Una de les millors postres que conec i que sempre faig per cap d'any. Digne per a qualsevol gran celebració (Nadal, Cap D'Any, Reis, etc..). De veritat us ho dic, eh?... me les va ensenyar a fer el meu mestre pastisser quan era tot un aprenent... i li tenia la mateixa devoció a la recepta que la que jo tinc ara per ella. A banda de estar super super bona aquesta pinya, resulta ideal després d'un sopar de cap d'any... després del marisc... o d'un bon pica pica... i casa absolutament bé amb tots els caves.

Mira que n'he fet de postres i pastissos a la pastisseria... però aquest, mira, em té robat el cor. No costa massa de fer, així que us convido a provar de fer aquesta recepta. Lo de la sopa de maduixes és totalment opcional i la decoració la podeu fer amb xocolata o amb una neula a sobre també. Alguna vegada he demanat la "Pinya cremada amb crema" en algún restaurant... però mai me l'han servida com cal... o com jo crec que s'ha de servir, clar. 

Ara, doncs, gaudiu d'aquesta del·lícia, amics meus. Per cert, com us comento més avall, al cremar la pinya es crearà una bona capa de whisky caramelitzat amb el sucre. Aquestes postres no són gens fortes d'alcohol (ni molt menys), encara que si s'ha de vigilar a les criatures i omitir el whisky si cal. Però ja no serà el mateix. Recordeu que haureu de fer la crema pastissera unes hores abans o (millor) la nit anterior.

Ingredients

1 pinya natural

sucre

whisky

crema pastissera

200gr. maduixes

gelatina de poma

Per decorar (neules, maduixes, nabius, groselles, mores, etc...)

Preparació
1.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas1

Com us he comentat, el tema de les maduixes és opcional, però li va molt bé al conjunt.

2.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas2

Rentarem bé les maduixes, li traurem la fulla i posarem una mica de sucre.

3.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas3

Les triturarem amb el minipimer.

4.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas4

Aquesta sopa la reservarem a la nevera que ens servirà per emplatar.

5.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas5
6.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas7

També necessitarem una mica de whisky, no importa massa la marca.

7.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas9

Tallem la pinya.

8.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas10

Farem llesques, aproximadament, d'un dit d'amplada. Procureu que quedin rectes.

9.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas11

Ara, pelem els laterals...

10.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas12

Ens ha de quedar una rodanxa neta de pinya. Podeu treure la part central, però a mi m'agrada. Prefereixo que ho tregui qui ho vulgui.

11.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas13

Tallarem la rodanxa en 8 parts equidistants. Això facilitarà la menja. Penseu que si no ho pretallem, després costa molt de fer. Podeu fer talls més petits, també.

12.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas14

... ben cremadet...

13.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas16

I el whisky. La situació de semi-petrificació del sucre calent amb el whisky fred fa que els dos components es fusionin.

14.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas17

Què vull dir?... que la pinya no tindrà gairebé gust d'alcohol ja que el sucre l'absorbeix. El gust és bonísim.

15.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas18

Ara, a sobre de la pinya ja cremada, hi tornem a tirar més sucre...

16.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas19

... ho tornem a cremar...

17.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas20

... i més whisky... així amb totes les pinyes... fins a cremar-les tres cops cadascuna. D'aquesta manera es crearà una bona capa de whisky caramelitzat amb sucre. Us recordo que finalment, aquestes postres no són gens fortes d'alcohol, encara que s'ha de vigilar a les criatures i omitir el whisky si cal. Però no serà el mateix.

18.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas21

Entre cremada i cremada, heu de netejar la pala. D'aquesta manera evitareu que us quedin parts "negres" o cremades que aporten mal gust al sucre.

19.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas23

La millor tela per netejar les pales és l'espart. Així us garantireu una cremada sempre neta.

20.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas24

... i seguirem cremant...

21.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas25

Heu de tenir la precaució de tenir l'extractor de la cuina a la màxima potència, totes les finestres obertes... i les portes de les habitacions tancades...

22.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas26

... perquè casa vostra es convertirà en "Londres"! jeje.

23.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas27

Un cop ben cremades, col.locarem les pinyes (amb compte) en el plat o recipient final.

24.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas28

Així mateix, les podeu conservar a la nevera fins moments abans de servir. Recordeu que la crema s'ha de cremar al moment... és com més bona i cruixent està.

25.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas29

Amb les pinyes a la nevera, ens podem dedicar a preparar la resta de cosetes... com pot ser triar les fulles més maques de la pinya... per a decorar el plat.

26.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas30

Com que he decidit decorar la crema amb fruits vermells... escalfaré una mica de gelatina de poma per donar brillantor al conjunt.

27.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas31

Li donem un bany de gelatina a la fruita i la reservem a la nevera.

28.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas32

Com us he comentat en la introducció, la crema pastissera la tenim feta de la nit abans. La treballem una mica...

29.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas33

... preparem una mànega amb cornet rodó i llis...

30.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas34

... i omplim la mànega amb crema.

31.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas35

Ara si, posem una capa generosa de crema damunt la pinya.

32.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas36

Una mica de sucre...

33.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas37

... de nou l'extractor...

34.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas38

... i la cremem... però ara no tirem whisky, eh?...

35.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas39

Ho pintem amb gelatina de poma, això si.

36.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas40

... quina brillantor més maca, eh?

37.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas41

Ara... ens queda decorar amb els fruits vermells que teníem reservats. 

38.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas42

Hi posem les fulles de pinya... i la sopa de maduixes pel voltant.

39.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas43

I ja les podem servir.

40.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas44

Aquí teniu mitja vida... materialitzada en unes postres.

41.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas45

Un trosset?

42.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas46

Bon profit!

43.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas47

Aps, per cert, podeu no escalfar-vos tant el cap amb la decoració...

44.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas48

... i servir-les amb mitja neula i un trosset de xocolata...

45.
pinya cremada al whisky crema cremada sopa maduixes pas49

... que sempre queda bé...

46.

Fins i tot, amb una única maduixeta. Bon profit!