Avui us presento un ranxet mariner excepcional! Els Ranxets són plats fets amb ingredients i productes bàsics de la mar i de camp, que tots tenien a l'abast a casa: alls, tomàquets, fruita seca, oli , vi, verdures i peixos de temporada. És una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos fins al bull a l'all i pebre passant pels musclos a la marinera, Asmarris, alls cremats, fideuàs, romescos variats: sípia, pop, truita amb salsa, bacallà amb tomàquet, rossellones amb all i ceba, etc.

Ingredients

1 corball tallat a filets

4 llagostins

4 escamarlans

1 sípia a trossos amb la salsa

un grapat de musclos

4 patates esbocinades

1/2 ceba tallada a la juliana

100g de tomàquet triturat

3-4 grans d'all

oli d'oliva

1 litre de fumet de peix

julivert fresc

sal

 

Variants:

- S'hi poden posar cloïsses

- Es pot fer amb calamar i gambes

- S'hi pot afegir una picada de fruits secs i nyora, fins i tot, xocolata

- Es pot fer servir peix blau, com el verat

Preparació
1.

Prepareu tots els ingredients.

2.

En una cassola baixa, enrossiu tres o quatre grans d'all. Seguidament, salteu els escamarlans i els llagostins.

3.

Mentrestant, barregeu el tomàquet ratllat amb la melsa de la sípia.

4.

I peleu les patates i talleu-les a trossos.

5.

Reserveu els escamarlans i els llagostins per a més endavant.

6.

Ara, enrossiu la sípia fins que es comenci a enganxar.

7.

Reserveu-la també.

8.

Tireu mitja ceba tallada a la juliana i remeneu-ho fins que la cassola quedi neta, que recuperi les restes enganxades de la sípia.

9.

Seguidament, afegiu-hi el tomàquet amb la melsa i ho deixeu sofregir 5 minuts a foc baix, fins que pràcticament no quedi líquid.

10.

Ara, incorporeu de nou la sípia i les patates esbocinades. Remeneu-ho un parell de minuts.

11.

Aboqueu-hi el brou ben calent fins cobrir les patates.

12.

Saleu-ho una mica i espereu uns 20 minuts, fins que la patata sigui pràcticament cuita.

13.

Aprofiteu per netejar el peix d'espines, pells, etc... i deixar els lloms nets. En aquest cas, corball salvatge.

14.

Un cop cuites les patates, incorporeu-hi el peix.

15.

A sobre del peix, poseu els escamarlans i els llagostins.

16.

Una mica de julivert i ho saleu. Sacsegeu la cassola i deixeu-ho coure tot junt 5 minuts més. Rectifiqueu de sal si cal.

17.

Finalment, poseu la cassola al forn, en mode grill, durant 5 minuts a 200 graus, per daurar la capa superior.

18.

I ara si, ja ho podeu servir a taula.

19.

Ben calent!

20.

Serviu una mica de peix i a sobre la resta d'elements. I suquet, és clar!

21.

A gaudir! Bon profit!