No és cap invent, no. És un plat tradicional català... i dels bons, com podreu comprovar. Un guisadet dels de "deixa'm sucar pa... i aparta". Per tant, no em queda més que recomanar enèrgicament aquest excel.lent plat de la nostra gastronomia.
1 pollastre de pagès ecològic tallat per rostir
500gr. rovelló fresc
1 rama de farigola
3 fulles de llorer
4 tomàquets madurs
1 ceba
1 got de vi ranci
3 grans d'all
pebre negre
oli d'oliva
aigua
sal
Per les 15 mandonguilles:
250gr. carn de porc picada
400gr. carn de vedella picada
un grapat de julivert picat
4 grans d'all picats
molla de pa de pagès
1 ou
sal
llet
Per la picada:
50gr. ametlla torrada
un grapat de julivert picat
1 gra d'all picat
Avui he tingut la sort de trobar uns rovellons molt macos al mercat.
I a més a més, estan molt sans, el que és molt important.
Preparem la resta d'ingredients.
D'un altre banda, i abans de res, farem les mandonguilles. Utilitzarem molla de pa de pagès.
Amb 3 o 4 molles grans ja farem. Aquesta aportació de pa farà que les mandonguilles quedin més suaus de gust... que si fossin tot carn.
Regueu-les amb una mica de llet...
Ara ja podeu incorporar la carn picada, amb sal, pebre negre, all i julivert... i els ous.
Ara barregeu bé tots els ingredients.
Escalfeu una bona quantitat d'oli d'oliva en una paella...
... i enfarineu les mandonguilles.
Fregiu-les per les dues bandes.
Anirem reservant les mandonguilles.
Ara ja ens podem posar amb el pollastre.
El salem i l'empebrem.
En una cassola amb abundant oli d'oliva, anirem daurant el pollastre.
Que agafi coloret per totes dues bandes. Només el volem marcar, no fregir.
Mentre, podeu aprofitar per anar picant la ceba i l'all.
També podeu avançar feina preparant la picada amb ametlla, all i julivert.
I pim pam... pim pam... pim pam... paciència nanos. Això és cuinar.
Ja tenim tot el pollastre daurat i reservat.
Aprofitarem el mateix oli, però si n'hi ha massa en traurem una mica. Només necessitem fer el sofregit ara.
Aprofitarem el mateix oli, però si n'hi ha massa en traurem una mica. Només necessitem fer el sofregit ara.
Un cop tinguem la ceba enrossida... afegirem el tomàquet ratllat. Deixem coure el tomàquet 5 minutets.
Seguidament posem el pollastre a la cassola.
Que quedi ben distribuit.
Ara podem afegir el vi ranci... un qualsevol. Si no en teniu, podeu posar vi negre normal o, millor, mig got de brandi.
Jo posaré un got de vi ranci.
Perfecte.
Ara abaixem el foc, que quedi suau, tapem la cassola i deixem que s'evapori l'alcohol.
Passats uns 5 minutets... afegirem aigua calenta fins cobrir tot el pollastre.
Ho salem...
... ho tapem i deixem que es faci el pollastre. Aproximadament estarà uns 40-50 minuts.
A mitja cocció, afegirem les mandonguilles amb els rovellons.
Ho remenarem una mica i, si cal, afegirem una mica més d'aigua calenta....
... i rectificarem de sal.
Quan li quedin 10 minuts per acabar la cocció... deixatarem la picada amb una mica del propi suquet de la cassola...
... i així ens quedarà més diluida.
... i la podrem repartir millor.
Tasteu el pollastre per saber si està ben cuit... i la salsa per saber si falta sal.
Com tots els guisats, un cop fred adquireix més gustos.
Us recomano que el deixeu reposar 24 hores.
I ja el podem emplatar.
Es podria servir amb patatones al costat també.
Podeu fer-ne suficient per congelar, que us quedarà un tupper ben maco.
Bon Profit!