Aquest és un pa que m'agrada molt. El podeu consumir amb un bon plat d'hummus o per a fer un falafel (o pita de falafel), un durum, un shawarma/kebab, etc... El pa Pita, és un tipus de pa pla de consum a la mediterrània oriental, especialment en el proper orient, cuit en les parets del forn. Es caracteritza per ser un pa el qual pot ser omplert amb tot tipus de menjars.
Per a 4/5 pites:
250 gr. farina força
15 gr. llevat en pastilla
135 cc. aigua
10 cc. oli de girasol
5 gr. sal
Preparem tots els ingredients. Com sempre, jo faré la massa amb la meva amassadora KitchenAid, però es pot fer a mà. Tirarem la farina i el llevat esmicolat.
Seguidament, li posem l'oli.
Tirem la sal i l'aigua.
Quan estigui ben barrejat ho treballarem una mica amb les mans.
Per amassar heu d'utilitzar la base de les mans, tal i com es veu a la foto.
Presioneu amb força...
Quan vulgueu fer una bola... utilitzeu la base lateral de la mà... i fent pressió de fora cap a dins, pessigant la massa.
Finalment, podeu utilitzar les dues mans i arrastrar la massa pel marbre a fi i efecte de donar-li una textura més suau.
Ja tenim una bola feta i treballada. La deixarem reposar 20 minuts tapada amb un drap humit.
Passats els 20 minuts, notareu que la massa ha pujat... i l'heu de tornar a amassar una estona... fins que torni a baixar i a adquirir el mateix volum que tenia abans de pujar (d'això se'n diu doble fermentació).
Ara serà el moment de fer boletes de la mateixa mida i d'aplanar-les bé.
Feu una segona aplanada a totes les boles... ja que la primera vegada notareu que té molt nervi i s'encongeix de nou.
Les posem en una safata pel forn amb una mica de farina a la base.
Ara, ens mullem la mà amb aigua i esquitxem els pans. D'aquesta manera tindrem molta humitat i pujaran ràpidament. Encara que el millor seria un forn de llenya, però clar, a casa no en tenim. Tapeu-les amb un drap humit uns 20 minuts més.
Ara prepararem el forn a 250 graus, ben fort.Estigueu molt atents. Quan la massa hagi pujat al màxim, començarà a agafar color....serà el moment de treure el pa, per que si no se'ns farà massa i ja no quedarà tovet.
Immediatament després de sortir del forn, les hem de tapar amb un drap humit. Això garantirà que quedi el pa tou i no cruixent. I ja tindrem fet el nostre pa de pita.
Tan sols ens quedarà farcir-lo del que més ens agradi.
Us recomano que veieu la recepta del Shawarma o Kebab.
Quina bona pinta, eh?
... amb la seva salseta de iogurt... els seus pinxitos... la ceba, el tomàquet...
..."ñam ñam"! Bon Profit!