

13.

... en aquest cas, no cal afegir sal al pa amb tomàquet per raons obvies...

14.

Hi col·loquem una anxova en cada pintxo...

15.

... i ja els podem servir... amb el pa encara una mica calentó... i ben cruixent.

16.

Fan bon pinta, no?... a mi és que em tornen boig.

17.

Gaudiu d'aquest bé de Déu.

18.

Ummm....

19.

Podeu combinar el pintxo d'anxova amb un de pernil de gla... i els vostres convidats us estimaran per sempre més. Ja veieu que amb pocs ingredients però de bona qualitat... la cuina és molt senzilla. Bon Profit!