Aquest era un dels potatges que feia habitualment la meva mare i que vaig decidir provar quan era petit, simplement, per la pinta tan bona que tenia. No sé quina edat tindria, però era menor d'edat segur. Recordo que la meva mare ho guisava pel meu pare... i es pensava que no m'agradaria. Però em va encantar. Des de llavors, és un plat que cada hivern no falta a casa nostra. Està molt bo. És un plat de temporada molt gustós gràcies a l'aportació dels espinacs frescos. Amb cigrons ja cuits tampoc queda igual, així que els haureu de posar en remull el dia abans.
Proveu-lo.
400 g de cigrons secs
1 os de pernil
1 tros de cansalada viada
1 tros de cansalada salada
1 tros de xoriço
3 manats d'espinacs frescos
1 ceba gran trinxada
1 rama d'api
4 alls
3 tomàquets madurs
oli d'oliva
aigua
sal
un grapat d'arròs i fideus del núm. 2 (uns 50 g de cada)
Variants:
- Es pot afegir bull o botifarra negra o crua
- Es poden afegir mongetes
![potatge despinacs cigrons pas1 potatge despinacs cigrons pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/58/79/potatge-despinacs-cigrons-pas1.jpeg)
El dia abans posarem els cigrons en remull.
![potatge despinacs cigrons pas2 potatge despinacs cigrons pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/59/21/potatge-despinacs-cigrons-pas2.jpeg)
Calculeu aigua de sobra, ja que creixeran força.
![potatge despinacs cigrons pas3 potatge despinacs cigrons pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/60/05/potatge-despinacs-cigrons-pas3.jpeg)
L'endemà, ja els tindrem així de macos.
![potatge despinacs cigrons pas4 potatge despinacs cigrons pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/60/77/potatge-despinacs-cigrons-pas4.jpeg)
Com m'agrada tocar els cigrons, jeje!
![potatge despinacs cigrons pas5 potatge despinacs cigrons pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/61/70/potatge-despinacs-cigrons-pas5.jpeg)
Ara anem pels espinacs frescos.
![potatge despinacs cigrons pas6 potatge despinacs cigrons pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/62/12/potatge-despinacs-cigrons-pas6.jpeg)
Ja sabeu que els espinacs tenen molta sorra i s'han de rentar molt bé.
![potatge despinacs cigrons pas7 potatge despinacs cigrons pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/62/54/potatge-despinacs-cigrons-pas7.jpeg)
Començarem per les arrels.
![potatge despinacs cigrons pas8 potatge despinacs cigrons pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/62/96/potatge-despinacs-cigrons-pas8.jpeg)
Les tallem directament.
![potatge despinacs cigrons pas9 potatge despinacs cigrons pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/63/38/potatge-despinacs-cigrons-pas9.jpeg)
La resta, les fulles, jo les poso dins la pica plena d'aigua i les rento bé. Aquest procés el faig fins a 3 vegades, per assegurar-me que no quedi sorra.
![potatge despinacs cigrons pas11 potatge despinacs cigrons pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/64/22/potatge-despinacs-cigrons-pas11.jpeg)
Preparem la resta d'ingredients.
![potatge despinacs cigrons pas12 potatge despinacs cigrons pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/64/64/potatge-despinacs-cigrons-pas12.jpeg)
Primer de tot, farem un sofregit. Jo agafo una paella, amb una mica d'oli i dauro els alls.
![potatge despinacs cigrons pas13 potatge despinacs cigrons pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/65/06/potatge-despinacs-cigrons-pas13.jpeg)
A continuació, afegim la ceba, una gran o dues petites trinxades. A foc baix, i les deixem que vagin agafant coloret... que caramel·litzin.
![potatge despinacs cigrons pas14 potatge despinacs cigrons pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/65/48/potatge-despinacs-cigrons-pas14.jpeg)
Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.
