Espectacular i molt recomanable! Un plat mariner dels que recordaràs amb desig. Una recepta bàsica, amb pocs ingredients, però amb un resultat que et captivarà. No podràs més que salivar. Som-hi!
1 rap sencer tallat a trossos
4 patates a rodanxes grosses
1 cabeza d'alls
1 ceba partida
2 cullerades grans de pebre vermell dolç
un raig de vinagre
oli d'oliva verge extra
julivert fresc
2 bitxos picants (opcional)
sal
Variants:
- Pots afegir una mica de pebre vermell picant
- S'hi poden afegir unes cloïsses
Prepareu tots els ingredients.
Netegeu i assequeu bé el rap.
Trinxeu cinc grans d'all amb julivert fresc.
En un morter, aixafeu bé aquesta barreja amb una mica de sal i afegiu-hi mig got oli d'oliva.
Adobeu el peix amb aquesta barreja i deixeu-ho reposar entre una i dues hores.
Peleu i talleu les patates a rodanxes gruixudes. Peleu la ceba i talleu-la en dos trossos.
Amb unes gotes d'oli, poseu a daurar les patates amb la ceba en una olla. Deixeu que agafi una mica de color.
Seguidament, cobriu-ho tot amb aigua.
Una mica de sal.
Deixeu-ho bullir fins que la patata estigui pràcticament cuita (uns 20-25 minuts).
Llavors, retireu la ceba. No s'acostuma a posar al plat ja que només la volem per aromatitzar, però la podeu deixar també.
Ara, afegiu-hi el peix en adob.
Deixeu-lo fer 5 minuts més.
Rectifiqueu de sal i ja podeu colar-ho tot.
Poseu-ho en una safata gran.
Ara, en una paella amb mig got d'oli d'oliva, daureu entre 6 i 8 grans d'all laminats. Si voleu, hi poseu afegir una mica de bitxo picant.
Quan l'all tingui coloret, aboqueu-hi el pebre vermell i ho remeneu. I ja podeu apagar el foc, és qüestió de segons que es cremi el pebre.
Seguidament, aboqueu un bon raig de vinagre (1/3 got), però amb molt de compte. PERILL DE CREMADES!!!!
La reacció del vinagre amb l'oli calent pot provocar cremades greus. A més la reacció química (que dura poc) genera vapors que cal no respirar. Ho remeneu una mica.
En pocs segons acabarà la reacció.
I ja podeu repartir aquesta allada per sobre del peix i les patates.
Per acabar, unes escates de sal per sobre.
Julivert per decorar i cap a taula!
Ben calent, és una meravella de plat.
Bon profit!