Aquesta és una recepta tradicional, catalana i familiar. El pollastre que feia la meva mare no anava enfarinat... i després de contrastar amb altres receptes, he cregut oportú fer ús de la farina. I ha estat tot un encert, ja que la farina lliga la salsa del rostit... amb el suquet que deixen anar els bolets... i el resultat és impressionant. Un rostit de pollastre excel·lent.
1 pollastre gran tallat per a rostir (de pagès)
2 cebes
4 alls
400 gr. bolets (rovellons, rossinyols, xampinyons, gírgoles)
brou de pollastre
2 tomàquets madurs
1 got de vi ranci
1 manat d'herbes (llorer, romaní i farigola)
farina
aigua
julivert
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu afegir timó i pell de taronja seca
- Es pot substituir el vi ranci per conyac i flamejar el pollastre
![pollastre bolets pas1 pollastre bolets pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/06/21/pollastre-bolets-pas1.jpeg)
Al Mercat, he trobat uns rovellons i uns rossinyols... que he barrejat amb uns xampinyons.
![pollastre bolets pas2 pollastre bolets pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/06/45/pollastre-bolets-pas2.jpeg)
La veritat és que estaven molt bé aquests rovellons. Molt nets i sense "habitants".
![pollastre bolets pas3 pollastre bolets pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/06/69/pollastre-bolets-pas3.jpeg)
Els rossinyols també estaven força sencers.
![pollastre bolets pas5 pollastre bolets pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/07/17/pollastre-bolets-pas5.jpeg)
I els xampinyons, de granja, clar, immaculats.
![pollastre bolets pas6 pollastre bolets pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/07/41/pollastre-bolets-pas6.jpeg)
Veieu que macos aquests esclatasangs?
![pollastre bolets pas7 pollastre bolets pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/07/65/pollastre-bolets-pas7.jpeg)
Els he netejat amb cura, un per un, i els he fet a trossets.
![pollastre bolets pas8 pollastre bolets pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/07/89/pollastre-bolets-pas8.jpeg)
Primer de tot posarem un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una olla gran.
![pollastre bolets pas9 pollastre bolets pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/08/13/pollastre-bolets-pas9.jpeg)
Salem i empebrem el nostre pollastre que hem rentat prèviament.
![pollastre bolets pas10 pollastre bolets pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/08/37/pollastre-bolets-pas10.jpeg)
L'enfarinem... i el daurem... per les dues bandes.
![pollastre bolets pas12 pollastre bolets pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/08/85/pollastre-bolets-pas12.jpeg)
El reservem.
![pollastre bolets pas14 pollastre bolets pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/09/54/pollastre-bolets-pas14.jpeg)
Mentrestant, anirem tallant el tomàquet a trossets... i preparant les herbes.
![pollastre bolets pas15 pollastre bolets pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/09/99/pollastre-bolets-pas15.jpeg)
... i l'all.
![pollastre bolets pas16 pollastre bolets pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/10/23/pollastre-bolets-pas16.jpeg)
Sofregiren la ceba i l'all en el mateix oli.
![pollastre bolets pas17 pollastre bolets pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/10/47/pollastre-bolets-pas17.jpeg)
Afegirem el tomàquet.
![pollastre bolets pas18 pollastre bolets pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/10/71/pollastre-bolets-pas18.jpeg)
Ho remenem bé...
![pollastre bolets pas19 pollastre bolets pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/10/95/pollastre-bolets-pas19.jpeg)
... ho tapem... i deixem que es faci 5 minutets a foc lent.
![pollastre bolets pas20 pollastre bolets pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/11/19/pollastre-bolets-pas20.jpeg)
He tret una mica de brou de pollastre congelat que tenia... i l'he escalfat. Si no teniu podeu posar aigua sola o a les males... una pastilla d'avecrem...
![pollastre bolets pas21 pollastre bolets pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/11/43/pollastre-bolets-pas21.jpeg)
Ja ha caramelitzat el nostre sofregit.
![pollastre bolets pas22 pollastre bolets pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/11/67/pollastre-bolets-pas22.jpeg)
Incorporem el llorer, el romaní i la farigola.
![pollastre bolets pas23 pollastre bolets pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/11/91/pollastre-bolets-pas23.jpeg)
I seguidament, el pollastre... ben colocadet.
![pollastre bolets pas24 pollastre bolets pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/12/15/pollastre-bolets-pas24.jpeg)
Utilitzaré un vi ranci normalet, encara que si no teniu... podeu utilitzar qualsevol brandi.
