Avui us presento un plat d´aquells que ens cuinaven les nostres mares i àvies amb amor. D'ingredients senzills, de proximitat. No és complicat, però té la seva feina, només és qüestió de temps i ganes, com tot en aquesta vida. Si el feu el dia anterior millor, ja sabeu que convé deixar reposar els guisats un temps.
Jo us he proposat acompanyar-lo d'unes patates fregides tallades a quadradets, però podeu posar-hi albergínia, pastanaga, espàrrecs verds o el que més us agradi per a la guarnició, tot i que tampoc és necessària, ja que el pollastre se serveix amb els xampinyons. Paciència i veureu com repetireu aquesta recepta que agrada a grans i petits. Som-hi!
1 pollastre tallat a trossos
1 tros de branca d'api
1 ceba trinxada
1 cabeça d'alls sencera
1/2 pebrot vermell
1/2 pebrot verd
4 tomàquets ratllats
2 fulles de llorer
julivert fresc
1 cullerada de pebre vermell
12-15 xampinyons
1 got de vi negre
oli d'oliva
pebre negre
farina
aigua
sal
Variants:
Podeu fer el mateix plat amb bolet
![pollastre guisat xampinyons pas1 pollastre guisat xampinyons pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/67/01/pollastre-guisat-xampinyons-pas1.jpeg)
Prepareu la verdura.
![pollastre guisat xampinyons pas2 pollastre guisat xampinyons pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/67/28/pollastre-guisat-xampinyons-pas2.jpeg)
El pollastre l'heu de tallar com si fos per rostir.
![pollastre guisat xampinyons pas3 pollastre guisat xampinyons pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/67/55/pollastre-guisat-xampinyons-pas3.jpeg)
Saleu i empebreu el pollastre per les dues bandes.
![pollastre guisat xampinyons pas4 pollastre guisat xampinyons pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/67/82/pollastre-guisat-xampinyons-pas4.jpeg)
Ara enfarineu-lo lleugerament.
![pollastre guisat xampinyons pas5 pollastre guisat xampinyons pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/68/09/pollastre-guisat-xampinyons-pas5.jpeg)
Poseu un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i afegiu-hi la cabeça d'alls sense la pell exterior.
![pollastre guisat xampinyons pas6 pollastre guisat xampinyons pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/68/36/pollastre-guisat-xampinyons-pas6.jpeg)
Quan l'oli sigui calent, segelleu el pollastre.
![pollastre guisat xampinyons pas7 pollastre guisat xampinyons pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/68/63/pollastre-guisat-xampinyons-pas7.jpeg)
Mentre el pollastre va fent, prepareu els xampinyons.
![pollastre guisat xampinyons pas10 pollastre guisat xampinyons pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/69/44/pollastre-guisat-xampinyons-pas10.jpeg)
Trinxeu el pebrot.
![pollastre guisat xampinyons pas11 pollastre guisat xampinyons pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/69/71/pollastre-guisat-xampinyons-pas11.jpeg)
![pollastre guisat xampinyons pas12 pollastre guisat xampinyons pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/69/98/pollastre-guisat-xampinyons-pas12.jpeg)
Quan l'all sigui ben ros retireu-lo i reserveu-lo.
![pollastre guisat xampinyons pas13 pollastre guisat xampinyons pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/70/40/pollastre-guisat-xampinyons-pas13.jpeg)
Reserveu el pollastre daurat.
![pollastre guisat xampinyons pas14 pollastre guisat xampinyons pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/70/88/pollastre-guisat-xampinyons-pas14.jpeg)
En el mateix oli, salteu els xampinyons.
![pollastre guisat xampinyons pas15 pollastre guisat xampinyons pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/71/18/pollastre-guisat-xampinyons-pas15.jpeg)
![pollastre guisat xampinyons pas16 pollastre guisat xampinyons pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/71/45/pollastre-guisat-xampinyons-pas16.jpeg)
![pollastre guisat xampinyons pas17 pollastre guisat xampinyons pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/71/72/pollastre-guisat-xampinyons-pas17.jpeg)
Quan el pebrot tingui color, tireu-hi la ceba trinxada.
![pollastre guisat xampinyons pas18 pollastre guisat xampinyons pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/71/99/pollastre-guisat-xampinyons-pas18.jpeg)
Aprofiteu per anar ratllant els tomàquets.
![pollastre guisat xampinyons pas19 pollastre guisat xampinyons pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/72/26/pollastre-guisat-xampinyons-pas19.jpeg)
Saleu el tomàquet i, si voleu, afegiu-hi una cullerada de pebre vermell per donar color.
