Un plat de pescadors molt senzill de fer i amb un gran resultat. Com sempre, alhora de preparar aquests tipus de plats és imprescindible una bona matèria primera. Si és fresc....molt millor, és evident, però també pot ser congelat. Hi ha congelats i congelats, com tot, i podeu trobar productes congelats d'altísima qualitat... més be de preu que el fresc. Aquest és un guisadet molt tradicional... que podeu trobar fet amb infinitat de matissos, tots ells molt adients. Bon profit.
1 cua de rap gran (1kg. aprox)
3 tomàquets de penjar
3 patates grans
8 gambes vermelles
8-10 cloïsses grosses
vi blanc "Albariño"
oli d'oliva
1 llimona
pebre vermell dolç
all i julivert picats
sal
Variants:
- Es pot fer el mateix mateix amb tota mena de peixos
- S'hi pot incorporar una picadeta de fruits secs al suquet
![rap al forn gambes cloisses pas1 rap al forn gambes cloisses pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/87/89/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![rap al forn gambes cloisses pas2 rap al forn gambes cloisses pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/87/05/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas2.jpeg)
Les cloïsses les mantindrem 30 minuts en cobertes amb aigua i sal, per purgar la sorra (si en tenen).
![rap al forn gambes cloisses pas3 rap al forn gambes cloisses pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/87/47/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas3.jpeg)
És important utilitzar gamba vermella (fresca o congelada) ja que és molt gustosa.
![rap al forn gambes cloisses pas4 rap al forn gambes cloisses pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/88/31/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas4.jpeg)
Pelem i tallem les patates a rodanxes més o menys grosses.
![rap al forn gambes cloisses pas5 rap al forn gambes cloisses pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/88/73/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas5.jpeg)
Agafem una safata pel forn i fem un llet de patates...amb un bon raig d'oli d'oliva per sobre.
![rap al forn gambes cloisses pas7 rap al forn gambes cloisses pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/89/57/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas7.jpeg)
Piquem una mica d'all i julivert fresc.
![rap al forn gambes cloisses pas8 rap al forn gambes cloisses pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/89/99/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas8.jpeg)
Els tomàquets ben madurs.
![rap al forn gambes cloisses pas9 rap al forn gambes cloisses pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/90/41/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas9.jpeg)
Tallem una llimona a llesques també.
![rap al forn gambes cloisses pas10 rap al forn gambes cloisses pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/90/83/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas10.jpeg)
Ara, salem la nostra cua de rap... i l'empebrem per les dues bandes. El peixater ens haurà marcat els talls de la cua.
![rap al forn gambes cloisses pas11 rap al forn gambes cloisses pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/91/25/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas11.jpeg)
![rap al forn gambes cloisses pas12 rap al forn gambes cloisses pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/91/67/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas12.jpeg)
També, hi posarem una mica d'all i julivert per sobre de tots els elements.
![rap al forn gambes cloisses pas13 rap al forn gambes cloisses pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/92/09/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas13.jpeg)
Una mica de sal als tomàquets... un bon raig d'oli per sobre de tot... i de nou al forn, uns 15 minutets.
![rap al forn gambes cloisses pas14 rap al forn gambes cloisses pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/92/51/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas14.jpeg)
Paralelament, en una paella amb un bon raig d'oli, daurem un allet... per donar sabor a l'oli només.
![rap al forn gambes cloisses pas15 rap al forn gambes cloisses pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/92/93/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas15.jpeg)
Salem les gambes...
![rap al forn gambes cloisses pas16 rap al forn gambes cloisses pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/93/35/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas16.jpeg)
... i les fregim per totes dues bandes.
![rap al forn gambes cloisses pas17 rap al forn gambes cloisses pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/93/77/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas17.jpeg)
No les feu massa. Quan canviïn de color incorporeu una bona cullerada de pebre vermell dolç.
![rap al forn gambes cloisses pas18 rap al forn gambes cloisses pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/94/19/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas18.jpeg)
Ho remenem bé i al mateix moment tirarem el vi.
![rap al forn gambes cloisses pas19 rap al forn gambes cloisses pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/94/61/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas19.jpeg)
Un bon raig, com una copa petita o mig got de vi.
![rap al forn gambes cloisses pas20 rap al forn gambes cloisses pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/95/03/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas20.jpeg)
I ho deixem reduïr una mica, uns 8-10 minuts.
![rap al forn gambes cloisses pas21 rap al forn gambes cloisses pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/95/45/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas21.jpeg)
Ara, afegim les cloïsses.
![rap al forn gambes cloisses pas22 rap al forn gambes cloisses pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/95/87/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas22.jpeg)
I tapem la cassola.
![rap al forn gambes cloisses pas23 rap al forn gambes cloisses pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/96/29/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas23.jpeg)
Deixem que s'obrin amb la pròpia escalfor.
![rap al forn gambes cloisses pas24 rap al forn gambes cloisses pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/96/71/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas24.jpeg)
Podeu aprofitar per tirar també un raig de vi sobre el peix i les patates, però no us passeu.
![rap al forn gambes cloisses pas25 rap al forn gambes cloisses pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/97/13/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas25.jpeg)
Les cloïsses ja s'han obert i han agafat molts aromes.
![rap al forn gambes cloisses pas26 rap al forn gambes cloisses pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/97/55/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas26.jpeg)
Reservem les cloïsses en un plat...
![rap al forn gambes cloisses pas27 rap al forn gambes cloisses pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/97/97/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas27.jpeg)
... i la resta ho incorporem al peix. Primer les gambes...
![rap al forn gambes cloisses pas28 rap al forn gambes cloisses pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/98/39/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas28.jpeg)
.. i després tot el suquet per sobre.
![rap al forn gambes cloisses pas29 rap al forn gambes cloisses pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/98/81/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas29.jpeg)
Molt bé. Ara haurem de daurar una mica tot plegat, ja que el peix pràcticament està fet.
![rap al forn gambes cloisses pas30 rap al forn gambes cloisses pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/99/23/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas30.jpeg)
Recordeu d'anar ruixant'ho tot amb el propi suquet.
![rap al forn gambes cloisses pas31 rap al forn gambes cloisses pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/68/99/65/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas31.jpeg)
Col·loquem la safata a la part alta del forn... i daurem en mode grill.
![rap al forn gambes cloisses pas33 rap al forn gambes cloisses pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/00/76/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas33.jpeg)
Ja podem emplatar.
![rap al forn gambes cloisses pas34 rap al forn gambes cloisses pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/01/18/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas34.jpeg)
Una mica de tot: cloïssa, gamba, peix, tomàquet, patatona... i molt suquet.
![rap al forn gambes cloisses pas35 rap al forn gambes cloisses pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/01/60/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas35.jpeg)
Ummm... quina flaire nanos.
![rap al forn gambes cloisses pas36 rap al forn gambes cloisses pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/02/02/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas36.jpeg)
Només ens queda gaudir-ho amb un bon vi blanc.
![rap al forn gambes cloisses pas37 rap al forn gambes cloisses pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/02/44/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas37.jpeg)
Les patates s'han de desfer a la boca... el peix ha d'estar al seu punt... i els tomàquets conviden a sucar-hi pa... sense parar.
![rap al forn gambes cloisses pas38 rap al forn gambes cloisses pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/02/86/rap-al-forn-gambes-cloisses-pas38.jpeg)
Bon Profit!