Sincerament, mai he suportat les olives verdes calentes. He tastat pizzes i paninis amb olives verdes i mai m'ha convençut la cocció. Sempre he pensat que les olives verdes són per al que són i no hem de fer invents. Però vet aquí una recepta que feia temps que volia fer. El pollastre a la manresaneta du, entre els seus ingredients, olives verdes sense pinyol. D'entrada ja donava per fet que hauria d'apartar les olives per menjar-me el pollastre, però m'ha sorprès molt gratament.

Sempre m'havia semblat molt difícil, però he trobat una recepta on les olives verdes hi escauen prou bé. La meva conclusió és que us puc recomanar aquesta recepta per què us agradarà molt. Val a dir que no és recomanable posar-ne més de quatre o cinc a cada plat degut al seu intens sabor. I, malgrat aquest cas, continuaré pensant que les olives verdes són un producte no massa apte per a guisar. M'ha agradat, vaja.

Ingredients

1 pollastre de pagès trossejat  

100 g de pernil tallat petit  

100 g d'olives sense pinyol  

2 tomàquets pelats i trinxats

1 ceba trinxada

1 cullerada de farina

una mica de julivert fresc  

oli d'oliva  

pebre negre  

aigua o brou de pollastre  

sal

  

Per fer la picada:  

1 gra d'all

1/2 copa de vi ranci  

un grapadet d'ametlles i avellanes torrades

 

VARIANTS:

- Aquest plat es pot acompanyar de bunyols d'albergínia

Preparació
1.
pollastre manresaneta pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
pollastre manresaneta pas2

Demaneu que us tallin el pollastre per a rostir, a trossos més aviat petits.

3.
pollastre manresaneta pas3

El salem...

4.
pollastre manresaneta pas4

... i l'empebrem.

5.
pollastre manresaneta pas6

Per fer aquesta recepta utilitzarem una paella amb oli per fregir i una cassola gran.

 

6.
pollastre manresaneta pas7

Quan l'oli sigui ben calent, donarem color al pollastre. Compte! no us cremeu, eh?

7.
pollastre manresaneta pas8

Si la paella no és gaire grossa, com és el meu cas, haureu de fregir per tandes.

8.
pollastre manresaneta pas10

Anirem reservant el pollastre dins la cassola, amb el foc apagat.

9.
pollastre manresaneta pas11

En la mateixa paella, saltarem lleugerament les olives.

10.
pollastre manresaneta pas12

Com que contenen aigua, en entrar en reacció amb l'oli calent, us esquitxarà molt i és recomanable tapar la paella per a evitar cremades.

11.
pollastre manresaneta pas13

Incorporem les olives al pollastre que tenim reservat.

12.
pollastre manresaneta pas14

Si no hi ha massa oli (dues o tres cullerades), aboqueu-lo també a la cassola o descarteu-ne una part.

13.
pollastre manresaneta pas15

Ara ens ocuparem del pernil. El tallarem a daus.

14.
pollastre manresaneta pas16

Perfecte.

15.
pollastre manresaneta pas18

Quan la mateixa paella torni a estar calenta saltarem el pernil. No cal afegir-hi més oli.

16.
pollastre manresaneta pas20

Com hem fet amb les olives, incorporem el pernil al pollastre.

17.

Hi abocarem la ceba trinxada...

18.
pollastre manresaneta pas22

Mentrestant, podeu anar picant una mica de julivert fresc.

19.
pollastre manresaneta pas23
20.
pollastre manresaneta pas24

Ho deixem fer una mica més.

21.
pollastre manresaneta pas25

Mentrestant, ratllarem els tomàquets. Els podeu afegir pelats i tallats a trossos també.

22.
pollastre manresaneta pas26

Aboquem dins la paella el tomàquet ratllat. Ja sabeu que si no som en temporada hi podeu posar una culleradeta de pebre vermell que servirà per a potenciar el color vermell.

23.
pollastre manresaneta pas27

Ara és qüestió de fer el sofregit. Deixeu-lo uns 15 minuts a foc baix i tapat. Si cal afegiu-hi un raig d'aigua per evitar que es cremi per la part inferior.

24.
pollastre manresaneta pas28

Aquest sofregit l'afegirem a la cassola que tenim reservada i la posem a foc mig.

25.
pollastre manresaneta pas29

Seguidament, hi posarem la cullerada de farina...

26.
pollastre manresaneta pas30

... que escamparem per tota la cassola.

27.
pollastre manresaneta pas31

Li donarem unes voltes... fins que comencem a sentir el sorollet de la cocció.

28.
pollastre manresaneta pas32

Ja fa bona pinta però, és clar, el pollastre encara és cru.

29.
pollastre manresaneta pas33

Hi afegirem una mica d'aigua o brou de pollastre. Jo n'he posat un litre aproximadament.

30.
pollastre manresaneta pas34

Si cal, més endavant, hi podeu afegir una mica més però sempre ben calenta.

31.
pollastre manresaneta pas35

Tapem el nostre guisat i ho deixem coure uns 40 minuts a foc mig baix.

32.
pollastre manresaneta pas36

Mentrestant, prepararem la picada. En un morter posarem un gra d'all.

33.
pollastre manresaneta pas37

Pelarem unes ametlles torrades...

34.
pollastre manresaneta pas38

... i unes avellanes. Que quantes? jo n'he posat unes 20 de cada.

35.
pollastre manresaneta pas39

Amb la mà de morter i paciència, trinxeu-lo tot.

36.
pollastre manresaneta pas40

Penseu que totes aquestes picades, avui dia, es poden fer amb batedora elèctrica tot i que la textura final no acaba de ser la mateixa. Jo és que sóc un romàntic.

37.
pollastre manresaneta pas41

Ara hi afegirem una mica de vi ranci per lligar la picada.

38.
pollastre manresaneta pas42

No us passeu, amb mitja copeta en tindrem suficient.

39.
pollastre manresaneta pas43

I poc a poc ho integrem.

40.
pollastre manresaneta pas44

Us ha de quedar una salseta com aquesta.

41.
pollastre manresaneta pas45

De tant en tant vigileu el rostit i doneu-li la volta a la carn.

42.
pollastre manresaneta pas46

Comproveu també si falta aigua o brou.

43.
pollastre manresaneta pas47

Quan el pollastre ja estigui fet, afegirem la picada al guisat.

44.
pollastre manresaneta pas48

Ho remenem bé i ho deixem coure uns 10 o 15 minuts més. Rectifiqueu de sal si cal.

45.
pollastre manresaneta pas49

Com tota aquesta mena de guisats, és interessant deixar-ho reposar 24 hores. A l'endemà estarà més bo.

46.
pollastre manresaneta pas50

I ja ho podem emplatar ben calent.

47.
pollastre manresaneta pas51

És un plat contundent, tot s'ha de dir.

48.
pollastre manresaneta pas52

Suqueu-hi pa si us plau, i ja fareu dieta entre setmana.

49.
pollastre manresaneta pas53

Faltarà un bon vi per acompanyar, oi? De seguida el recomanem.

50.
pollastre manresaneta pas54

Bon profit!

51.I PER BEURE...
pollastre manresaneta pas55