Aquesta és una recepta tradicional, catalana i familiar. El pollastre que feia la meva mare no anava enfarinat... i després de contrastar amb altres receptes, he cregut oportú fer ús de la farina. I ha estat tot un encert, ja que la farina lliga la salsa del rostit... amb el suquet que deixen anar els bolets... i el resultat és impressionant. Un rostit de pollastre excel·lent.
1 pollastre gran tallat per a rostir (de pagès)
2 cebes
4 alls
400 gr. bolets (rovellons, rossinyols, xampinyons, gírgoles)
brou de pollastre
2 tomàquets madurs
1 got de vi ranci
1 manat d'herbes (llorer, romaní i farigola)
farina
aigua
julivert
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu afegir timó i pell de taronja seca
- Es pot substituir el vi ranci per conyac i flamejar el pollastre
Al Mercat, he trobat uns rovellons i uns rossinyols... que he barrejat amb uns xampinyons.
La veritat és que estaven molt bé aquests rovellons. Molt nets i sense "habitants".
Els rossinyols també estaven força sencers.
I els xampinyons, de granja, clar, immaculats.
Veieu que macos aquests esclatasangs?
Els he netejat amb cura, un per un, i els he fet a trossets.
Primer de tot posarem un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una olla gran.
Salem i empebrem el nostre pollastre que hem rentat prèviament.
L'enfarinem... i el daurem... per les dues bandes.
El reservem.
Mentrestant, anirem tallant el tomàquet a trossets... i preparant les herbes.
... i l'all.
Sofregiren la ceba i l'all en el mateix oli.
Afegirem el tomàquet.
Ho remenem bé...
... ho tapem... i deixem que es faci 5 minutets a foc lent.
He tret una mica de brou de pollastre congelat que tenia... i l'he escalfat. Si no teniu podeu posar aigua sola o a les males... una pastilla d'avecrem...
Ja ha caramelitzat el nostre sofregit.
Incorporem el llorer, el romaní i la farigola.
I seguidament, el pollastre... ben colocadet.
Utilitzaré un vi ranci normalet, encara que si no teniu... podeu utilitzar qualsevol brandi.
Tirem el vi.
Amb el foc baix, taparem la nostra cassola... i deixarem coure uns 15-20 minuts, controlant que mai falti aigua.
Passat aquest temps, incorporem el brou de pollastre...
... rectificarem de sal i deixarem coure uns 25-30 minuts més. Afegiu una mica d'aigua si veieu que falta líquid.
A mitja cocció del pollastre, haurem d'incorporar els bolets...
... però abans, picarem una mica d'all i julivert...
... i els saltarem amb una mica d'oli...
Primer tirem l'all i julivert i seguidament els bolets.
Els repartim bé i afegim un polsim de sal.
No s'han de fregir massa... només han de començar a deixar anar l'aigua.
Farà com una salseta. En aquest punt ho pareu i ho incorporem al pollastre.
Abans, aprofitarem per remenar-ho bé i passar els talls que estan a sota de la cassola a la part de dalt.
Incorporem els bolets.
Remenem bé i deixem coure uns 25 minuts més fins que estigui el pollastre cuit. Si cal, afegiu més aigua i rectifiqueu de sal.
Un cop estigui cuit el pollastre ja podeu parar el foc. Deixeu que es refredi tot junt a temperatura ambient. Us recomano consumir-lo un dia després de fer-lo (com a mínim) i trobareu tots els sabors més ben barrejats.
A mi m'encanta menjar els trossets que queden a la cassola... són els millors.
L'he acompanyat amb aquestes patates al forn que he fet en 20 minutets.
I ja el podem servir.
Està super tendre.
Agafeu una combinació dels tres elements del plat...
... pollastre, patata... i bolet... espectacular...
... i suqueu pa... que la salseta està brutal...
He fet un pollastre gran i m'ha sobrat bastant. El posaré en dues carmanyoles i a congelar. Així tenim per menjar entre setmana... o d'aquells dies que no tens ganes de cuinar... Bon Profit!