Aquesta és una recepta tradicional, catalana i familiar. El pollastre que feia la meva mare no anava enfarinat... i després de contrastar amb altres receptes, he cregut oportú fer ús de la farina. I ha estat tot un encert, ja que la farina lliga la salsa del rostit... amb el suquet que deixen anar els bolets... i el resultat és impressionant. Un rostit de pollastre excel·lent.

 
Ingredients

1 pollastre gran tallat per a rostir (de pagès)

2 cebes

4 alls

400 gr. bolets (rovellons, rossinyols, xampinyons, gírgoles)

brou de pollastre

2 tomàquets madurs

1 got de vi ranci

1 manat d'herbes (llorer, romaní i farigola)

farina

aigua

julivert

pebre negre

oli d'oliva

sal

Variants:

- Podeu afegir timó i pell de taronja seca

- Es pot substituir el vi ranci per conyac i flamejar el pollastre

 
Preparació
1.

Al Mercat, he trobat uns rovellons i uns rossinyols... que he barrejat amb uns xampinyons.

 
2.

La veritat és que estaven molt bé aquests rovellons. Molt nets i sense "habitants".

 
3.

Els rossinyols també estaven força sencers.

 
4.

I els xampinyons, de granja, clar, immaculats.

 
5.

Veieu que macos aquests esclatasangs?

 
6.

Els he netejat amb cura, un per un, i els he fet a trossets.

 
7.

Primer de tot posarem un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una olla gran.

 
8.

Salem i empebrem el nostre pollastre que hem rentat prèviament.

 
9.

L'enfarinem... i el daurem... per les dues bandes.

 
10.

El reservem.

 
11.

Mentrestant, anirem tallant el tomàquet a trossets... i preparant les herbes.

 
12.

... i l'all.

 
13.

Sofregiren la ceba i l'all en el mateix oli.

 
14.

Afegirem el tomàquet.

 
15.

Ho remenem bé...

 
16.

... ho tapem... i deixem que es faci 5 minutets a foc lent.

 
17.

He tret una mica de brou de pollastre congelat que tenia... i l'he escalfat. Si no teniu podeu posar aigua sola o a les males... una pastilla d'avecrem...

 
18.

Ja ha caramelitzat el nostre sofregit.

 
19.

Incorporem el llorer, el romaní i la farigola.

 
20.

I seguidament, el pollastre... ben colocadet.

 
21.

Utilitzaré un vi ranci normalet, encara que si no teniu... podeu utilitzar qualsevol brandi.

 
22.

Tirem el vi.

 
23.

Amb el foc baix, taparem la nostra cassola... i deixarem coure uns 15-20 minuts, controlant que mai falti aigua.

 
24.

Passat aquest temps, incorporem el brou de pollastre...

 
25.

... rectificarem de sal i deixarem coure uns 25-30 minuts més. Afegiu una mica d'aigua si veieu que falta líquid.

 
26.

A mitja cocció del pollastre, haurem d'incorporar els bolets...

 
27.

... però abans, picarem una mica d'all i julivert...

 
28.

... i els saltarem amb una mica d'oli...

 
29.

Primer tirem l'all i julivert i seguidament els bolets.

 
30.

Els repartim bé i afegim un polsim de sal.

 
31.

No s'han de fregir massa... només han de començar a deixar anar l'aigua.

 
32.

Farà com una salseta. En aquest punt ho pareu i ho incorporem al pollastre.

 
33.

Abans, aprofitarem per remenar-ho bé i passar els talls que estan a sota de la cassola a la part de dalt.

 
34.

Incorporem els bolets.

 
35.

Remenem bé i deixem coure uns 25 minuts més fins que estigui el pollastre cuit. Si cal, afegiu més aigua i rectifiqueu de sal.

 
36.

Un cop estigui cuit el pollastre ja podeu parar el foc. Deixeu que es refredi tot junt a temperatura ambient. Us recomano consumir-lo un dia després de fer-lo (com a mínim) i trobareu tots els sabors més ben barrejats.

 
37.

A mi m'encanta menjar els trossets que queden a la cassola... són els millors.

 
38.

L'he acompanyat amb aquestes patates al forn que he fet en 20 minutets.

 
39.

I ja el podem servir.

 
40.

Està super tendre.

 
41.

Agafeu una combinació dels tres elements del plat...

 
42.

... pollastre, patata... i bolet... espectacular...

 
43.

... i suqueu pa... que la salseta està brutal...

 
44.

He fet un pollastre gran i m'ha sobrat bastant. El posaré en dues carmanyoles i a congelar. Així tenim per menjar entre setmana... o d'aquells dies que no tens ganes de cuinar... Bon Profit!

 
45.