![pollastre bolets pas25 pollastre bolets pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/12/39/pollastre-bolets-pas25.jpeg)
Tirem el vi.
![pollastre bolets pas26 pollastre bolets pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/12/63/pollastre-bolets-pas26.jpeg)
Amb el foc baix, taparem la nostra cassola... i deixarem coure uns 15-20 minuts, controlant que mai falti aigua.
![pollastre bolets pas27 pollastre bolets pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/12/87/pollastre-bolets-pas27.jpeg)
Passat aquest temps, incorporem el brou de pollastre...
![pollastre bolets pas28 pollastre bolets pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/13/11/pollastre-bolets-pas28.jpeg)
... rectificarem de sal i deixarem coure uns 25-30 minuts més. Afegiu una mica d'aigua si veieu que falta líquid.
![pollastre bolets pas29 pollastre bolets pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/13/35/pollastre-bolets-pas29.jpeg)
A mitja cocció del pollastre, haurem d'incorporar els bolets...
![pollastre bolets pas30 pollastre bolets pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/13/59/pollastre-bolets-pas30.jpeg)
... però abans, picarem una mica d'all i julivert...
![pollastre bolets pas31 pollastre bolets pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/13/83/pollastre-bolets-pas31.jpeg)
... i els saltarem amb una mica d'oli...
![pollastre bolets pas32 pollastre bolets pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/14/07/pollastre-bolets-pas32.jpeg)
Primer tirem l'all i julivert i seguidament els bolets.
![pollastre bolets pas33 pollastre bolets pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/14/31/pollastre-bolets-pas33.jpeg)
Els repartim bé i afegim un polsim de sal.
![pollastre bolets pas34 pollastre bolets pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/14/55/pollastre-bolets-pas34.jpeg)
No s'han de fregir massa... només han de començar a deixar anar l'aigua.
![pollastre bolets pas35 pollastre bolets pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/14/79/pollastre-bolets-pas35.jpeg)
Farà com una salseta. En aquest punt ho pareu i ho incorporem al pollastre.
![pollastre bolets pas36 pollastre bolets pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/15/27/pollastre-bolets-pas36.jpeg)
Abans, aprofitarem per remenar-ho bé i passar els talls que estan a sota de la cassola a la part de dalt.
![pollastre bolets pas38 pollastre bolets pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/15/75/pollastre-bolets-pas38.jpeg)
Incorporem els bolets.
![pollastre bolets pas39 pollastre bolets pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/15/99/pollastre-bolets-pas39.jpeg)
Remenem bé i deixem coure uns 25 minuts més fins que estigui el pollastre cuit. Si cal, afegiu més aigua i rectifiqueu de sal.
![pollastre bolets pas40 pollastre bolets pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/16/23/pollastre-bolets-pas40.jpeg)
Un cop estigui cuit el pollastre ja podeu parar el foc. Deixeu que es refredi tot junt a temperatura ambient. Us recomano consumir-lo un dia després de fer-lo (com a mínim) i trobareu tots els sabors més ben barrejats.
![pollastre bolets pas41 pollastre bolets pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/16/47/pollastre-bolets-pas41.jpeg)
A mi m'encanta menjar els trossets que queden a la cassola... són els millors.
![pollastre bolets pas42 pollastre bolets pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/16/71/pollastre-bolets-pas42.jpeg)
L'he acompanyat amb aquestes patates al forn que he fet en 20 minutets.
![pollastre bolets pas43 pollastre bolets pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/16/95/pollastre-bolets-pas43.jpeg)
I ja el podem servir.
![pollastre bolets pas44 pollastre bolets pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/17/19/pollastre-bolets-pas44.jpeg)
Està super tendre.
![pollastre bolets pas45 pollastre bolets pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/17/43/pollastre-bolets-pas45.jpeg)
Agafeu una combinació dels tres elements del plat...
![pollastre bolets pas46 pollastre bolets pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/17/67/pollastre-bolets-pas46.jpeg)
... pollastre, patata... i bolet... espectacular...
... i suqueu pa... que la salseta està brutal...
![pollastre bolets pas47 pollastre bolets pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/17/91/pollastre-bolets-pas47.jpeg)
He fet un pollastre gran i m'ha sobrat bastant. El posaré en dues carmanyoles i a congelar. Així tenim per menjar entre setmana... o d'aquells dies que no tens ganes de cuinar... Bon Profit!
![pollastre bolets pas48 pollastre bolets pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/18/15/pollastre-bolets-pas48.jpeg)