Doncs això mateix. Els clàssics popets en ceba que podeu trobar en molts restaurants i bar de tapes. I no podia faltar l'elaboració pas a pas en aquesta pàgina.

Com sempre, jo us proposo la recepta base, la que el corpus ens proposa com a referència. En general, trobareu molts formes de guisar popets i moltes variants també sobre aquesta mateixa recepta. A mi m'encanta el pop. Cuinat de totes les maneres. Si aneu al mercat i trobeu popets petits no dubteu en comprar-ne. Si no us va bé fer-los els congeleu, però agafeu-los per què cada cop costen més de trobar frescos.

El plat no té gaire misteri: un bon sofregit, picant al gust i una mica de repòs. Seguidament, a gaudir i a sucar pa! En aquest cas jo sí he optat per afegir-hi una mica de tomàquet. Feu-los com més us agradi.... però feu-los!

 

 

Ingredients

1 kg de popets petits

4 cebes tallades gruixudes

3 grans d’all laminats

un raig de vi blanc o ranci

llorer

oli d'oliva

pebre negre

aigua

sal

 

Variants:

Es pot posar tomàquet a la salsa

Es pot fer un sofregit amb la ceba, all, julivert i tomàquet

S'hi poden afegir patates una mica abans d'acabar la cocció dels popets

Es pot acabar el plat amb una picada d'all i julivert

Es pot fer amb pops més grans. En aquest cas, cal tallar-los a trossos i afegir-los quan la ceba és a mig fer. Si són molt grans, cal bullir-los prèviament.

Preparació
1.
popets ceba pas1

Demaneu al peixater o peixatera que us netegi els pops. D'aquesta manera, a casa només els haureu de passar una aigua.

2.
popets ceba pas2

Com veieu són de mida petita i, a més a més, un cop cuits es redueixen a la meitat. Tingueu-ho en compte ja que posats a cuinar és convenient fer de més (i congelar-ho) que no pas de menys.

3.
popets ceba pas3

Prepareu la resta d'ingredients.

4.
popets ceba pas5

Podeu una paella a escalfar amb un bon raig d'oli i tireu-hi una fulla de llorer (en fred).

5.
popets ceba pas6

Quan l'oli comenci a escalfar-se ja podeu saltar els popets. Tireu primer un grapat. ATENCIÓ!: Perill de cremades! Vigileu al combinar oli roent amb productes humits o amb aigua. La reacció és important i us podeu cremar. També se us pot encendre la paella. En aquest cas us aconsello no esperar a que l'oli estigui massa calent. En qualsevol cas, tingueu una tapa preparada per si la paella s'encén uns instants.

6.
popets ceba pas7

Una vegada passada la primera reacció ja serà més fàcil afegir la resta de popets.

7.
popets ceba pas8

Ja dins la paella, els saleu una mica i els empebreu.

8.
popets ceba pas9

D'una banda, els popets han de perdre tota l'aigua que tenen (o gairebé). Així aprofiteu el temps per preparar el sofregit en l'altre foc.

9.
popets ceba pas10

En una cassola a part, poseu la ceba a suar. Que es vagi fent a poc a poc.

10.
popets ceba pas11

Afegiu-hi també el bitxo.

11.
popets ceba pas12
12.
popets ceba pas13

Mica en mica, els popets s'encongiran i l'aigua s'anirà evaporant. Això seran uns 10 minuts a foc mig.

13.
popets ceba pas14

Us he parlat ja de les bondats d'aquest vi per cuinar. Avui, també el recomano, sobretot per què està preparat amb herbes aromàtiques que li van molt bé al plat d'avui.

14.
popets ceba pas15

Quan hagi reduït la meitat de l'aigua almenys, afegiu-hi el vi.

15.
popets ceba pas16

Espereu uns 5 minuts més per que s'evapori tot l'alcohol del vi. Aquests temps sempre són una referència, ja que dependrà de la quantitat que feu, de si el foc està fort o fluix, etc...

16.
popets ceba pas17

De tant en tant, remeneu la ceba.

17.
popets ceba pas18

Fins que tingui aquesta aparença i textura.

 

18.
popets ceba pas19

En aquest punt, a mi personalment, m'agrada afegir una cullerada de pebre vermell. Potser dolç o picant. Si no voleu no hi poseu.

19.
popets ceba pas20

Molt bé.

20.
popets ceba pas21

I ho remeneu.

21.
popets ceba pas22

Seguidament, tireu-hi la salsa de tomàquet i ho remeneu. I ho deixeu coure 5 minuts.

22.
popets ceba pas23

Si els temps són més o menys correctes, en aquest punt ja podreu incorporar els popets (que ja seran gairebé cuits) dins la cassola amb el sofregit. Encara quedarà una mica d'aigua de la cocció dels pops, però ja ens va bé. N'hem de d'afegir més després.

23.
popets ceba pas24

Ho remeneu bé.

24.
popets ceba pas25

Tireu-hi els alls.

25.
popets ceba pas26

I una mica més d'aigua. Aproximadament un got. Que hi hagi humitat suficient per coure durant uns 15 minutets més.

26.
popets ceba pas27

Saleu-ho al punt.

27.
popets ceba pas28

Ho tapeu.

28.
popets ceba pas29

Un cop passat el temps, comproveu com està de sal i tasteu la textura del pop per saber si és ben cuit. Si tot és correcte apagueu el foc i deixeu-ho tapat que reposi.

29.
popets ceba pas30

Jo recomano que reposi un mínim de dues hores. Però és fins i tot millor guardar-ho a la nevera per l'endemà (un cop fred). Notareu que la carn de pop s'enfosqueix una mica. És normal.

30.
popets ceba pas31

Ara ja només queda escalfar...

31.
popets ceba pas32

i servir! una exquisidesa! I a sucar pa que són dos dies!

32.
popets ceba pas33

Bon profit!

33.
popets ceba pas34

I per beure...