Avui presentem un plat contundent, d'hivern, dels que reconforta menjar en companyia, al costat d'una bona llar de foc mentre fora la gent es pela de fred! Ja hem vist com cuinar diferents potatges i la versió d'avui procura ser de les més complertes, ja que conté tant verdura com llegums i carn. Vaja, que et quedes a gust amb un plat d'aquests!
En general, admet variants infinites, i podríem dir que trobareu tantes receptes de potatge com famílies. Passa com amb els arrossos, per tant, el meu consell es que adapteu aquesta recepta al vostre gust i gaudiu d'un plat tant tradicional ajustat al vostre paladar. Res millor! Podeu fer aquest plat amb cigrons ja cuits si teniu molta pressa, el que reduirà el temps de cocció del plat. Però jo us recomano emprar cigrons crus (com es mostra a les imatges). Només haureu de recordar posar-los en remull la nit abans. Som-hi!
600 g de cigrons
1 os de pernil
1 tros de cansalada
1 tros de xoriço
1 tros de botifarra negra
1 tros de vedella (300 grams)
200 g de fideus
2 manats de bledes fresques
2 pastanagues tallades a rodanxes
1 cullerada de comí
aigua
sal
Per fer el sofregit:
1 ceba trinxada
2 tomàquets ratllats
2 grans d'all
oli d'oliva
sal
Variants:
Podeu afegir altres verdures i carns (nap, espinacs, porro, patata, pollastre, costella de porc, etc..)
Es pot presentar sense fideus, només amb cigrons i/o mongetes.
S'hi pot afegir una mica d'arròs
![potatge dhivern pas1 potatge dhivern pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/94/10/potatge-dhivern-pas1.jpeg)
La nit abans haureu d'haver posat el cigrons en remull, submergits en aigua amb una cullerada de bicarbonat.
![potatge dhivern pas2 potatge dhivern pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/94/37/potatge-dhivern-pas2.jpeg)
Prepareu tota la verdura.
![potatge dhivern pas3 potatge dhivern pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/94/64/potatge-dhivern-pas3.jpeg)
Prepareu també tota la carn.
![potatge dhivern pas4 potatge dhivern pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/94/91/potatge-dhivern-pas4.jpeg)
Comenceu preparant les bledes. Talleu la part baixa de les bledes.
![potatge dhivern pas5 potatge dhivern pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/95/18/potatge-dhivern-pas5.jpeg)
Ara renteu-les bé sota l'aixeta. Millor si les podeu submergir. Com passa també amb els espinacs, les fulles poden contenir terra que cal retirar.
![potatge dhivern pas6 potatge dhivern pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/95/45/potatge-dhivern-pas6.jpeg)
Un cop netes separeu les fulles de les penques.
![potatge dhivern pas8 potatge dhivern pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/95/99/potatge-dhivern-pas8.jpeg)
Netegeu la resta de verdures i...
![potatge dhivern pas9 potatge dhivern pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/96/26/potatge-dhivern-pas9.jpeg)
talleu una mica les fulles de les bledes. Reserveu-ho.
![potatge dhivern pas12 potatge dhivern pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/97/07/potatge-dhivern-pas12.jpeg)
Mentrestant, coleu els cigrons que heu tingut en remull.
![potatge dhivern pas13 potatge dhivern pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/97/34/potatge-dhivern-pas13.jpeg)
Cobriu d'aigua la carn fins la 3/4 parts de la cassola aproximadament.
![potatge dhivern pas14 potatge dhivern pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/97/61/potatge-dhivern-pas14.jpeg)
Ara, tireu-hi una cullerada de comí mòlt.
![potatge dhivern pas15 potatge dhivern pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/97/88/potatge-dhivern-pas15.jpeg)
Deixeu que arrenqui el bull.
![potatge dhivern pas17 potatge dhivern pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/98/42/potatge-dhivern-pas17.jpeg)
A mi m'agrada posar-hi un fulleta de porro per aromatitzar el plat (i la casa!).
