Us han sobrat calçots després d'una calçotada familiar? Avui veurem com fer un puré de calçots per aprofitar aquestes restes d'un producte de temporada tan apreciat. Aquest puré es pot menjar fred o calent, sol o com a guarnició o ingredient d'altres plats. En podeu fer croquetes... farcir uns pebrots verds o del piquillo... servir-lo com a acompanyant de qualsevol plat de carn o de peix... o per fer tota mena de pintxos, com per exemple un "Pintxo de puré de calçots amb tomàquet confitat i cruixent de bacó".
De cara a fer croquetes, li donarem una textura més o menys consistent segons la quantitat de patata que incorporem. Finalment, és clar, l'ideal és coure els calçots amb llenya, però si no teniu forma de fer-los amb llenya, us explicaré com fer-los al forn de casa. El resultat és una crema amb un intens sabor a calçot.
15 calçots cuits (fets a la brasa o al forn)
2 patates blanques bullides
3 cullerades de salsa romesco
nou moscada
mantega
llet
sal
Normalment amb 15 calçots ja en fem però, com podeu apreciar, aquesta temporada són una mica primets. En faré el doble.
Talleu la part verda del calçot per una banda i les arrels per una altra.
Renteu-los un per un sota l'aixeta per eliminar tota la sorra.
L'arrel, fora.
Ara els preparem per coure.
Col·loqueu-los en una safata o graella per al forn.
Si els poseu ben ordenadets... es couran millor, més uniformement.
Els posem a coure a 200º durant 35-40 minuts. Si utilitzeu una graella oberta com aquesta, us recomano posar una mica de paper d'alumini a sota, ja que us tacaran el forn. I els heu d'anar controlant.
Ja ha passat el temps.
Sembla que ja estan prou cuits. Els heu de prémer una mica i comprovar que siguin tous per dins.
Col·loquem tots els calçots en una safata...
Traieu la primera capa...
... que ha de sortir amb facilitat...
... i els reserveu. En aquest punt els podríem arrebossar tranquilament, que són ben bons.
Fem el mateix amb tots els calçots.
Ara els hem de triturar una mica.
Us quedarà una pasta amb una mica de veta. No us preocupeu perquè més endavant ho tornarem a triturar.
Ara hem de preparar una beixamel tradicional... o el que se'n diu un "roux".
Un cop desfeta la mantega... incorporem la farina... i la deixem torrar una mica.
Anem afegint miquetes de llet i ho lliguem amb una cullera mateix.
Que no us falti una micoteta de nou moscada per aromatitzar la beixamel.
Ho salem.
Disposem els calçots en un bol més gran...
... i els barregem amb la beixamel. Ho deixarem refredar.
Ara bullim un parell de patates blanques... les pelem i les aixafem.
Quan tinguin aquesta textura de puré...
... les incorporem a la barreja de calçots i beixamel...
... juntament amb una mica de salsa romesco...
I, de nou, ho triturem tot plegat.
Ara sí que hem de buscar una textura més fina.
I ja tenim el nostre puré de calçot preparat. En podeu congelar una part si voleu, així estirareu la temporada de calçots una mica més, jeje!
També en podeu fer pintxos espectaculars amb tomàquet i cruixent de bacon. Bon profit!