Aquesta és una recepta tradicional, catalana i familiar. El pollastre que feia la meva mare no anava enfarinat... i després de contrastar amb altres receptes, he cregut oportú fer ús de la farina. I ha estat tot un encert, ja que la farina lliga la salsa del rostit... amb el suquet que deixen anar els bolets... i el resultat és impressionant. Un rostit de pollastre excel·lent.

 
Ingredients

1 pollastre gran tallat per a rostir (de pagès)

2 cebes

4 alls

400 gr. bolets (rovellons, rossinyols, xampinyons, gírgoles)

brou de pollastre

2 tomàquets madurs

1 got de vi ranci

1 manat d'herbes (llorer, romaní i farigola)

farina

aigua

julivert

pebre negre

oli d'oliva

sal

Variants:

- Podeu afegir timó i pell de taronja seca

- Es pot substituir el vi ranci per conyac i flamejar el pollastre

 
Preparació
1.
pollastre bolets pas1

Al Mercat, he trobat uns rovellons i uns rossinyols... que he barrejat amb uns xampinyons.

 
2.
pollastre bolets pas2

La veritat és que estaven molt bé aquests rovellons. Molt nets i sense "habitants".

 
3.
pollastre bolets pas3

Els rossinyols també estaven força sencers.

 
4.
pollastre bolets pas5

I els xampinyons, de granja, clar, immaculats.

 
5.
pollastre bolets pas6

Veieu que macos aquests esclatasangs?

 
6.
pollastre bolets pas7

Els he netejat amb cura, un per un, i els he fet a trossets.

 
7.
pollastre bolets pas8

Primer de tot posarem un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una olla gran.

 
8.
pollastre bolets pas9

Salem i empebrem el nostre pollastre que hem rentat prèviament.

 
9.
pollastre bolets pas10

L'enfarinem... i el daurem... per les dues bandes.

 
10.
pollastre bolets pas12

El reservem.

 
11.
pollastre bolets pas14

Mentrestant, anirem tallant el tomàquet a trossets... i preparant les herbes.

 
12.
pollastre bolets pas15

... i l'all.

 
13.
pollastre bolets pas16

Sofregiren la ceba i l'all en el mateix oli.

 
14.
pollastre bolets pas17

Afegirem el tomàquet.

 
15.
pollastre bolets pas18

Ho remenem bé...

 
16.
pollastre bolets pas19

... ho tapem... i deixem que es faci 5 minutets a foc lent.

 
17.
pollastre bolets pas20

He tret una mica de brou de pollastre congelat que tenia... i l'he escalfat. Si no teniu podeu posar aigua sola o a les males... una pastilla d'avecrem...

 
18.
pollastre bolets pas21

Ja ha caramelitzat el nostre sofregit.

 
19.
pollastre bolets pas22

Incorporem el llorer, el romaní i la farigola.

 
20.
pollastre bolets pas23

I seguidament, el pollastre... ben colocadet.

 
21.
pollastre bolets pas24

Utilitzaré un vi ranci normalet, encara que si no teniu... podeu utilitzar qualsevol brandi.

 
22.
pollastre bolets pas25

Tirem el vi.

 
23.
pollastre bolets pas26

Amb el foc baix, taparem la nostra cassola... i deixarem coure uns 15-20 minuts, controlant que mai falti aigua.

 
24.
pollastre bolets pas27

Passat aquest temps, incorporem el brou de pollastre...

 
25.
pollastre bolets pas28

... rectificarem de sal i deixarem coure uns 25-30 minuts més. Afegiu una mica d'aigua si veieu que falta líquid.

 
26.
pollastre bolets pas29

A mitja cocció del pollastre, haurem d'incorporar els bolets...

 
27.
pollastre bolets pas30

... però abans, picarem una mica d'all i julivert...

 
28.
pollastre bolets pas31

... i els saltarem amb una mica d'oli...

 
29.
pollastre bolets pas32

Primer tirem l'all i julivert i seguidament els bolets.

 
30.
pollastre bolets pas33

Els repartim bé i afegim un polsim de sal.

 
31.
pollastre bolets pas34

No s'han de fregir massa... només han de començar a deixar anar l'aigua.

 
32.
pollastre bolets pas35

Farà com una salseta. En aquest punt ho pareu i ho incorporem al pollastre.

 
33.
pollastre bolets pas36

Abans, aprofitarem per remenar-ho bé i passar els talls que estan a sota de la cassola a la part de dalt.

 
34.
pollastre bolets pas38

Incorporem els bolets.

 
35.
pollastre bolets pas39

Remenem bé i deixem coure uns 25 minuts més fins que estigui el pollastre cuit. Si cal, afegiu més aigua i rectifiqueu de sal.

 
36.
pollastre bolets pas40

Un cop estigui cuit el pollastre ja podeu parar el foc. Deixeu que es refredi tot junt a temperatura ambient. Us recomano consumir-lo un dia després de fer-lo (com a mínim) i trobareu tots els sabors més ben barrejats.

 
37.
pollastre bolets pas41

A mi m'encanta menjar els trossets que queden a la cassola... són els millors.

 
38.
pollastre bolets pas42

L'he acompanyat amb aquestes patates al forn que he fet en 20 minutets.

 
39.
pollastre bolets pas43

I ja el podem servir.

 
40.
pollastre bolets pas44

Està super tendre.

 
41.
pollastre bolets pas45

Agafeu una combinació dels tres elements del plat...

 
42.
pollastre bolets pas46

... pollastre, patata... i bolet... espectacular...

 
43.

... i suqueu pa... que la salseta està brutal...

 
44.
pollastre bolets pas47

He fet un pollastre gran i m'ha sobrat bastant. El posaré en dues carmanyoles i a congelar. Així tenim per menjar entre setmana... o d'aquells dies que no tens ganes de cuinar... Bon Profit!

 
45.
pollastre bolets pas48