La recepta d'avui és d'aquelles que et fan sentir molt bé. Fer-la i menjar-la. És una recepta equilibrada, de cuina d'aprofitament, i molt i molt bona, altament recomanable. L'elaboració del plat pot resultar complexe, però ja veureu que si teniu preparat el puré, el pop cuit i el romesco, la resta són 10 minuts. És una opció per aprofitar els calçots sobrants d'una calçotada, però com veureu jo els he fet al forn, ja que no fet cap calçotada últimament. És a dir, que he fet els calçots expressament per a la recepta. Això us implicarà una hora més d'elaboració, però també els podeu coure el dia abans i simplificar la feina el dia següent. Bé, com tot a la vida, és qüestió d'organitzar-se una mica i tot resulta més senzill de gestionar.
La combinació de sabors (calçots, pop, romesco, maionesa, pebre vermell, etc) assegura l'èxit. Un punt de menta fresca trinxada per sobre li aportarà color, frescor i aroma, i trencarà l'homegeneitat del plat. Altrament, podeu fer servir julivert o senzillament res. En definitiva, un d'aquells plats que t'agradaria trobar en un restaurant i no haver de pagar una fortuna.
4 potes de pop cuit
2 patates mitjanes
10 calçots cuits
maionesa
salsa romesco
oli d'oliva
un raig de llet
pebre negre
pebre vermell dolç o picant
sal en escates
sal
menta fresca
Variants:
Es pot fer el mateix plat amb sípia o calamar
Bé, com us comentava, jo he fet uns calçots al forn el dia abans.
Queden prou bons també.
L'endemà, amb els calçots ja fets, poseu a bullir un parell de patates mitjanes.
Mentre es fan les patates, peleu els calçots cuits i descarteu les parts més lletges.
Us heu de quedar amb la part més neta.
Ara, talleu els calçots a trossos.
Un cop cuites les patates, talleu-les també a trossos.
Tot plegat, poseu-ho a saltar en una paella amb un raig d'oli, sal i una mica de pebre.
Deixeu-ho daurar uns 10-15 minuts, i li aneu donant la volta. Com si d'un trinxat es tractés.
A continuació, poseu-hi un raig de llet (com mig got) per fer que aquesta barreja quedi més amorosa.
Ho seguiu remenant, i notareu que la llet es va integrant.
Perfecte, té una textura similar a la croqueta però amb trossos grans de romesco, és clar. Pareu el foc.
Passeu-ho tot a una trituradora.
I ho tritureu ben fi.
Us ha de quedar una crema fina, espessa, sense gairebé els fils dels calçots.
Ara, per trencar la monotonia del sabor dels calçots i les patates, afegiu-hi un parell de culleradetes de salsa romesco. Això li donarà el toc especial al puré.
Torneu a triturar. Tasteu-lo i rectifiqueu de sal. Un cop ben integrat ho reserveu.
Seguidament, prepareu la maionesa de calçot. La idea es fer una salsa per decorar el pop, per tant, no cal fer-ne massa quantitat. Jo he posat tres cullerades grans de maionesa per dues petites de romesco. Tasteu-la i deixeu-la al vostre gust.
Ara integreu bé les dues salses. Quins colors eh? La cuina té aquests moments agradables a la vista que moltes vegades només gaudim els que preparem el menjar. En fi, reflexió tonta, ja ho sé.
Que us quedi ben integrada de color.
Ara, jo l'he posat en una mànega, ja que ens anirà molt bé per decorar el plat. Però ho podeu fer amb una cullereta. Reserveu la maionesa a la nevera.
Per fi, anem a pel pop!
Talleu els tentacles i calculeu un per persona.
Ara, en una paella calenta amb un raig d'oli, daureu el pop.
Us ha de quedar ben torradet per totes dues bandes.
Amb el pop a punt, ja podeu emplatar. Si cal, escalfeu una mica el puré que teniu reservat. Poseu un parell de cullerades grans de puré.
A sobre hi col·loqueu el pop.
I decoreu-lo al gust amb la maionesa de romesco.
Podeu posar unes gotes de romesco també, ara ho he fet amb la punta d'una cullera, sense mànega. Si us fixeu, tot el plat és marró, però són colors amb diferents matisos.
Finalment, tireu per sobre una mica de sal en escates. No tanta com he posat jo. Sabeu qué passa? Que quan tires la sal mentre fas la foto pot passar que et descontrolis una mica. però vaja, es pot retirar l'excés amb unes pinces si us passa.
Una mica de pebre vermell pels costats li donarà una gran aspecte al plat i després es barrejarà amb el puré. De ben segur que ningú en deixarà al plat.
I per últim, el toc verd avui serà la menta, que revolucionarà una mica el plat. De collita pròpia, jeje.
Trinxeu una mica de menta i la tireu per sobre del pop, al gust. No us passeu tampoc, que la menta pot condicionar ràpidament un plat. Ha de ser un toc sutil.
Bon profit!