Avui us presento una recepta ben coneguda de la gastronomia índia, això sí. De receptes de Chicken Tandoori en trobareu moltes, ja que la seva elaboració admet moltes variants, sobretot des del punt de vista de les espècies.

No cal dir que per fer aquesta recepta necessitareu alguns ingredients especials que no acostumem a tenir al nostre rebost, com ho són les barreges d'espècies índies o «masales». Concretament, jo he fet servir la «Tandoori Masala», que pot contenir coriandre, canyella, cardamom, caiena, comí, pebre, gingebre, clau, all, llorer, nou moscada, api, sal, oli de llimona, etc. Aquestes espècies es poden comprar en botigues especialitzades.

Tandoori, en realitat, ve de Tandoor, que és un forn especial que fan servir per coure'l. Nosaltres veurem com fer-lo a casa, fent servir una combinació de forn i graella. Com veureu, aquest pollastre s'ha de tallar i s'ha de marinar d'una manera especial (doble marinat). Un cop fet, es pot acompanyar amb ceba i llimona, salsa de iogurtNaan (pa indi) i com no, d'un saltat d'arròs amb comí i panses. La combinació de tot plegat és molt bona i recomanable.

Ingredients
Preparació
1.
pollastre tandoori pas1

Preparem els ingredients.

2.
pollastre tandoori pas2

He utilitzat aquesta barreja d'espècies.

3.
pollastre tandoori pas3

Podeu veure el seu contingut.

4.
pollastre tandoori pas5

Tots piquen una mica...

5.
pollastre tandoori pas7

... però van molt bé per fer l'aperitiu.

 

6.
pollastre tandoori pas9

Però compte, per a un mediterrani aquest és un sabor radicalment diferent, saturadament especiat, fort de gust i amb un punt considerable de picant. Vaja, que si sou dels que necessiteu una mançanilla després d'una carn d'olla.... millor no aventurar-se.

7.
pollastre tandoori pas10

Tornem al pollastre.

8.
pollastre tandoori pas11
9.
pollastre tandoori pas12

A continuació, i molt important, haurem de practicar uns talls a la carn. Els talls són importants per garantir una cocció correcta.

10.
pollastre tandoori pas13

Farem tres talls a la part superior de la cuixa: en un costat, en el lateral i en l'altre costat.

11.
pollastre tandoori pas16

També farem tres talls al voltant de la cuixa.

12.
pollastre tandoori pas17

Per últim, i molt important, tallarem el tendó que uneix la cuixa amb la pota.

13.

Tallant aquest tendó, la carn s'encongirà cap al centre i quedarà més sucosa. Ho reservem.

14.
pollastre tandoori pas19

En un bol hi posarem una cullerada de pols de xili, segons com us agradi de picant.

15.
pollastre tandoori pas20

Hi afegirem el suc de llimona.

16.
pollastre tandoori pas22

... amb les mans ben netes, com sempre, i remenarem bé.

17.
pollastre tandoori pas23

A continuació aplicarem aquesta barreja per dins dels talls que hem fet a la carn.

18.
pollastre tandoori pas24

Paciència, a poc a poc i bona lletra.

19.
pollastre tandoori pas25

Hi posarem el Tandoori Masala.

20.
pollastre tandoori pas28

Si no teniu pasta de gingebre, podeu posar una mica de gingebre mòlt.

21.
pollastre tandoori pas29

Molt bé.

22.
pollastre tandoori pas30

El mateix, si no teniu pasta d'all, podeu posar-ne de sec o triturar uns grans d'all.

23.
pollastre tandoori pas31

Perfecte.

24.
pollastre tandoori pas32

Una mica de comí i pebre negre.

25.
pollastre tandoori pas33

Ara hi afegim el iogurt, en aquest cas és grec i sense sucre.

26.
pollastre tandoori pas34

El suc de llimona.

27.
pollastre tandoori pas35

Una mica més de xili en pols...

28.
pollastre tandoori pas36

... i ben remenat.

29.
pollastre tandoori pas38
30.
pollastre tandoori pas40

Jo he fet servir mostassa Diàfana, però podeu utilitzar de Dijon.

31.
pollastre tandoori pas41

Una cullerada.

32.
pollastre tandoori pas45

Passat el temps de la primera marinada, impregnarem les cuixes de pollastre amb aquesta segona marinada.

33.
pollastre tandoori pas47

Feu-ho amb les mans, que quedi ben pringat tot plegat.

34.
pollastre tandoori pas49

Podeu tirar un raig d'oli per sobre, que afavorirà el marinat.

35.
pollastre tandoori pas50

Tapat i a la nevera un mínim de dues hores, tot i que jo ho preparo sempre la nit anterior.