![potatge despinacs cigrons pas15 potatge despinacs cigrons pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/65/90/potatge-despinacs-cigrons-pas15.jpeg)
Veieu quin coloret més bonic?
![potatge despinacs cigrons pas16 potatge despinacs cigrons pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/66/32/potatge-despinacs-cigrons-pas16.jpeg)
Afegim el tomàquet, doncs.
![potatge despinacs cigrons pas18 potatge despinacs cigrons pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/68/00/potatge-despinacs-cigrons-pas18.jpeg)
Ara, aquest sofregit, el posarem dins un bol per triturar...
![potatge despinacs cigrons pas19 potatge despinacs cigrons pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/68/51/potatge-despinacs-cigrons-pas19.jpeg)
... i amb el túrmix el deixarem ben fi.
![potatge despinacs cigrons pas20 potatge despinacs cigrons pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/68/96/potatge-despinacs-cigrons-pas20.jpeg)
Així. El reservem per més endavant.
![potatge despinacs cigrons pas21 potatge despinacs cigrons pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/69/38/potatge-despinacs-cigrons-pas21.jpeg)
Preparem una olla d'aquelles de tota la vida, jeje.
![potatge despinacs cigrons pas22 potatge despinacs cigrons pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/69/80/potatge-despinacs-cigrons-pas22.jpeg)
A mi m'agrada daurar una mica la cansalada primer, per això tiro un raig d'oli.
![potatge despinacs cigrons pas23 potatge despinacs cigrons pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/70/22/potatge-despinacs-cigrons-pas23.jpeg)
Tirem la cansalada... la fulla d'api i l'os de pernil.
![potatge despinacs cigrons pas24 potatge despinacs cigrons pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/71/06/potatge-despinacs-cigrons-pas24.jpeg)
Li donem unes voltes.
![potatge despinacs cigrons pas25 potatge despinacs cigrons pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/71/66/potatge-despinacs-cigrons-pas25.jpeg)
Els cigrons, els colarem, ja que no volem aprofitar l'aigua de posar-los en remull, sobretot si hi hem posat bicarbonat. Les molècules de bicarbonat s'uneixen als sucres inductors de gas dels cigrons, coneguts com a oligosacàrids. Dit en termes més col·loquials, aquest contingut és flatulent. Per tant, aquesta aigua amb bicarbonat la descartarem, ja que també ens pot deixar gust salat, fins i tot gust de sabó en grans quantitats.
![potatge despinacs cigrons pas26 potatge despinacs cigrons pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/72/32/potatge-despinacs-cigrons-pas26.jpeg)
Els rentarem una mica a sota de l'aixeta. Amb tot aquest procés, reduirem el poder flatulent dels cigrons.
![potatge despinacs cigrons pas27 potatge despinacs cigrons pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/72/74/potatge-despinacs-cigrons-pas27.jpeg)
Mentrestant, la cansalada ja és rossa.
![potatge despinacs cigrons pas28 potatge despinacs cigrons pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/73/16/potatge-despinacs-cigrons-pas28.jpeg)
Hi abocarem els cigrons.
![potatge despinacs cigrons pas29 potatge despinacs cigrons pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/73/88/potatge-despinacs-cigrons-pas29.jpeg)
Li donarem un parell de voltes més a tot plegat i...
![potatge despinacs cigrons pas30 potatge despinacs cigrons pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/74/51/potatge-despinacs-cigrons-pas30.jpeg)
hi abocarem aigua per cobrir-ho tot.
![potatge despinacs cigrons pas31 potatge despinacs cigrons pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/74/96/potatge-despinacs-cigrons-pas31.jpeg)
Més o menys, ha d'estar ple d'aigua, però que es vegin els cigrons al fons.
![potatge despinacs cigrons pas32 potatge despinacs cigrons pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/75/80/potatge-despinacs-cigrons-pas32.jpeg)
Ho salem una mica, sense passar-nos.
