Avui, us explicaré com, a moltes pastisseries, es fan les planxes de biscuit o pa de pessic que després serviran per fer rebosteria, braços de gitano, troncs de Nadal, llibres de Sant Jordi, etc.... Veureu, doncs, com utilitzar productes professionals, com l'emulsionant, l'impulsor i el xarop de glucosa. La veritat, és que costa obtenir uns resultats similars sense fer ús d'aquests ingredients. L'emulsionant es conserva durant molts mesos, així que encara que compreu un pot de 5 kg, que no és massa car, el podreu tenir molt de temps. Us recomano la lectura de l'article "Emulsionants i impulsors".

Avui en dia, i com he fet jo, podeu comprar-ho tot per internet o en botigues especialitzades i apropar la nostra cuina a un obrador d'una pastisseria professional, salvant les distàncies, és clar. Com podreu veure, obtindrem un resultat millor que amb la fórmula tradicional del pa de pessic (muntar clares i ous i barrejar la farina), sobretot a nivell d'esponjositat, elasticitat i suavitat. 

Habitualment, quan es fan braços de gitano de forma casolana, la majoria de gent peca de fer les planxes massa gruixudes. Això fa que les postres siguin més pesades i provoca, tot sovint, que el pa de pessic es trenqui quan tractem d'enrotllar-lo sobre sí mateix. Com sempre, utilitzaré una màquina batedora tipus KitchenAid, tot i que ho podeu fer a mà també. Som-hi!

Ingredients

300 g d'ous (6 unitats)

120 g de clares d'ou o aigua

140 g de sucre

30 g d'emulsionant "emulift-P"

30-50 g de xarop de glucosa

200 g de farina fluixa

10 g d'impulsor (llevat químic en pols)

Preparació
1.
planxes pa pessic pas1

 Preparem tots els ingredients.

2.
planxes pa pessic pas2

Primer hi posarem els ous.

3.
planxes pa pessic pas3

Amb el sucre.

4.
planxes pa pessic pas4

Seguidament l'emulsionant.

5.
planxes pa pessic pas5

Tot ben pesat, eh? jo tinc el bol a sobre d'una bàscula.

6.
planxes pa pessic pas6

I ara el xarop de glucosa.

7.
planxes pa pessic pas7

Compte al pesar-lo ja que la textura enganxosa i densa que té complica el pesat.

8.
planxes pa pessic pas8

 Com veureu, és força escandalosa la glucosa.

9.
planxes pa pessic pas9

Què més? Si heu llegit l'article que us proposava a la introducció, necessitarem afegir una part líquida addicional per a que actuï correctament l'emulsionant. Podeu posar aigua, però també clares d'ou, potser més adients en aquest cas.

10.
planxes pa pessic pas10

Barregeu una mica i...

11.
planxes pa pessic pas11

col·loqueu-hi la barnilla per batre a la màquina. Poseu a barrejar a velocitat mitja.

12.
planxes pa pessic pas12

Ara, en un bol apart, pesarem la farina...

13.
planxes pa pessic pas13

... amb l'impulsor. Podeu fer servir llevat en pols del de tota la vida.

14.
planxes pa pessic pas14

Passeu-ho per un sedàs i afegiu-ho a poc a poc als ous.

15.
planxes pa pessic pas15

Mentre hi afegiu la farina amb l'impulsor haureu de mantenir una velocitat més o menys baixa, per a no fer saltar massa pols. De seguida que estigui integrada, poseu la màquina a màxima potència durant 2-3 minuts.

16.
planxes pa pessic pas16

Mentre es prepara la massa de les planxes anirem preparant una mànega amb un cornet rodó llis.

17.
planxes pa pessic pas17

També necessitarem paper de forn, tallat a la mida de la nostra safata.

18.
planxes pa pessic pas18

Ja ho tenim muntat. Ens ha doblat el volum.

19.
planxes pa pessic pas19

Ara, omplirem la mànega.

20.
planxes pa pessic pas21

 I aplicant força des de el final, escudilleu les planxes sobre una safata de forn amb paper.

21.
planxes pa pessic pas22

Ara, a poc a poc i amb paciència, aneu dibuixant la planxa fent tires d'una banda a l'altra. No passa res si queden espais petits entre elles.

22.
planxes pa pessic pas23

Escalfarem el forn a màxima potència, uns 250 graus i només en mode grill (calor superior). Poseu la safata a la part central del forn.

23.
planxes pa pessic pas24

Enforneu les planxes durant uns 4-5 minuts, vigilant constantment, ja que es cremen amb facilitat.

24.
planxes pa pessic pas25

 I ja tenim feta la primera.

25.
planxes pa pessic pas26

 Repetiu el procés fins acabar amb tota la massa.

26.
planxes pa pessic pas27

Deixeu-les refredar sobre el taulell.

27.
planxes pa pessic pas28

Un cop fredes podreu retirar el paper.

28.
planxes pa pessic pas29

A poc a poc i amb cura, i amb una certa pressió, us ha de sortir bé.

29.
planxes pa pessic pas30

Si ho feu massa ràpid i sense miraments se us trencarà la planxa. Recordeu que són planxes molt fines.

30.
planxes pa pessic pas31

Un cop separades del paper, aprofiteu aquest mateix paper per a conservar-les i apilar-les.

31.
planxes pa pessic pas32

Un cop fredes, les podeu fer servir directament o guardar-les a la nevera, tapades amb un drap. El drap farà que no perdin tanta humitat. Si queden eixutes, serà més probable que se us trenquin a l'enrotllar-les.

32.
planxes pa pessic pas33

Amb aquesta fórmula, i com podeu observar, són planxes molt fines, flonges i elàstiques. Així és com ha de quedar una autèntica planxa de pastisseria.

33.
planxes pa pessic pas34

Fins i tot, si les torreu una mica més al forn, no perdran les propietats que hem descrit.

34.
planxes pa pessic pas35

En qualsevol cas, si tot això us sembla massa complicat, recordeu que podeu fer les planxes sense emulsionant, tal i com us vaig explicar en la recepta "Planxes (a l'estil tradicional)". Es poden fer moltes postres amb aquestes planxes.

35.
planxes pa pessic pas36

Ja podeu fer les vostres elaboracions com el braç de gitano...

36.
planxes pa pessic pas37

... cremat o no...

37.
planxes pa pessic pas38

...uns milanos de crema... etc...

38.
planxes pa pessic pas39

Es poden fer uns "Negritos"...

39.
planxes pa pessic pas40

... o unes "sares"...

40.
planxes pa pessic pas41

... o un "Pastís de Sant Jordi"...

41.
planxes pa pessic pas42

... o un "Tronc de Nadal"... Bon profit!