![potatge dhivern pas18 potatge dhivern pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/98/69/potatge-dhivern-pas18.jpeg)
Una xirivia.
![potatge dhivern pas19 potatge dhivern pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/98/96/potatge-dhivern-pas19.jpeg)
Mig porro ben net i les pastanagues a rodanxes. Saleu-ho. Ara deixeu-ho coure durant uns 90-100 minuts tranquil·lament a foc mig. El cigró ha de quedar ben cuit.
![potatge dhivern pas20 potatge dhivern pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/99/23/potatge-dhivern-pas20.jpeg)
Ara, en un altre foc, poseu un raig d'oli d'oliva en una paella i enrossiu un parell d'alls tallats a làmines.
![potatge dhivern pas21 potatge dhivern pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/99/50/potatge-dhivern-pas21.jpeg)
Seguidament, poseu-hi la ceba trinxada.
![potatge dhivern pas22 potatge dhivern pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/73/99/77/potatge-dhivern-pas22.jpeg)
Deixeu-la uns minuts, remenant de tant en tant, fins que agafin un bonic color daurat.
![potatge dhivern pas23 potatge dhivern pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/00/04/potatge-dhivern-pas23.jpeg)
Afegiu-hi el tomàquet ratllat, remeneu-ho i deixeu-ho sofregir uns 10 minuts.
![potatge dhivern pas25 potatge dhivern pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/00/64/potatge-dhivern-pas25.jpeg)
Passeu el sofregit a un pot per triturar.
![potatge dhivern pas26 potatge dhivern pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/01/18/potatge-dhivern-pas26.jpeg)
Amb una batedora deixeu-ho ben fi i ho reserveu.
![potatge dhivern pas27 potatge dhivern pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/01/51/potatge-dhivern-pas27.jpeg)
Quan el cigró estigui cuit (passats els 90-100 minuts mínim), ja podeu incorporar a l'olla el sofregit.
![potatge dhivern pas28 potatge dhivern pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/01/78/potatge-dhivern-pas28.jpeg)
En aquest moment també hi podeu afegir el xoriço tallat a trossos. A mi m'agrada que estigui ben dur.
![potatge dhivern pas29 potatge dhivern pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/02/05/potatge-dhivern-pas29.jpeg)
Afegiu ara un grapat de fideus, uns 30g per persona aproximadament. Deixeu que torni a coure tot plegat durant uns 30 minuts més.
![potatge dhivern pas30 potatge dhivern pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/02/32/potatge-dhivern-pas30.jpeg)
Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, serà el moment d'afegir les bledes a l'olla.
![potatge dhivern pas31 potatge dhivern pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/02/59/potatge-dhivern-pas31.jpeg)
Són molt voluminoses, però de seguida que agafin calor minvaran molt. Rectifiqueu de sal si cal.
![potatge dhivern pas32 potatge dhivern pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/02/86/potatge-dhivern-pas32.jpeg)
Un cop parat el foc, deixeu reposar l'olla 15-20 minuts abans de servir.
![potatge dhivern pas33 potatge dhivern pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/03/13/potatge-dhivern-pas33.jpeg)
Amb el foc ja parat, hi podeu incorporar un tros de botifarra negra. Vigileu, ja que segons sigui la seva textura es pot desfer.
![potatge dhivern pas34 potatge dhivern pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/03/40/potatge-dhivern-pas34.jpeg)
La podeu submergir uns instants i després reservar-la tallada a rodanxes per servir-la dins dels plats.
![potatge dhivern pas35 potatge dhivern pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/03/67/potatge-dhivern-pas35.jpeg)
Doncs sembla que ja podem dinar, no?
![potatge dhivern pas36 potatge dhivern pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/03/94/potatge-dhivern-pas36.jpeg)
Tothom a taula!
![potatge dhivern pas37 potatge dhivern pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/74/04/21/potatge-dhivern-pas37.jpeg)
Bon profit!