Aquest púding el fèiem a la pastisseria amb la intenció de gastar els retalls de pa de pessic que ens havien sobrat de fer pastissos... perquè a les pastisseries no es llença res, eh? A casa, la veritat, ja no és tan habitual tenir retalls de pa de pessic...almenys en abundància. Per tant, jo us recomano fer prèviament un pa de pessic. També podeu comprar-lo fet o utilitzar melindros. Amb la pasta brisa el mateix, la podeu fer molt fàcilment a casa o comprar-la ja feta.
Per a fer la crema del púding, us recomano la lectura prèvia de la recepta crema pastissera però en comptes de fer servir 80gr de midó haureu de posar-ne només la meitat, és a dir uns 40gr, ja que no volem que qualli en excés. D'aquest pastís us poden sortir de 12 a 16 porcions ben maques. Un cop fet, conserveu-lo sempre dins la nevera. Us aguantarà quatre o cinc dies en bones condicions.
500gr. retalls de pa de pessic
4 o 5 pomes golden
1 làmina rodona de pasta brisa
gelatina de poma
1 litre de crema pastissera (però elaborada amb la meitat de midó)
Variants:
- Podeu substituir el pa de pessic per melindros o preparacions similars
![puding poma pas1 puding poma pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/34/69/puding-poma-pas1.jpeg)
Com us explicava, jo he fet prèviament un pa de pessic tradicional.
![puding poma pas2 puding poma pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/35/11/puding-poma-pas2.jpeg)
Si el podeu fer el dia anterior millor, així tindrà temps de refredar-se i agafar una certa humitat. Conserveu-lo tapat amb un drap net dins la nevera.
![puding poma pas3 puding poma pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/35/53/puding-poma-pas3.jpeg)
A l'endemà, si voleu, podeu esmorzar una mica de pa de pessic amb xocolata i la resta la farem a trossos pel púding.
![puding poma pas4 puding poma pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/35/95/puding-poma-pas4.jpeg)
Utilitzaré un recipient amb una certa fondària i d'uns 30cm d'amplada aproximadament.
![puding poma pas5 puding poma pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/36/37/puding-poma-pas5.jpeg)
A dins hi col·locarem una capa de pasta brisa, que podeu fer-vos vosaltres mateixos o comprar-la al súper.
![puding poma pas6 puding poma pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/36/79/puding-poma-pas6.jpeg)
Amb els dits adaptarem la pasta brisa al contorn del recipient, procurant repartir el gruix que generen els plecs.
![puding poma pas7 puding poma pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/37/21/puding-poma-pas7.jpeg)
Ara, com us deia, esmicolarem bé el pa de pessic...
![puding poma pas8 puding poma pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/37/63/puding-poma-pas8.jpeg)
... i l'anirem repartint dins el motlle.
![puding poma pas9 puding poma pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/38/05/puding-poma-pas9.jpeg)
I presionem amb la mà
![puding poma pas10 puding poma pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/38/89/puding-poma-pas10.jpeg)
Si tot i així no arribeu a cobrir tota la pasta brisa, aquesta la podeu prémer i anivellar-la amb el pa de pessic. La idea és que finalment pa de pessic i pasta brisa siguin a la mateixa alçada.
![puding poma pas12 puding poma pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/39/73/puding-poma-pas12.jpeg)
A continuació, poc a poc i amb molta cura, anirem abocant la crema sobre el pa de pessic.
![puding poma pas13 puding poma pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/40/15/puding-poma-pas13.jpeg)
Doneu-li temps al pa de pessic per a que xucli la crema. Si ho feu massa ràpid, ho mullareu tot per tot arreu. Si cal, ho podeu fer en varies tandes.
![puding poma pas14 puding poma pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/40/57/puding-poma-pas14.jpeg)
Ajudeu-vos d'una cullera per a remenar una mica el pa de pessic, el de sota passar-lo amunt, però amb compte de no tocar fons i malmetre la pasta brisa.
![puding poma pas15 puding poma pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/41/20/puding-poma-pas15.jpeg)
Ho remenarem i ens assegurarem que no queda cap espai de pa de pessic sec.
![puding poma pas16 puding poma pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/41/62/puding-poma-pas16.jpeg)
Finalment, amb la mateixa cullera, ho aplanarem tot plegat i ho reservem. Si voleu ja podeu escalfar el forn a 180 graus.
![puding poma pas17 puding poma pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/42/04/puding-poma-pas17.jpeg)
Ara anem a per les pomes. Jo utilitzo una eina per a treure'n els cors, però si no ho podeu fer a mà.
![puding poma pas18 puding poma pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/42/46/puding-poma-pas18.jpeg)
Segons la mida, n'utilitzarem quatre, cinc o sis pomes.
![puding poma pas19 puding poma pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/42/88/puding-poma-pas19.jpeg)
Les pelem...
![puding poma pas20 puding poma pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/43/30/puding-poma-pas20.jpeg)
... les tallem per la meitat i les tallem a rodanxes...
