També conegut com Mar i Muntanya. Parlem d'un plat de festa, d'un d'aquells plats que us farà llepar els dits fins als colzes. Per estrany que a alguns us pugui semblar, combinar pollastre amb marisc i xocolata resulta exquisit. La picada de xocolata li aporta un matís molt seductor a la salsa i un sabor molt característic al plat, que no oblidareu fàcilment.

La propera vegada que el faci, serà amb llagosta. Caldrà estalviar una mica, però, com sempre dic, si els ingredients són de primera qualitat i frescos, millor que millor. Però no oblidéssim pas que també podem trobar excel·lents productes congelats. Habitualment us parlo de la conveniència d'adquirir productes frescos, ecològics, de temporada, etc, però també és cert que no sempre ens ho podem permetre per diferents raons. A més, s'ha de tenir present que algunes receptes ens permeten jugar una mica més que d'altres amb els seus ingredients. Si un producte ha estat ben congelat i és de qualitat, el resultat serà també fantàstic. L'exigència del producte fresc no és la mateixa si volem cuinar uns escamarlans a la planxa que si volem cuinar un guisadet com aquest. En qualsevol cas, si cuineu amb amor i ganes, tot us sortirà bé!

Ingredients

1 pollastre trossejat

12 escamarlans

3 tomàquets ratllats

2 cebes trinxades

1 raig de brandi

pebre negre

oli d'oliva

farina

aigua

sal

Per fer la picada:

2 galetes

julivert fresc

2 grans d'all

una mica de vi ranci

un grapat d'ametlles

Variants:

- Es pot afegir mitja presa de xocolata negra a la picada

- Es pot fer amb gambes, amb llagostins o amb llagosta en comptes d'escamarlans

- Es pot fer amb peus de porc

- Es pot enfarinar el pollastre a l'hora de fregir-lo

Preparació
1.
pollastre escamarlans pas1

Preparem els ingredients.

2.
pollastre escamarlans pas2

Demaneu que us tallin el pollastre per rostir, a la mida que més us convingui.

3.
pollastre escamarlans pas4

Si conserven els bigotis és bon senyal: indica que no han estat gaire manipulats.

4.
pollastre escamarlans pas5

Començarem per enrossir el pollastre. Per als rostits, a mi m'agrada combinar el greix i utilitzar meitat llard...

5.
pollastre escamarlans pas8

i l'empebrem.

6.
pollastre escamarlans pas9

Quan el greix sigui calent hi posarem el pollastre i deixarem que agafi color. Si no hi cap tot el pollastre  el podeu daurar en dues tandes. Compte! Perill de cremades! Vigileu, que esquitxa!

7.
pollastre escamarlans pas10

Podeu aprofitar per anar trinxant la ceba...

8.
pollastre escamarlans pas11

i ratllant el tomàquet.

9.
pollastre escamarlans pas12

A continuació, prepararem la nostra especial picada.

10.
pollastre escamarlans pas14

Pelem unes ametlles torrades...

11.
pollastre escamarlans pas15

i un parell d'alls també.

12.
pollastre escamarlans pas16

Cap a dins.

13.
pollastre escamarlans pas17

Una mica de julivert fresc.

14.

I un parell de galetes tipus "Maria"...

15.
pollastre escamarlans pas20

Un raig o mitja copa. Si en teniu, una mica de brandi també anirà bé.

16.
pollastre escamarlans pas21

I a treballar-se una estona la picada amb la mà de morter fins a deixar-ho ben fi.

17.
pollastre escamarlans pas22

Finalment, hi afegirem una mica de xocolata. Jo he utilitzat cobertura de xocolata negra al 75% de cacau, però qualsevol xocolata negra us servirà.

18.
pollastre escamarlans pas23

La incorporem a la picada i ho reservem. Òbviament, a l'estar freda no es desfarà però més endavant deixatarem la picada amb el suquet de la cocció del pollastre.

19.
pollastre escamarlans pas24

Mentrestant, el pollastre l'haurem anat enrossint per totes dues bandes. El reservarem.

20.
pollastre escamarlans pas25

En el mateix oli fregirem els escamarlans.

21.
pollastre escamarlans pas26

Per les dues bandes també.

22.
pollastre escamarlans pas27

I els reservem.

23.
pollastre escamarlans pas28

En el mateix oli sofregirem la ceba...

24.
pollastre escamarlans pas29

fins que s'enfosqueixi.

25.
26.
pollastre escamarlans pas31

i el deixarem fer uns 10 minuts fins que es consumeixi tota l'aigua que du.

27.
pollastre escamarlans pas32

El sofregit ha de quedar una mica caramel·litzat, intens i fosc.

28.
pollastre escamarlans pas33

Seguidament, ja hi podem incorporar el pollastre.

29.
pollastre escamarlans pas34

I arriba el moment de flamejar-lo. Compte! Perill de cremades i d'incendi! Pareu l'extractor de la cuina si està funcionant. Tingueu una tapa a mà per ofegar el foc si cal i, llavors, aboqueu el brandi a la cassola.

30.
pollastre escamarlans pas35

El brandi no s'encendrà fins que s'escalfi una mica. No us poso fotos del moment de flamejar ja que es necessiten les dues mans per tenir una bona reacció. Recordeu que acostumo a cuinar amb una mà i fer fotos amb l'altra!

31.
pollastre escamarlans pas36

Un cop flamejat i consumit tot l'alcohol del brandi ja podrem cobrir el nostre pollastre amb aigua o brou de pollastre.

32.
pollastre escamarlans pas37

Una mica de sal...

33.
pollastre escamarlans pas38
34.
pollastre escamarlans pas39

i ho deixarem fer uns 45 minuts a foc baix. Vigileu que no hi falti líquid i remeneu-lo de tant en tant.

35.
pollastre escamarlans pas40

Rectificarem de sal, també.

36.
pollastre escamarlans pas41

I quan només quedin 10 minuts per acabar, incorporarem la picada que deixatarem en el suquet de cocció.

37.
pollastre escamarlans pas42

L'escalfor desfarà la xocolata...

38.
pollastre escamarlans pas43

i de seguida la picada us canviarà de color.

39.
40.
pollastre escamarlans pas45

i la picada.

41.
pollastre escamarlans pas46

Escampeu bé la picada i remeneu tot el conjunt.

42.
pollastre escamarlans pas47

Deixeu-lo coure els 10 minuts que queden.

43.
pollastre escamarlans pas48

Com fem amb tots els rostits, és convenient deixar-lo reposar 24 hores.

44.
pollastre escamarlans pas49

Per tant, quan sigui fred, el podeu passar a un tàper i reservar-lo a la nevera.

45.
pollastre escamarlans pas50

A l'endemà només us caldrà escalfar-lo i servir-lo.

46.
pollastre escamarlans pas51

Ummmm, quina flaire!

47.
pollastre escamarlans pas52

Gran plat, senyors.

48.
pollastre escamarlans pas53

Bon profit!