Espectacular recepta de tardor! No te la pots perdre! Si trobes llenega negra fresca, no dubtis a comprar-la. I si trobes llenega fresca, trobaràs també moniato, ja que comparteixen temporada. La llenega negra també s'anomena mucosa, bavallosa, bavós, bavosa, caramellosa, carmellosa, llenegall, llepissa, senyoreta o pegalosa.

La paraula llenega és una variant dialectal antiga derivada del verb llenegar o esllenegar-se que significa relliscar. És un bolet culinàriament excel·lent i molt apreciat a les comarques centrals. Ideal per fer estofats i guisats. En cuinar-lo, es pot treure part del mucílag, però aquest aporta consistència a les salses i al suc en què és guisat. Som-hi!

 

Ingredients
  • 1 rap sencer (la cua a rodanxes i la resta per fer el fumet)
  • 300 g de llenega negra 
  • 1 moniato gran
  • Oli d'oliva verge extra
  • 3 grans d'all
  • 2 fulles llorer
  • Una copa de brandi
  • 300 ml tomàquet triturat
  • 1 litre de fumet de peix
  • Sucre
  • Pebre negre
  • 1/2 ceba trinxada
  • Uns brins de safrà
  • 2 bitxos tipus caiena (opcionals)
  • Sal

Per fer la picada

  • Uns bastonets de pa
  • Un grapats d'ametlles i avellanes
  • Un grapat de pinyons
  • Julivert fresc 
  • 1 gra d'all
  • Un cullerot de fumet
  • Sal

Variants:

  •  Es poden emprar altres tipus de bolet de temporada (fredolics, rossinyols, rovellons)
  • Es pot combinar el rap amb gambots pelats o carn de llagosta o llamàntol
Preparació
1.
IMG 9653

Prepara tots els ingredients.

2.
IMG 9649

Renta les espines del rap. 

3.
IMG 9650

Posa-les en una olla amb un raig d'oli, un tros de porro, un parell de fulles de llorer i un polsim de sal. Deixa-ho torrar una estona i llavors afegeix un litre i mig d'aigua. Si tens més espines o algún peix de roca, encara millor. Que bulli uns 20 minuts i apagues el foc. Que infusioni una estona més.

4.
IMG 9658

Mentre es fa el fumet, podeu anar netejant els bolets amb un drap humit.

5.
IMG 9663

És un procés entretingut, però necessari. 

6.
IMG 9674

Ara, en una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva, daura un parell o tres de grans d'all. Seguidament, daura el moniato tallat a daus.

7.
IMG 9681

La idea no és coure el moniato, només donar-li un aspecte daurat. Llavors, reserva'l apart.

8.
IMG 9687

En aquest mateix oli, salta els bolets tallats a làmines gruixudes amb una mica de sal.

9.
IMG 9697

Fins que tinguin bon color. Reserva'ls apart.

10.
IMG 9706

En el mateix oli ( i si cal afegeix-ne més), daura la ceba trinxada amb una mica de pebre negre i, opcionalment, uns bitxos picants.

11.
IMG 9709

Un cop feta la ceba, ja podràs incorporar el tomàquet a la cassola i deixar-lo fer uns 10 minuts a foc baix.

12.
IMG 9711

Afegix també uns brins de safrà.

13.
IMG 9719

Aprofita per anar colant el fumet.

14.
IMG 9721

Prepara la picada amb un cullerot de fumet i tritura-la amb una batedora elèctrica.

15.
IMG 9725

Quan el tomàquet hagi caramel·litzat, incorpora el brandi.

16.
IMG 9728

En pocs minuts s'haurà evaporat tot l'alcohol.

17.
IMG 9736

En aquest punt, torna a incorporar el moniato.

18.
IMG 9742

I el mulles amb el fumet.

19.
IMG 9744

Fins cobrir el moniato, no cal més. Pensa que el moniato es fa en 12-15 minuts i es desfà en 20. No és una patata, i volem que quedi sencer. 

20.
IMG 9748

Als 10 minuts de cocció del moniato, incorpora el rap. 

21.
IMG 9752

També la picada. 

22.
IMG 9759

I com no, els bolets.

23.
IMG 9763

Tapa-ho i deixa-ho fer 5 minuts més. 

24.
IMG 9766

Rectifica de sal i apaga el foc. Comproba que el moniato estigui ben cuit. 

25.
IMG 9777

Deixa reposar el guisat uns 30 minuts. Tot i que una hora encara li anirà millor.

26.
IMG 9780

Finalment, escalfa-ho de nou i serveix aquest excel·lent guisat de temporada.

27.
IMG 9792

Bon profit!