Quina gran sensació aquesta d'arribar a casa teva un dia d'hivern de fred rigurós...i estar calentet, amb els teus....i dinar un plat contundent i calentó com aquest, eh? Per a mi, aquests plats, són com la referència de temporada. Engreixen i tenen molts greixos i colesterol,... és cert, no s'en pot abusar... i menys avui en dia que ja no té sentit consumir tantes calories sense haver treballat 16 hores al camp... com es feia antigament. Però tampoc siguem tan borinots de treure'ns el plaer de tastar-los, no?... Vinga va.
500gr. cigrons secs
1 porro
1 fulla d'api
1 os de pernil
1 tros de pernil
1/2 xoriço sec dolç
1 tros de cansalada
1 pastanaga
2 patates grans per bullir
aigua
sal
Pel sofregit
1 ceba
2 grans d'all
3 tomàquets madurs
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi podeu afegir col, botifarra negre, pilota de carn picada, bledes, etc..
El dia abans posarem els cigrons en remull.
Poseu una bona quantitat d'aigua, almenys el triple que de cigrons, amb una culleradeta de bicarbonat. A l'endemà hauran triplicat el seu volum.
Ho deixem tota la nit tapat... que no entrin mosques.
A l'endemà preparem tots els ingredients.
Els cigrons, els colarem, ja que no volem aprofitar l'aigua de posar-los en remull, sobretot si hi hem posat bicarbonat. Les mol·lècules de bicarbonat s'uneixen als sucres inductors de gas dels cigrons, coneguts com oligosacàrids. Dit en termes més col·loquials, aquest contingut és flatulent. Per tant, aquesta aigua amb bicarbonat la descartarem, ja que també ens pot deixar gust salat, fins i tot gust de sabó en grans quantitats.
Rentem i posem l'ós de pernil, també...
... el tros de pernil...
... la cansalada....
... la fulla d'api...
... el porro... (ben net, que sempre tenen sorra)
... la pastanaga... i deixem que faci xup-xup. Segurament haureu de posar més aigua. Que tingueu 3/4 parts de l'olla plena d'aigua. Penseu que ara estarà uns 90 minuts de cocció i s'evaporarà una gran part de líquid.
Ratllem els tomàquets...
... sempre frescos...
Ara, en una paella amb un raig d'oli... daurem una mica els alls...
... seguidament incorporem la ceba...
... i quan sigui daurada... el tomàquet. Abaixem el foc... ho salem una mica i ho deixem reduir uns 5 minutets, que es cogui el tomàquet.
A veure com va això?
Ummm... ja fot oloreta tot el pis.... jeje.
Posem tot el sofregit en un pot per triturar...
... i ho deixem ben fi.
Quan el potatge porti uns 75 minuts de cocció... i el cigró sigui més o menys cuit, afegirem la patata....
... el sofregit triturat...
... i el xoriço... i ho deixarem coure uns 20 minuts més, que la patata sigui cuita. Rectifiqueu de sal en aquest punt.
I ja el tenim fet. Deixeu-lo reposar uns 20-30 minuts (si és possible).
Podem emplatar, nanos.
Fuas, quin platàs contundent, eh?
Després... per la tarda.. .passa el que passa, oi?... quines coses que té la física.
Un plat fort, però molt nutritiu també. Amb això guanyareu molta energia.
Si voleu ho podeu presentar una mica més fi... que sempre fa més goig.
Bon Profit!