 

36.
pollastre tandoori pas51

Un cop tenim el pollastre marinat, prepararem una safata de forn amb paper d'alumini. D'aquesta manera costarà menys netejar-la després, ja que aquest marinat embruta i molt. Com us comentava, el tandoor és un forn especial que no tenim a casa. El que buscarem serà coure el pollastre el mínim temps possible i procurant que corri l'aire per sota també, és a dir, que el pollastre no toqui terra.

37.
pollastre tandoori pas52

Com veieu, jo he fet servir uns ganivets que no aprecio gaire per intentar aixecar el pollastre. També he vist que alguns hi posen trossos grans de pastanaga i patata, una reixa o altres invents.

38.
pollastre tandoori pas53

Ja ho tenim a punt per enfornar.

39.
pollastre tandoori pas54

Poseu el forn a 180 graus amb ventilació.

40.
pollastre tandoori pas55

El pollastre s'ha de coure un màxim de 30-35 minuts.

41.
pollastre tandoori pas56

Als 15-20 minuts, notareu que ja agafa un bon color.

42.
pollastre tandoori pas57

Doneu-li la volta, per daurar la part inferior i al cap de 10 minuts repetiu l'operació.

43.
pollastre tandoori pas59

Podeu tastar-lo si voleu. El reservem. De fet, el podeu coure i reservar-lo per l'endemà, sense problemes.

44.
pollastre tandoori pas60

Ara, amb el pollastre ja fet, prepararem la guarnició i l'acompanyament del plat.

45.
pollastre tandoori pas61

Jo he fet servir aquest de Naan que ja venen fet.

46.
pollastre tandoori pas62

Només l'heu de mullar amb aigua a sota de l'aixeta i...

47.
pollastre tandoori pas63

... passar-lo per una paella o planxa fins que tingui color.

48.
pollastre tandoori pas67

Ja tenim el pa i el pollastre. Ara prepararem l'arròs amb panses.

49.
pollastre tandoori pas68

En una paella amb oli saltarem unes panses.

50.
pollastre tandoori pas70

Ara, hi posarem una cullerada de comí...

 

51.
pollastre tandoori pas72

... I un bon raig d'oli d'oliva.

52.
pollastre tandoori pas73

Salteu-ho durant un parell de minuts i...

53.
pollastre tandoori pas74

... Passeu a una safata gran, calenta.

54.
pollastre tandoori pas75

Per acabar, prepararem una salsa de iogurt. Ja sabeu que els làctics contraresten el picant, per això són tan habituals les salses de llet o iogurt en països amb més tradició de picant que el nostre. Abocarem un iogurt grec sense sucre en un recipient.

55.
pollastre tandoori pas76

Hi afegirem menta fresca.

56.
pollastre tandoori pas77

Ben trinxada.

57.
pollastre tandoori pas78

Una mica de suc de llimona...

58.
pollastre tandoori pas79

... I comí, que no en falti.

59.
pollastre tandoori pas80

Molt bé.

60.
pollastre tandoori pas81

Una mica de sal...

61.
pollastre tandoori pas82

... I pebre, i si voleu més xili picant.

62.
pollastre tandoori pas83

Remenem ben remenat i...

63.
pollastre tandoori pas84

... Ja tenim la salsa feta.

64.
pollastre tandoori pas86

Tallarem una ceba a la juliana.

65.
pollastre tandoori pas87

I unes llesques de llimona.

66.
pollastre tandoori pas88

Ara, el pollastre que hem fet al forn... 

67.
pollastre tandoori pas89

... El passarem a una planxa o grill ben calenta i el ruixarem amb llimona.

68.
pollastre tandoori pas90

Una mica de ceba per sobre. 

69.
pollastre tandoori pas91

Si voleu, podeu afegir una mica més de Tandoori Masala per sobre.

70.
pollastre tandoori pas92

I només ens quedarà donar-li la volta de tant en tant.

71.
pollastre tandoori pas93

En qüestió de pocs minuts haurem torrat el pollastre i li haurem donat aquesta presentació tan bona.

72.
pollastre tandoori pas94

Col·locarem el pollastre sobre l'arròs.

73.
pollastre tandoori pas95

I a sobre la ceba i els trossos de llimona.

74.
pollastre tandoori pas96

I ja ho podem servir a taula ben calent.

75.
pollastre tandoori pas97

I a gaudir.

76.
pollastre tandoori pas98
77.
pollastre tandoori pas99

De fet, aquest pollastre s'hauria de menjar amb les mans.   

78.
pollastre tandoori pas100

Tendre per dins...

79.
pollastre tandoori pas101

... Torradet i cruixent per fora.... Amb el puntet de picant. Al cap i a la fi, la barreja de tot plegat a la boca és el secret.

80.
pollastre tandoori pas102

Bon profit!