Avui us presento un plat d´aquells que ens cuinaven les nostres mares i àvies amb amor. D'ingredients senzills, de proximitat. No és complicat, però té la seva feina, només és qüestió de temps i ganes, com tot en aquesta vida. Si el feu el dia anterior millor, ja sabeu que convé deixar reposar els guisats un temps.

Jo us he proposat acompanyar-lo d'unes patates fregides tallades a quadradets, però podeu posar-hi albergínia, pastanaga, espàrrecs verds o el que més us agradi per a la guarnició, tot i que tampoc és necessària, ja que el pollastre se serveix amb els xampinyons. Paciència i veureu com repetireu aquesta recepta que agrada a grans i petits. Som-hi!

Ingredients

1 pollastre tallat a trossos

1 tros de branca d'api

1 ceba trinxada

1 cabeça d'alls sencera

1/2 pebrot vermell

1/2 pebrot verd

4 tomàquets ratllats

2 fulles de llorer

julivert fresc

1 cullerada de pebre vermell

12-15 xampinyons

1 got de vi negre

oli d'oliva

pebre negre

farina

aigua

sal

Variants:

Podeu fer el mateix plat amb bolet

Preparació
1.
pollastre guisat xampinyons pas1

Prepareu la verdura.

2.
pollastre guisat xampinyons pas2

El pollastre l'heu de tallar com si fos per rostir.

3.
pollastre guisat xampinyons pas3

Saleu i empebreu el pollastre per les dues bandes.

4.
pollastre guisat xampinyons pas4

Ara enfarineu-lo lleugerament.

5.
pollastre guisat xampinyons pas5

Poseu un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i afegiu-hi la cabeça d'alls sense la pell exterior.

6.
pollastre guisat xampinyons pas6

Quan l'oli sigui calent, segelleu el pollastre.

7.
pollastre guisat xampinyons pas7

Mentre el pollastre va fent, prepareu els xampinyons.

8.
pollastre guisat xampinyons pas10

Trinxeu el pebrot.

9.
pollastre guisat xampinyons pas11
10.
pollastre guisat xampinyons pas12

Quan l'all sigui ben ros retireu-lo i reserveu-lo.

11.
pollastre guisat xampinyons pas13

Reserveu el pollastre daurat.

12.
pollastre guisat xampinyons pas14

En el mateix oli, salteu els xampinyons.

13.
pollastre guisat xampinyons pas15
14.
pollastre guisat xampinyons pas16
15.
pollastre guisat xampinyons pas17

Quan el pebrot tingui color, tireu-hi la ceba trinxada.

16.
pollastre guisat xampinyons pas18

Aprofiteu per anar ratllant els tomàquets.

17.
pollastre guisat xampinyons pas19

Saleu el tomàquet i, si voleu, afegiu-hi una cullerada de pebre vermell per donar color.

18.
pollastre guisat xampinyons pas20

Quan la ceba sigui daurada, ja hi podeu afegir el tomàquet.

19.
pollastre guisat xampinyons pas21

Deixeu cuinar el tomàquet fins que es consumeixi tot el líquid. Ho notareu per què es veurà el fons de la cassola. 

20.
pollastre guisat xampinyons pas22

Seguidament, incorporeu-hi la copa de vi negre.

21.
pollastre guisat xampinyons pas23

Deixeu que s'evapori l'alcohol uns 10 minuts, fins que de nou es vegi el fons net i gairebé tot sigui caramel·litzat.

22.
pollastre guisat xampinyons pas24

A casa meva, com a moltes, als nens els molesta trobar trossos de verdura i per tant prefereixo triturar aquest sofregit i se'l mengen millor. Si no voleu, salteu-vos aquest pas.

23.
pollastre guisat xampinyons pas25

Que quedi ben fi.

24.
pollastre guisat xampinyons pas27

Poseu el pollastre i l'all i ho remeneu.

25.
pollastre guisat xampinyons pas28

Escureu bé el pot de triturar el sofregit amb una mica d'aigua.

26.
pollastre guisat xampinyons pas29

Afegiu-hi el llorer i el julivert.

27.
pollastre guisat xampinyons pas30

Cobriu-ho tot amb aigua.

28.
pollastre guisat xampinyons pas31

Saleu-ho lleugerament.

29.
pollastre guisat xampinyons pas33

Quan porti uns 45 minuts tasteu la textura del pollastre i rectifiqueu de sal.

30.
pollastre guisat xampinyons pas34

En paral·lel, jo he preparat unes patates fregides per acompanyar el plat.

31.
pollastre guisat xampinyons pas35

Les fregiu a part i les reserveu.

32.
pollastre guisat xampinyons pas36

Quan faltin 15 minuts per acabar la cocció del pollastre ja hi podeu afegir els xampinyons.

33.
pollastre guisat xampinyons pas37

Notareu que la salsa haurà espessat, resultat de la farina i de triturar el sofregit. De nou, rectifiqueu de sal si cal i un cop acabat, apagueu el foc i deixeu-ho reposar una estona. Si el feu el dia anterior millor, però una horeta de repós ja li va bé.

34.
pollastre guisat xampinyons pas38

A l'hora de dinar, escalfeu la casola i serviu-ho.

35.
pollastre guisat xampinyons pas39

Ummmm! quina gana m'està entrant ara! Un gran plat!

36.
pollastre guisat xampinyons pas40

Bon profit!