![pollastre guisat xampinyons pas20 pollastre guisat xampinyons pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/72/53/pollastre-guisat-xampinyons-pas20.jpeg)
Quan la ceba sigui daurada, ja hi podeu afegir el tomàquet.
![pollastre guisat xampinyons pas21 pollastre guisat xampinyons pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/72/80/pollastre-guisat-xampinyons-pas21.jpeg)
Deixeu cuinar el tomàquet fins que es consumeixi tot el líquid. Ho notareu per què es veurà el fons de la cassola.
![pollastre guisat xampinyons pas22 pollastre guisat xampinyons pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/73/07/pollastre-guisat-xampinyons-pas22.jpeg)
Seguidament, incorporeu-hi la copa de vi negre.
![pollastre guisat xampinyons pas23 pollastre guisat xampinyons pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/73/34/pollastre-guisat-xampinyons-pas23.jpeg)
Deixeu que s'evapori l'alcohol uns 10 minuts, fins que de nou es vegi el fons net i gairebé tot sigui caramel·litzat.
![pollastre guisat xampinyons pas24 pollastre guisat xampinyons pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/73/61/pollastre-guisat-xampinyons-pas24.jpeg)
A casa meva, com a moltes, als nens els molesta trobar trossos de verdura i per tant prefereixo triturar aquest sofregit i se'l mengen millor. Si no voleu, salteu-vos aquest pas.
![pollastre guisat xampinyons pas25 pollastre guisat xampinyons pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/73/88/pollastre-guisat-xampinyons-pas25.jpeg)
Que quedi ben fi.
![pollastre guisat xampinyons pas27 pollastre guisat xampinyons pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/74/42/pollastre-guisat-xampinyons-pas27.jpeg)
Poseu el pollastre i l'all i ho remeneu.
![pollastre guisat xampinyons pas28 pollastre guisat xampinyons pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/74/69/pollastre-guisat-xampinyons-pas28.jpeg)
Escureu bé el pot de triturar el sofregit amb una mica d'aigua.
![pollastre guisat xampinyons pas29 pollastre guisat xampinyons pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/74/96/pollastre-guisat-xampinyons-pas29.jpeg)
Afegiu-hi el llorer i el julivert.
![pollastre guisat xampinyons pas30 pollastre guisat xampinyons pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/75/23/pollastre-guisat-xampinyons-pas30.jpeg)
Cobriu-ho tot amb aigua.
![pollastre guisat xampinyons pas31 pollastre guisat xampinyons pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/75/50/pollastre-guisat-xampinyons-pas31.jpeg)
Saleu-ho lleugerament.
![pollastre guisat xampinyons pas33 pollastre guisat xampinyons pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/76/04/pollastre-guisat-xampinyons-pas33.jpeg)
Quan porti uns 45 minuts tasteu la textura del pollastre i rectifiqueu de sal.
![pollastre guisat xampinyons pas34 pollastre guisat xampinyons pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/76/46/pollastre-guisat-xampinyons-pas34.jpeg)
En paral·lel, jo he preparat unes patates fregides per acompanyar el plat.
![pollastre guisat xampinyons pas35 pollastre guisat xampinyons pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/76/97/pollastre-guisat-xampinyons-pas35.jpeg)
Les fregiu a part i les reserveu.
![pollastre guisat xampinyons pas36 pollastre guisat xampinyons pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/77/24/pollastre-guisat-xampinyons-pas36.jpeg)
Quan faltin 15 minuts per acabar la cocció del pollastre ja hi podeu afegir els xampinyons.
![pollastre guisat xampinyons pas37 pollastre guisat xampinyons pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/77/51/pollastre-guisat-xampinyons-pas37.jpeg)
Notareu que la salsa haurà espessat, resultat de la farina i de triturar el sofregit. De nou, rectifiqueu de sal si cal i un cop acabat, apagueu el foc i deixeu-ho reposar una estona. Si el feu el dia anterior millor, però una horeta de repós ja li va bé.
![pollastre guisat xampinyons pas38 pollastre guisat xampinyons pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/77/78/pollastre-guisat-xampinyons-pas38.jpeg)
A l'hora de dinar, escalfeu la casola i serviu-ho.
![pollastre guisat xampinyons pas39 pollastre guisat xampinyons pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/78/05/pollastre-guisat-xampinyons-pas39.jpeg)
Ummmm! quina gana m'està entrant ara! Un gran plat!
![pollastre guisat xampinyons pas40 pollastre guisat xampinyons pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/78/32/pollastre-guisat-xampinyons-pas40.jpeg)
Bon profit!