Avui us presento un ranxet mariner excepcional! Els Ranxets són plats fets amb ingredients i productes bàsics de la mar i de camp, que tots tenien a l'abast a casa: alls, tomàquets, fruita seca, oli , vi, verdures i peixos de temporada. És una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos fins al bull a l'all i pebre passant pels musclos a la marinera, Asmarris, alls cremats, fideuàs, romescos variats: sípia, pop, truita amb salsa, bacallà amb tomàquet, rossellones amb all i ceba, etc.
1 corball tallat a filets
4 llagostins
4 escamarlans
1 sípia a trossos amb la salsa
un grapat de musclos
4 patates esbocinades
1/2 ceba tallada a la juliana
100g de tomàquet triturat
3-4 grans d'all
oli d'oliva
1 litre de fumet de peix
julivert fresc
sal
Variants:
- S'hi poden posar cloïsses
- Es pot fer amb calamar i gambes
- S'hi pot afegir una picada de fruits secs i nyora, fins i tot, xocolata
- Es pot fer servir peix blau, com el verat
![ranxet corball llagostins escamarlans pas1 ranxet corball llagostins escamarlans pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/78/29/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas1.jpeg)
Prepareu tots els ingredients.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas2 ranxet corball llagostins escamarlans pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/78/56/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas2.jpeg)
En una cassola baixa, enrossiu tres o quatre grans d'all. Seguidament, salteu els escamarlans i els llagostins.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas3 ranxet corball llagostins escamarlans pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/78/83/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas3.jpeg)
Mentrestant, barregeu el tomàquet ratllat amb la melsa de la sípia.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas5 ranxet corball llagostins escamarlans pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/79/37/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas5.jpeg)
I peleu les patates i talleu-les a trossos.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas6 ranxet corball llagostins escamarlans pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/79/64/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas6.jpeg)
Reserveu els escamarlans i els llagostins per a més endavant.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas7 ranxet corball llagostins escamarlans pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/79/91/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas7.jpeg)
Ara, enrossiu la sípia fins que es comenci a enganxar.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas8 ranxet corball llagostins escamarlans pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/80/18/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas8.jpeg)
Reserveu-la també.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas9 ranxet corball llagostins escamarlans pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/80/45/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas9.jpeg)
Tireu mitja ceba tallada a la juliana i remeneu-ho fins que la cassola quedi neta, que recuperi les restes enganxades de la sípia.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas10 ranxet corball llagostins escamarlans pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/80/72/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas10.jpeg)
Seguidament, afegiu-hi el tomàquet amb la melsa i ho deixeu sofregir 5 minuts a foc baix, fins que pràcticament no quedi líquid.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas11 ranxet corball llagostins escamarlans pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/80/99/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas11.jpeg)
Ara, incorporeu de nou la sípia i les patates esbocinades. Remeneu-ho un parell de minuts.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas12 ranxet corball llagostins escamarlans pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/81/26/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas12.jpeg)
Aboqueu-hi el brou ben calent fins cobrir les patates.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas13 ranxet corball llagostins escamarlans pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/81/53/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas13.jpeg)
Saleu-ho una mica i espereu uns 20 minuts, fins que la patata sigui pràcticament cuita.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas14 ranxet corball llagostins escamarlans pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/81/80/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas14.jpeg)
Aprofiteu per netejar el peix d'espines, pells, etc... i deixar els lloms nets. En aquest cas, corball salvatge.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas15 ranxet corball llagostins escamarlans pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/82/07/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas15.jpeg)
Un cop cuites les patates, incorporeu-hi el peix.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas16 ranxet corball llagostins escamarlans pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/82/34/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas16.jpeg)
A sobre del peix, poseu els escamarlans i els llagostins.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas17 ranxet corball llagostins escamarlans pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/82/61/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas17.jpeg)
Una mica de julivert i ho saleu. Sacsegeu la cassola i deixeu-ho coure tot junt 5 minuts més. Rectifiqueu de sal si cal.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas18 ranxet corball llagostins escamarlans pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/82/88/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas18.jpeg)
Finalment, poseu la cassola al forn, en mode grill, durant 5 minuts a 200 graus, per daurar la capa superior.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas19 ranxet corball llagostins escamarlans pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/83/42/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas19.jpeg)
I ara si, ja ho podeu servir a taula.
![ranxet corball llagostins escamarlans pas20 ranxet corball llagostins escamarlans pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/83/69/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas20.jpeg)
Ben calent!
![ranxet corball llagostins escamarlans pas21 ranxet corball llagostins escamarlans pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/83/96/ranxet-corball-llagostins-escamarlans-pas21.jpeg)
Serviu una mica de peix i a sobre la resta d'elements. I suquet, és clar!
A gaudir! Bon profit!