Sensacional. M'encanta aquest plat, que reuneix una mica l'essència de tota la nostra cuina... de mar i muntanya, pel rap, les gambes, els bolets i la mel. Difícilment trobarem en un restaurant una recepta com aquesta. D'elaboració i de qualitat en els productes. Us haureu de rascar una mica la butxaca per a fer aquest plat, però us asseguro que no us empenedireu. Un plat de festa.

És d'aquelles receptes que et sents molt satisfet d'haver-la cuinat... i d'haver-lo tastat. Si us agrada el rap... és una autèntica delícia. El serviré amb patatetes, alguna gambeta vermella i cloïsses gallegues. Som-hi, doncs.

Ingredients

12 talls de rap 

8-10 cloïsses gallegues

8-10 gambes vermelles

6/8 pebrots del piquillo

35/40 g de moixernons secs 

1 ampolla crema de llet (nata líquida) de 250cl.

4/5 cullerades de mel 

brou de peix (caps del rap, peix de roca, crancs, galeres, espines de llenguado, etc...)

oli d'oliva verge extra 

pebre negre

4 alls  

1 ceba

sal

Preparació
1.
rap rostit moixernons mel pas1

Prepararem un brou de peix amb els caps dels raps, una mica d'herbes pel caldo, peix de roca, crancs, etc... Jo normalment el faig el dia abans o el cap de setmana abans i el congelo. Abans de res, poseu els moixernons secs en un bol amb aigua per a que s'hidratin.

2.
rap rostit moixernons mel pas2

Rentarem bé el rap i les gambes vermelles.

3.
rap rostit moixernons mel pas3

En una paella gran amb abundant oli, fregirem una mica les gambes (no del tot). La idea és que l'oli ens agafi el gust de les gambes.

4.
rap rostit moixernons mel pas6

Les reservarem en un bol apart.

5.
rap rostit moixernons mel pas7

Ara salem, empebrem i enfarinem el rap.

6.
rap rostit moixernons mel pas8

El fregirem per totes dues bandes fins que quedi daurat, però sense la intenció de coure'l, ja que més tard anirà al forn.

7.
rap rostit moixernons mel pas10

Anem reservant els talls de rap ja fregits en una safata pel forn. Com veieu n'he fet uns quants.

8.
rap rostit moixernons mel pas11

Amb les gambes que teníem fregides, la meitat les guardarem per a decorar el plat i l'altre meitat les pelarem però no llenceu les pells ni els caps.

9.
rap rostit moixernons mel pas12

També, en el mateix plat, prepararem uns 6/8 pebrots del piquillo i ho reservarem tot plegat.

10.

Tallarem els alls...

11.
rap rostit moixernons mel pas14

Seguidament incorporem la ceba picada i els pebrots del piquillo. No us amoïneu per la mida dels pebrots, ja que després ho passarem per la batedora. Deixem que es dauri la ceba.

12.
rap rostit moixernons mel pas15

Agafem els caps i les pells de les gambes i amb l'ajuda d'un "xino" i una mà de morter... extraurem tot el suquet que es pugui. Aquestes poquetes gotes són molt concentrades i es nota molt si ho posem o no.

13.
rap rostit moixernons mel pas16

Escureu bé el xino dins la paella.

14.
rap rostit moixernons mel pas17

Teníem els moixernons rehidratant-se amb aigua. Ara serà el moment de posar-los a la paella per a fer la salsa, però només la meitat (ja que ho triturarem). L'altre meitat els utilitzarem per posar-los per sobre del rap.

15.
rap rostit moixernons mel pas19

Tirem un litre de brou de peix i deixem coure durant uns 10 minuts a foc mitjà.

16.
rap rostit moixernons mel pas21

Mentre es fa la salsa... prepararem unes patates per acompanyar el plat. Les he tallat quadradetes i petites.

17.
rap rostit moixernons mel pas22

En una paella amb abundant oli calent... fregirem les patates.

18.
rap rostit moixernons mel pas23

Un cop escorregut l'excés d'oli.... saleu-les... i les reserveu en un plat.

19.
rap rostit moixernons mel pas24

Tornem a l'altre paella. Tirem tot el contingut dins un bol....

20.
rap rostit moixernons mel pas25

... i ho triturem amb la batedora...

21.
rap rostit moixernons mel pas26

Un cop ben triturat, agafem una olla de mida mitjana i aboquem la salsa.

22.
rap rostit moixernons mel pas27

A foc mitjà, incorporarem la nata líquida.

23.
rap rostit moixernons mel pas28

Quines aigües que fa, eh?.... que maco!

24.
rap rostit moixernons mel pas29

Remeneu bé la salsa i fusioneu els colors. Deixarem que es faci una mica la nata (3/4 minuts) sense deixar de remenar.

25.
rap rostit moixernons mel pas30

En aquest moment incorporem la mel... que li donarà un toc dolç i molt especial a una salsa que tindrà un gust contundent (pels moixernons). Podeu rectificar de sal novament.

26.
rap rostit moixernons mel pas32

Tirem l'altre meitat dels moixernons per sobre del rap.

27.
rap rostit moixernons mel pas33

Deixem un minutet més...

28.
rap rostit moixernons mel pas34

... i aboquem la salsa per sobre del rap...

29.
rap rostit moixernons mel pas35

... fuasssss!... quins colors!... i perquè no podeu olorar-ho... que si no....

30.
rap rostit moixernons mel pas36

Ara, posarem la safata al forn, a 200ºC... uns 5 minuts, bàsicament per acabar de fer el rap i escalfar-ho tot plegat. Col.locarem les gambes per sobre. No cal que quedi maco, ja que serviré els plats ja muntats.

31.
rap rostit moixernons mel pas37

Mentre, en una paella ben calenta... tirarem una mica de sal... i les cloïsses que hem tingut tota la nit amb aigua i sal (per purgar-les de sorra). Ho remenem una mica...

32.
rap rostit moixernons mel pas38

... i tirem un bon raig de vi blanc... amb alegria!... com es veu a la foto!... juass!

33.
rap rostit moixernons mel pas39

Baixeu una mica el foc i tapeu la paella. La idea és que s'evapori l'alcohol... i que s'obrin les cloïsses.

34.
rap rostit moixernons mel pas40

Ja s'han obert... nanos... i ja les podem incorporar a la nostre formidable safata pel forn... però quan quedi només un minut de forn, per a no assecar la cloïssa, només escalfar-la.

35.

Bon Profit!