A continuació veurem com elaborar aquesta amanida de bacallà amb patates, més coneguda com a Poti-Poti. A primera vista, us adonareu de la senzillesa de la seva elaboració on la matèria primera, com sempre passa en aquests casos, determinarà el resultat. Per tant, no escatimeu en aconseguir els millors tomàquets, el millor pebrot, les millors patates. En boca, és una amanida que resulta fresca i agradable i que podeu acompanyar de més ingredients. Un plat que podeu consumir tot l'any, però especialment indicat en èpoques d'estiu. Espero que us agradi.
4 tomàquets d'amanir tallats a rodanxes
4 patates
1 ceba tallada a tires
1 pebrot vermell tallat a tires
400 g de bacallà esqueixat i dessalat
100 g d'olives arbequines
oli d'oliva
sal
Variants:
S'hi poden posar ous durs trinxats
També s'hi pot afegir pebrot verd a més del vermell
També es pot fer amb olives negres o verdes
Es pot adornar amb botifarra negre i blanca i coliflor confitada amb vinagre
Es pot acompanyar d'escarola i enciam
Per amanir-ho, s'hi poden afegir unes gotes de vinagre
Prepareu tots els ingredients.
El bacallà el podeu comprar ja esqueixat i dessalat. Altrament, com he fet jo, el podeu comprar salat i dessalar-lo el dia abans.
Si el teniu en remull, un cop rentat, assequeu-lo amb paper de cuina.
Ara ja tenim el bacallà a punt per fer servir.
Poseu a bullir les patates. Ho podeu fer amb pell i pelar-les un cop bullides també.
Quan siguin toves, deixeu-les reposar, que es refredin.
Mentrestant, renteu i talleu el tomàquet a rodanxes.
Feu el mateix amb el pebrot vermell.
Quan la patata sigui freda, talleu també de la mateixa manera, a rodanxes de mig centímetre.
I ara la ceba: jo us recomano emprar ceba dolça, que no pica tant.
Talleu la ceba a tires també.
Genial! Ja ho tenim tot a punt per emplatar.
En una safata o plat, col·loqueu una primera capa de patata. Saleu-la.
Tireu-hi un raig d'oli d'oliva verge extra.
Seguidament, poseu-hi el bacallà. El podeu esqueixar més si voleu, i fer-lo en trossos més petits.
Un nou raig d'oli.
Ara hi posarem la ceba.
El tomàquet...
... i el pebrot.
I per acabar, les olives arbequines per sobre.
Ho amanim bé amb oli. I si voleu, unes gotes de vinagre també.
Un últim polsim de sal i...
... cap a taula!
Com podeu observar, les capes es defineixen perfectament. Hi ha altres presentacions d'aquest plat, tot esmicolant-ne els ingredients.
Bon profit!