La recepta d'avui és d'aquelles que et fan sentir molt bé. Fer-la i menjar-la. És una recepta equilibrada, de cuina d'aprofitament, i molt i molt bona, altament recomanable. L'elaboració del plat pot resultar complexe, però ja veureu que si teniu preparat el puré, el pop cuit i el romesco, la resta són 10 minuts. És una opció per aprofitar els calçots sobrants d'una calçotada, però com veureu jo els he fet al forn, ja que no fet cap calçotada últimament. És a dir, que he fet els calçots expressament per a la recepta. Això us implicarà una hora més d'elaboració, però també els podeu coure el dia abans i simplificar la feina el dia següent. Bé, com tot a la vida, és qüestió d'organitzar-se una mica i tot resulta més senzill de gestionar.

La combinació de sabors (calçots, pop, romesco, maionesa, pebre vermell, etc) assegura l'èxit. Un punt de menta fresca trinxada per sobre li aportarà color, frescor i aroma, i trencarà l'homegeneitat del plat. Altrament, podeu fer servir julivert o senzillament res. En definitiva, un d'aquells plats que t'agradaria trobar en un restaurant i no haver de pagar una fortuna. 

Ingredients

4 potes de pop cuit

2 patates mitjanes

10 calçots cuits

maionesa

salsa romesco

oli d'oliva

un raig de llet

pebre negre

pebre vermell dolç o picant

sal en escates

sal

menta fresca

 

Variants:

Es pot fer el mateix plat amb sípia o calamar

Preparació
1.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas1

Bé, com us comentava, jo he fet uns calçots al forn el dia abans.

2.

Queden prou bons també. 

3.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas4

L'endemà, amb els calçots ja fets, poseu a bullir un parell de patates mitjanes.

4.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas5

Mentre es fan les patates, peleu els calçots cuits i descarteu les parts més lletges.

5.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas6

Us heu de quedar amb la part més neta.

6.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas7

Ara, talleu els calçots a trossos.

7.

Un cop cuites les patates, talleu-les també a trossos.

8.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas9

Tot plegat, poseu-ho a saltar en una paella amb un raig d'oli, sal i una mica de pebre.

9.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas10

Deixeu-ho daurar uns 10-15 minuts, i li aneu donant la volta. Com si d'un trinxat es tractés.

10.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas11

A continuació, poseu-hi un raig de llet (com mig got) per fer que aquesta barreja quedi més amorosa.

11.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas12

Ho seguiu remenant, i notareu que la llet es va integrant.

12.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas13

Perfecte, té una textura similar a la croqueta però amb trossos grans de romesco, és clar. Pareu el foc.

13.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas14

Passeu-ho tot a una trituradora.

14.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas15

I ho tritureu ben fi.

15.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas16

Us ha de quedar una crema fina, espessa, sense gairebé els fils dels calçots.

16.

Ara, per trencar la monotonia del sabor dels calçots i les patates, afegiu-hi un parell de culleradetes de salsa romesco. Això li donarà el toc especial al puré.

17.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas18

Torneu a triturar. Tasteu-lo i rectifiqueu de sal. Un cop ben integrat ho reserveu.

18.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas19

Seguidament, prepareu la maionesa de calçot. La idea es fer una salsa per decorar el pop, per tant, no cal fer-ne massa quantitat. Jo he posat tres cullerades grans de maionesa per dues petites de romesco. Tasteu-la i deixeu-la al vostre gust.

19.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas20

Ara integreu bé les dues salses. Quins colors eh? La cuina té aquests moments agradables a la vista que moltes vegades només gaudim els que preparem el menjar. En fi, reflexió tonta, ja ho sé.

20.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas21

Que us quedi ben integrada de color.

21.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas22

Ara, jo l'he posat en una mànega, ja que ens anirà molt bé per decorar el plat. Però ho podeu fer amb una cullereta. Reserveu la maionesa a la nevera.

22.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas23

Per fi, anem a pel pop!

23.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas24

Talleu els tentacles i calculeu un per persona.

24.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas25

Ara, en una paella calenta amb un raig d'oli, daureu el pop.

25.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas26

Us ha de quedar ben torradet per totes dues bandes.

26.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas27

Amb el pop a punt, ja podeu emplatar. Si cal, escalfeu una mica el puré que teniu reservat. Poseu un parell de cullerades grans de puré.

27.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas28

A sobre hi col·loqueu el pop.

28.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas29

I decoreu-lo al gust amb la maionesa de romesco.

29.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas30

Podeu posar unes gotes de romesco també, ara ho he fet amb la punta d'una cullera, sense mànega. Si us fixeu, tot el plat és marró, però són colors amb diferents matisos.

30.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas31

Finalment, tireu per sobre una mica de sal en escates. No tanta com he posat jo. Sabeu qué passa? Que quan tires la sal mentre fas la foto pot passar que et descontrolis una mica. però vaja, es pot retirar l'excés amb unes pinces si us passa.

31.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas32

Una mica de pebre vermell pels costats li donarà una gran aspecte al plat i després es barrejarà amb el puré. De ben segur que ningú en deixarà al plat.

32.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas33

I per últim, el toc verd avui serà la menta, que revolucionarà una mica el plat. De collita pròpia, jeje.

33.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas34

Trinxeu una mica de menta i la tireu per sobre del pop, al gust. No us passeu tampoc, que la menta pot condicionar ràpidament un plat. Ha de ser un toc sutil.

34.
pop torrat sobre pure calcots maionesa romesco pas35

Bon profit!