Avui utilitzaré el torró artesà més típic d'Agramunt. Quan em van suggerir quina recepta podria fer amb el torró d'Agramunt de seguida ho vaig tenir clar, un rostit. Era d'esperar que l'aportació de l'avellana seria un factor d'èxit en un guisadet tradicional com aquest. No és un plat dolç com es pugui pensar inicialment i l'aportació del sucre del torró permet matissar tots els sabors dels ingredients.
1 pollastre tallat a trossos
2 cebes trinxades
5 grans d'all
1 raig de brandi
1 raig de vi blanc
2 fulles de llorer
1 branca de canyella
3 galetes de torró d'Agramunt
300 g rovelló fresc
julivert fresc
oli d'oliva
una mica de llard
aigua
sal
Variants:
- Podeu emprar altres bolets o prescindir d'ells
- S'hi poden afegir prunes i pinyons
Preparem tots els ingredients.
El pollastre, com sempre, si és ecològic molt millor.
Com que som en temporada alta de bolets frescos... n'hi posarem uns quants rovellons.
Aquest any, precisament, són magnífics... i cap d'ells surt cucat.
Salem el pollastre que haurem netejat i assecat prèviament.
L'empebrem també.
En una cassola amb una mica d'oli afegim una cullerada de mantega de porc.
Quan el llard sigui desfet i tot el greix calent, hi abocarem el pollastre...
... i deixem que agafi color per totes bandes.
Si no us hi cap tot, feu-ho en dues tandes.
Trinxeu la ceba.
Amb tot el pollastre daurat a la cassola, ja hi podem abocar la ceba. Prèviament, si cal, podeu desgreixar la cassola i treure una mica d'oli. Deixeu el just.
Un parell de fulles de llorer...
... i una branca de canyella.
En aquest punt hi posarem el vi. A mi m'agrada fer meitat brandi, meitat vi amb aquests rostits...
L'aboquem a la cassola...
... ho tapem i ho deixem coure a foc mitjà durant uns 15 minuts.
Mentrestant, podeu aprofitar per anar netejant els bolets, amb un drap humit i molta paciència.
Fins que us quedin de pel·lícula.
Macos eh?... i són d'aquí, de la terra.
Un cop passats els 15 minuts ja hi podem tirar l'aigua per coure la carn.
No us passeu amb l'aigua. És millor anar afegint miquetes d'aigua calenta que posar-la tota de cop. Que no cobreixi mai del tot el pollastre. Ho deixarem coure uns 40-45 minuts. I l'aneu remenant de tant en tant clar.
Pelem uns alls...
... i els piquem amb una mica de julivert fresc.
Ben petit.
Afegim els rovellons en una cassola...
... i salteu-los en una planxa amb un raig d'oli i una mica d'all i julivert per sobre.
Quan tinguin color daurat els reservarem. No cal salar-los.
Quan el rostit ja porti mitja horeta de cocció... podeu salar-ho.
I ho tornem a tapar durant una estona més.
Quan faltin 10 minuts per acabar la cocció, hi posarem el torró.
Utilitzaré tres galetes de torró com aquestes.
L'he partit una mica, però no cal esmicolar-lo.
Trobo que és interessant trobar l'avellana sencera en aquest rostit.
El torró s'anirà desfent a poc a poc, així com la galeta de clara.
Ja fa goig de veure'l, eh?
En el mateix moment, hi podem incorporar també els bolets.
I els repartim bé.
Deixeu que bulli uns minutets més per integrar tots els sabors.
Tasteu el rostit i rectifiqueu de sal si cal.
Un cop el pollastre estigui ben cuit, pararem el foc i ho deixarem reposar una o dues hores.
Com tots els rostits, sempre són més bons d'un dia per altre.
I ja ho podem emplatar.
Poseu-hi una mica de tot, de pollastre, d'avellanes, de bolets... i de suquet.
Sembla molt oliós, però no ho és pas. La salseta incorpora tota l'essència del torró.
Us puc assegurar que és un plat excel·lent i molt recomanable.
El tastem?... ummmm... que no cal que sigui Nadal per menjar-lo, eh? Bon profit!