Avui presentem un plat contundent, d'hivern, dels que reconforta menjar en companyia, al costat d'una bona llar de foc mentre fora la gent es pela de fred! Ja hem vist com cuinar diferents potatges i la versió d'avui procura ser de les més complertes, ja que conté tant verdura com llegums i carn. Vaja, que et quedes a gust amb un plat d'aquests!

En general, admet variants infinites, i podríem dir que trobareu tantes receptes de potatge com famílies. Passa com amb els arrossos, per tant, el meu consell es que adapteu aquesta recepta al vostre gust i gaudiu d'un plat tant tradicional ajustat al vostre paladar. Res millor! Podeu fer aquest plat amb cigrons ja cuits si teniu molta pressa, el que reduirà el temps de cocció del plat. Però jo us recomano emprar cigrons crus (com es mostra a les imatges). Només haureu de recordar posar-los en remull la nit abans. Som-hi!

Ingredients

600 g de cigrons

1 os de pernil

1 tros de cansalada

1 tros de xoriço

1 tros de botifarra negra

1 tros de vedella (300 grams)

200 g de fideus

2 manats de bledes fresques

2 pastanagues tallades a rodanxes

1 cullerada de comí

aigua

sal

Per fer el sofregit:

1 ceba trinxada

2 tomàquets ratllats

2 grans d'all

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu afegir altres verdures i carns (nap, espinacs, porro, patata, pollastre, costella de porc, etc..)

Es pot presentar sense fideus, només amb cigrons i/o mongetes.

S'hi pot afegir una mica d'arròs

Preparació
1.
potatge dhivern pas1

La nit abans haureu d'haver posat el cigrons en remull, submergits en aigua amb una cullerada de bicarbonat.

2.
potatge dhivern pas2

Prepareu tota la verdura.

3.
potatge dhivern pas3

Prepareu també tota la carn.

4.
potatge dhivern pas4

Comenceu preparant les bledes. Talleu la part baixa de les bledes.

5.
potatge dhivern pas5

Ara renteu-les bé sota l'aixeta. Millor si les podeu submergir. Com passa també amb els espinacs, les fulles poden contenir terra que cal retirar.

6.
potatge dhivern pas6

Un cop netes separeu les fulles de les penques.

7.
potatge dhivern pas8

Netegeu la resta de verdures i...

8.
potatge dhivern pas9

talleu una mica les fulles de les bledes. Reserveu-ho.

9.
potatge dhivern pas12

Mentrestant, coleu els cigrons que heu tingut en remull.

10.
potatge dhivern pas13

Cobriu d'aigua la carn fins la 3/4 parts de la cassola aproximadament.

11.
potatge dhivern pas14

Ara, tireu-hi una cullerada de comí mòlt.

12.
potatge dhivern pas15

Deixeu que arrenqui el bull.

13.
potatge dhivern pas17

A mi m'agrada posar-hi un fulleta de porro per aromatitzar el plat (i la casa!).

14.
potatge dhivern pas18

Una xirivia.

15.
potatge dhivern pas19

Mig porro ben net i les pastanagues a rodanxes. Saleu-ho. Ara deixeu-ho coure durant uns 90-100 minuts tranquil·lament a foc mig. El cigró ha de quedar ben cuit.

16.
potatge dhivern pas20

Ara, en un altre foc, poseu un raig d'oli d'oliva en una paella i enrossiu un parell d'alls tallats a làmines.

17.
potatge dhivern pas21

Seguidament, poseu-hi la ceba trinxada.

18.
potatge dhivern pas22

Deixeu-la uns minuts, remenant de tant en tant, fins que agafin un bonic color daurat.

19.
potatge dhivern pas23

Afegiu-hi el tomàquet ratllat, remeneu-ho i deixeu-ho sofregir uns 10 minuts.

20.
potatge dhivern pas25

Passeu el sofregit a un pot per triturar.

21.
potatge dhivern pas26

Amb una batedora deixeu-ho ben fi i ho reserveu.

22.
potatge dhivern pas27

Quan el cigró estigui cuit (passats els 90-100 minuts mínim), ja podeu incorporar a l'olla el sofregit.

23.
potatge dhivern pas28

En aquest moment també hi podeu afegir el xoriço tallat a trossos. A mi m'agrada que estigui ben dur.

24.
potatge dhivern pas29

Afegiu ara un grapat de fideus, uns 30g per persona aproximadament. Deixeu que torni a coure tot plegat durant uns 30 minuts més.

25.
potatge dhivern pas30

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, serà el moment d'afegir les bledes a l'olla.

26.
potatge dhivern pas31

Són molt voluminoses, però de seguida que agafin calor minvaran molt. Rectifiqueu de sal si cal.

27.
potatge dhivern pas32

Un cop parat el foc, deixeu reposar l'olla 15-20 minuts abans de servir.

28.
potatge dhivern pas33

Amb el foc ja parat, hi podeu incorporar un tros de botifarra negra. Vigileu, ja que segons sigui la seva textura es pot desfer.

29.
potatge dhivern pas34

La podeu submergir uns instants i després reservar-la tallada a rodanxes per servir-la dins dels plats.

30.
potatge dhivern pas35

Doncs sembla que ja podem dinar, no?

31.
potatge dhivern pas36

Tothom a taula!

32.
potatge dhivern pas37

Bon profit!