![potatge despinacs cigrons pas33 potatge despinacs cigrons pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/76/22/potatge-despinacs-cigrons-pas33.jpeg)
Ara, ho tapem i ho deixem coure a foc mitjà durant una hora tranquil·lament. Vigileu si cal afegir més aigua. Penseu que el resultat final ha de ser sucós i que també s'ha de coure la pasta.
![potatge despinacs cigrons pas34 potatge despinacs cigrons pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/77/00/potatge-despinacs-cigrons-pas34.jpeg)
Mentre es fan els cigrons podem anar preparant l'arròs, els fideus i el xoriço. Normalment, calculo uns 50 g de cada ingredient, que serà suficient per a 4/6 persones. Penseu que el que mana ha de ser el cigró.
![potatge despinacs cigrons pas35 potatge despinacs cigrons pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/77/78/potatge-despinacs-cigrons-pas35.jpeg)
Quan els cigrons ja siguin cuits... incorporem els espinacs frescos. Al principi sembla que no hi cap... perquè el volum és important... però de seguida, amb l'escalfor s'abaixen i queden en res.
![potatge despinacs cigrons pas36 potatge despinacs cigrons pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/78/62/potatge-despinacs-cigrons-pas36.jpeg)
En el mateix moment... incorporarem el sofregit triturat...
![potatge despinacs cigrons pas37 potatge despinacs cigrons pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/79/04/potatge-despinacs-cigrons-pas37.jpeg)
... i el xoriço tallat a trossets.
![potatge despinacs cigrons pas38 potatge despinacs cigrons pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/79/82/potatge-despinacs-cigrons-pas38.jpeg)
A mi el xoriço m'agrada sec i fort de gust. Utilitzo més xoriço de penjar que no pas els que venen expressament per caldos o per bullir. I és que és un ingredient essencial per a mi. Si no trobo el xoriço adequat... no faig el plat. Bé, si no trobo espinacs frescos tampoc.
![potatge despinacs cigrons pas39 potatge despinacs cigrons pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/80/66/potatge-despinacs-cigrons-pas39.jpeg)
En aquest punt, deixeu el conjunt bullir 5 minuts, tot ben remenat.
![potatge despinacs cigrons pas40 potatge despinacs cigrons pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/81/08/potatge-despinacs-cigrons-pas40.jpeg)
Tasteu el caldo i rectifiqueu de sal. Ja podeu afegir l'arròs i els fideus.
![potatge despinacs cigrons pas41 potatge despinacs cigrons pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/81/50/potatge-despinacs-cigrons-pas41.jpeg)
Ho tapem... que en 20-25 minuts ja estarà acabat el plat.
![potatge despinacs cigrons pas42 potatge despinacs cigrons pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/81/92/potatge-despinacs-cigrons-pas42.jpeg)
Aquí ho tenim acabat.
![potatge despinacs cigrons pas43 potatge despinacs cigrons pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/82/34/potatge-despinacs-cigrons-pas43.jpeg)
Anem a tastar-ho... ummmmm... què magnífics que són els espinacs frescos.
![potatge despinacs cigrons pas44 potatge despinacs cigrons pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/83/00/potatge-despinacs-cigrons-pas44.jpeg)
Ja podem emplatar, ben calent.
![potatge despinacs cigrons pas45 potatge despinacs cigrons pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/83/42/potatge-despinacs-cigrons-pas45.jpeg)
Un plat d'aquells d'hivern... que entra de meravella. Cada any estic desitjant que arribi la temporada d'espinacs per fer aquest plat.
![potatge despinacs cigrons pas46 potatge despinacs cigrons pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/83/84/potatge-despinacs-cigrons-pas46.jpeg)
És un plat contundent, així que compte amb els segons i les postres.
![potatge despinacs cigrons pas47 potatge despinacs cigrons pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/84/26/potatge-despinacs-cigrons-pas47.jpeg)
Per cert, si us sobra... podeu triturar-ho tot plegat i fer una crema deliciosa. Bon Profit!