![puding poma pas21 puding poma pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/43/72/puding-poma-pas21.jpeg)
... procurant que totes les llesques siguin del mateix gruix. Descarteu la primera i última llesca, que sempre són més petites.
![puding poma pas22 puding poma pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/44/14/puding-poma-pas22.jpeg)
I ara, poc a poc i amb una mica de gràcia, anirem col.locant la poma sobre el nostre púding.
![puding poma pas23 puding poma pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/44/56/puding-poma-pas23.jpeg)
Heu de donar tota la volta.
![puding poma pas24 puding poma pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/45/40/puding-poma-pas24.jpeg)
A la part central hi dibuixarem una mena de flor.
![puding poma pas25 puding poma pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/45/82/puding-poma-pas25.jpeg)
Així.
![puding poma pas26 puding poma pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/46/24/puding-poma-pas26.jpeg)
Què ens queda?... pintar tota la poma amb ou batut...
![puding poma pas27 puding poma pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/46/66/puding-poma-pas27.jpeg)
... i tirar un polsim de sucre per sobre.
![puding poma pas28 puding poma pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/47/08/puding-poma-pas28.jpeg)
Ja tenim el púding llest per enfornar.
![puding poma pas29 puding poma pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/47/50/puding-poma-pas29.jpeg)
L'haurem de coure entre 45-50 minuts a 180 graus.
![puding poma pas30 puding poma pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/47/92/puding-poma-pas30.jpeg)
Quan s'acosti el temps total de cocció, haureu de comprovar si és ben cuit o no.
![puding poma pas31 puding poma pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/48/34/puding-poma-pas31.jpeg)
Hi clavarem una punxa de fusta o ferro...
![puding poma pas32 puding poma pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/49/18/puding-poma-pas32.jpeg)
... si surt molt tacada significarà que li falta cocció. A mi m'han faltat 5-7 minuts.
![puding poma pas33 puding poma pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/49/60/puding-poma-pas33.jpeg)
Si noteu que pel que li queda es pot enfosquir massa la poma... podeu cobrir-lo amb paper d'alumini.
![puding poma pas34 puding poma pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/50/02/puding-poma-pas34.jpeg)
I finalment, ja tenim el púding totalment cuit. Deixarem que es refredi uns minuts.
![puding poma pas35 puding poma pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/50/44/puding-poma-pas35.jpeg)
A continuació, i com si d'una truita de patates es tractés, li donarem la volta al púding.
![puding poma pas36 puding poma pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/50/86/puding-poma-pas36.jpeg)
Comprovem que ha tingut una correcta cocció interior.
![puding poma pas37 puding poma pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/51/28/puding-poma-pas37.jpeg)
Al voltar-lo de nou, aprofitarem per col.locar-li una blonda.
![puding poma pas38 puding poma pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/51/70/puding-poma-pas38.jpeg)
I ara el deixem refredar completament a temperatura ambient.
![puding poma pas39 puding poma pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/52/12/puding-poma-pas39.jpeg)
Un cop fred, només ens quedarà pintar-lo amb gelatina. Jo utilitzo la clàssiac gelatina de poma que s'ha fet servir sempre a les pastisseries, però podeu utilitzar qualsevol altre gelatina de bon sabor o nappage (gelatina neutre en fred).
![puding poma pas40 puding poma pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/52/54/puding-poma-pas40.jpeg)
Com podeu observar, aquesta gelatina es presenta en estat semi solid.
![puding poma pas41 puding poma pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/52/96/puding-poma-pas41.jpeg)
La farem bullir juntament amb un 20% d'aigua.
![puding poma pas42 puding poma pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/53/38/puding-poma-pas42.jpeg)
Un cop arrenqui el bull, la deixarem refredar una estona fins que tingui textura líquida i tèbia.
![puding poma pas43 puding poma pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/53/80/puding-poma-pas43.jpeg)
Pintem generosament el nostre púding. Si cal, li donem dues capes.
![puding poma pas44 puding poma pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/54/22/puding-poma-pas44.jpeg)
I ja el tenim acabat.
![puding poma pas45 puding poma pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/54/64/puding-poma-pas45.jpeg)
Quina pinta...
![puding poma pas46 puding poma pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/55/06/puding-poma-pas46.jpeg)
Si el presenteu a taula amb un bon suport, encara farà més goig.
![puding poma pas47 puding poma pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/55/48/puding-poma-pas47.jpeg)
El mirem per dins, no?
![puding poma pas48 puding poma pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/55/90/puding-poma-pas48.jpeg)
Ohhhhhhh!
![puding poma pas49 puding poma pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/56/32/puding-poma-pas49.jpeg)
Vinga, un bon tros per l'amo!
![puding poma pas50 puding poma pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/56/74/puding-poma-pas50.jpeg)
El podeu acompanyar de nata si voleu, però llavors feu les porcions més petites.
![puding poma pas52 puding poma pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/57/58/puding-poma-pas52.jpeg)
... però que després se'n fot tres d'igual... a que si?... "el viejo truco"... je,je.
![puding poma pas53 puding poma pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/54/58/00/puding-poma-pas53.jpeg)
Bon profit!