Molta cuina tradicional si, però també m'agrada innovar, ja ho sabeu. Doncs us porto un nou invent... i nanos... ara us puc dir que l'he encertada de ple. No està bé que ho digui jo... ja ho sé, però aquest és un excel.lent plat... digne de qualsevol restaurant. La combinació està certament ben trobada. I us ho diu un a qui li fa una mica de ràbia trobar-se la pinya calenta en una pizza o en una amanida amb salsa rosa. Aquest plat l'heu de tastar, si us plau. És força senzillot de fer i amb productes molt assequibles... menys el rap potser... però el podeu comprar congelat.
Li podria haver dit "Tall de rap fresc amb pinya tropical i reducció de Cointreau". I l'he dit "Rap amb pinya". Total, que ja sé que no reinventaré la cuina a aquestes alçades... però jo m'ho passo pipa. Això si, espero la vostra opinió.
4 talls de cua de rap frescos
2 rodanxes de pinya fresca i madura
1 xarrup de Cointreau
1 polsim de canyella
1/2 pebrot verd picat
1/3 porro picat
100gr. nata líquida
pebre negre
pebre vermell dolç
oli d'oliva
aigua
sal
![rap pinya pas1 rap pinya pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/50/38/rap-pinya-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients, com sempre.
![rap pinya pas3 rap pinya pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/50/92/rap-pinya-pas3.jpeg)
La pinya, sobretot, que sigui ben dolça i madura... que no serà tan àcida.
![rap pinya pas4 rap pinya pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/51/19/rap-pinya-pas4.jpeg)
Talleu dues llesques a tires com aquesta mes o menys.
![rap pinya pas5 rap pinya pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/51/46/rap-pinya-pas5.jpeg)
Així.
![rap pinya pas6 rap pinya pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/51/73/rap-pinya-pas6.jpeg)
Talleu un trosset de porro, ben net....
![rap pinya pas7 rap pinya pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/52/00/rap-pinya-pas7.jpeg)
... i mig pebrot verd. No importa massa el tall ja que després ho passarem pel turmix.
![rap pinya pas8 rap pinya pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/52/27/rap-pinya-pas8.jpeg)
![rap pinya pas9 rap pinya pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/52/54/rap-pinya-pas9.jpeg)
Primer de tot, amb el peix ben net, salem i empebrem.
![rap pinya pas10 rap pinya pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/52/81/rap-pinya-pas10.jpeg)
En una paella o planxa ben calenta i unes gotes d'oli, farem el rap.
![rap pinya pas11 rap pinya pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/53/35/rap-pinya-pas11.jpeg)
Bàsicament es tractaria de fer-lo a la planxa... ben torradet... amb la planxa molt forta per no assecar massa el peix per dins.
![rap pinya pas12 rap pinya pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/53/62/rap-pinya-pas12.jpeg)
... fins que tingui aquell daurat tan espectacular i tan bo.... que recorda a la carn de llagosta... eh?
![rap pinya pas13 rap pinya pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/53/89/rap-pinya-pas13.jpeg)
Reservem el rap i en la mateixa paella amb un nou raig d'oli, saltegem el porro i el pebrot.
![rap pinya pas14 rap pinya pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/54/16/rap-pinya-pas14.jpeg)
Quan gairebé sigui daurat... fem una mica de lloc a la planxa/paella i....
![rap pinya pas15 rap pinya pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/54/43/rap-pinya-pas15.jpeg)
... i incorporem la pinya...
![rap pinya pas16 rap pinya pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/54/70/rap-pinya-pas16.jpeg)
Tirarem també la canyella...
![rap pinya pas17 rap pinya pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/54/97/rap-pinya-pas17.jpeg)
... un polsim, no us passeu... és només per donar aroma al plat...
![rap pinya pas18 rap pinya pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/55/24/rap-pinya-pas18.jpeg)
Deixeu que la pinya caramel·litzi una mica sense que la resta se us cremi.
![rap pinya pas19 rap pinya pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/55/51/rap-pinya-pas19.jpeg)
Ara afegirem un raig de Cointreau (com un xarrup)...
![rap pinya pas20 rap pinya pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/55/78/rap-pinya-pas20.jpeg)
... i ho flamegem... NOTA: PERILL D'INCENDI. Molta precaució i tingueu sempre a mà una tapa gran per ofegar el foc.
![rap pinya pas21 rap pinya pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/56/05/rap-pinya-pas21.jpeg)
Un cop flamejat... li tireu mig gotet d'aigua i ho deixeu reduir durant uns 10 minuts a foc baix.
![rap pinya pas22 rap pinya pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/56/32/rap-pinya-pas22.jpeg)
Ho saleu....
![rap pinya pas23 rap pinya pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/56/59/rap-pinya-pas23.jpeg)
...i ho tapeu millor.
![rap pinya pas24 rap pinya pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/56/86/rap-pinya-pas24.jpeg)
Però no us oblideu... eh?... de tant en tant mireu que no se us cremi per falta de líquid.
![rap pinya pas25 rap pinya pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/57/13/rap-pinya-pas25.jpeg)
Genial. Aquest aspecte ha de tenir.
![rap pinya pas26 rap pinya pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/57/40/rap-pinya-pas26.jpeg)
Ara reservem una mica d'aquest sofregit tan tropical per a muntar el plat...
![rap pinya pas27 rap pinya pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/57/67/rap-pinya-pas27.jpeg)
... i la resta pel turmix...
![rap pinya pas28 rap pinya pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/57/94/rap-pinya-pas28.jpeg)
... un cop picat...
![rap pinya pas29 rap pinya pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/58/21/rap-pinya-pas29.jpeg)
... afegiu 100gr. de nata líquida... i ho saleu una mica...
![rap pinya pas30 rap pinya pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/58/48/rap-pinya-pas30.jpeg)
Ho torneu a picar fins que lligui tota la salsa. La reservarem. Segurament l'haureu d'escalfar una mica abans de muntar el plat.
![rap pinya pas31 rap pinya pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/58/75/rap-pinya-pas31.jpeg)
I ara, per a aprofitar la flor de la pinya, que sempre agrada... la tallarem pel mig.
![rap pinya pas32 rap pinya pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/59/02/rap-pinya-pas32.jpeg)
Amb molt de compte que us podeu punxar o tallar....
![rap pinya pas33 rap pinya pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/59/29/rap-pinya-pas33.jpeg)
La poseu a sota l'aigua i la netegeu bé per totes dues bandes... i tindrem una bona decoració pel plat... eh?
![rap pinya pas34 rap pinya pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/59/56/rap-pinya-pas34.jpeg)
La podeu posar per la banda que més us agradi.
![rap pinya pas35 rap pinya pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/59/83/rap-pinya-pas35.jpeg)
Ara muntem el plat amb dos talls de rap a la planxa...
![rap pinya pas36 rap pinya pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/60/10/rap-pinya-pas36.jpeg)
... una bona quantitat de salsa de pinya...
![rap pinya pas37 rap pinya pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/60/37/rap-pinya-pas37.jpeg)
... un polsim de pebre vermell dolç pel plat...
![rap pinya pas38 rap pinya pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/60/64/rap-pinya-pas38.jpeg)
... i la fulla de la pinya....
![rap pinya pas39 rap pinya pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/60/91/rap-pinya-pas39.jpeg)
... i a gaudir...
![rap pinya pas40 rap pinya pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/61/18/rap-pinya-pas40.jpeg)
Un bon plat digne d'un festiu com Nadal. Feu-lo, per què el fareu més d'una vegada.
![rap pinya pas41 rap pinya pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/61/45/rap-pinya-pas41.jpeg)
Bon profit!