Avui us portem un clàssic que sempre apasiona: uns popets amb salseta de tomàquet i xoriço, amb una mica de picant. Entenc molt bé als que no us agrada/convé el picant, però hi ha plats que necessiten un punt picant o perden tota la gràcia, com és el cas d'avui. Podeu posar-ne més o menys picant, però jo us recomano posar-hi. Aquest guisadet convé deixar-lo reposar unes hores, millor si és d'un dia per un altre. A sucar pa i a gaudir amb un bon vi negre.
Som-hi!
1 quilo de popets de platja bullits
2 o 3 cullerots de l'aigua de bullir els pops
4 tomàquets ratllats
4 cebes mitjanes de Figueres tallades a la juliana
2 grans d'all laminats
1 cullerada de pebre vermell picant
1 got de brandi
1/2 xoriço picant tallat a trossos
3 fulles de llorer
2 o 3 caienes o un tros de bitxo picant
oli d'oliva
sucre
sal
Variants:
- Podeu fer servir pebre vermell dolç
- S'hi poden afegir trossets de cansalada
Primer de tot heu de coure els popets. Si aneu a la peixeteria i trobeu popets de platja petits compreu-los i els congeleu. Un cop descongelats el renteu bé i els netegeu (si no ho estaven ja).
Com podeu veure, son de mida petita. Com la típica tapa de "pulpitos" del bar.
Poseu a bullir aigua en una olla, li tireu el llorer i una mica d'oli.
I quan arrenqui el bull li tireu tots els popets.
Els feu fins que quedin tous. Els haureu de tenir 30-35 minuts, segons la mida. Hi ha qui els cou directament amb el sofregit, però a mi m'agrada deixar-los ben cuits primer i després barrejar-los amb el sofregit una estona.
Tireu-hi també el brandi.
Això li aportarà un sabor molt interessant al pop.
Mentre es couen els popets, prepareu el sofregit.
Talleu la ceba a la juliana.
Ratlleu els tomàquets.
Poseu a escalfar un bon raig d'oli en una paella amb un parell d'alls laminats per donar gust.
Seguidament, afegiu-hi la ceba.
Tireu un polsim de sal i deixeu fer la ceba fins que canvii de color.
Poseu-hi una mica de caiena o bitxo picant si us agrada.
Aprofiteu també per tallar el xoriço, que pot ser picant o no, però jo us aconsello que estigui dur, que no sigui un xoriço tou.
Quan la ceba estigui daurada, afegiu-hi el tomàquet.
Una mica de sucre, per allò de l'acidesa del tomàquet, i una mica de sal.
I també una mica de pebre vermell, picant o dolç, al gust. Deixeu fer els sofregit a foc lent durant uns 20 minuts, remenant de tant en tant, i que no hi falti mai líquid. Podeu tirar una mica d'aigua de coure el pop si cal.
Un cop fets els pops, els reserveu, així com l'aigua de fer-los.
Quan el sofregit estigui fet, torreu una mica el xoriço en un costat de la paella.
I ara si, afegiu-hi ja els popets.
Al mateix temps, poseu a la paella dos o tres cullerots del brou de coure els popets.
Perfecte! Rectifiqueu de sal i assegureu-vos que us queda suficient salsa i ben lligada amb el sofregit.
S'ha de deixar coure tot junt durant 10-15 minuts tranquil·lament. La idea es que ara el pop s'impregni del sofregit.
Tasteu un popet i si tot és correcte ja podeu apagar el foc i deixar reposar el plat. Un cop fred ho conserveu a la nevera, és clar. Després només caldrà escalfar-ho un mica.
I a gaudir!
Bon profit!