Sensacional. M'encanta aquest plat, que reuneix una mica l'essència de tota la nostra cuina... de mar i muntanya, pel rap, les gambes, els bolets i la mel. Difícilment trobarem en un restaurant una recepta com aquesta. D'elaboració i de qualitat en els productes. Us haureu de rascar una mica la butxaca per a fer aquest plat, però us asseguro que no us empenedireu. Un plat de festa.
És d'aquelles receptes que et sents molt satisfet d'haver-la cuinat... i d'haver-lo tastat. Si us agrada el rap... és una autèntica delícia. El serviré amb patatetes, alguna gambeta vermella i cloïsses gallegues. Som-hi, doncs.
12 talls de rap
8-10 cloïsses gallegues
8-10 gambes vermelles
6/8 pebrots del piquillo
35/40 g de moixernons secs
1 ampolla crema de llet (nata líquida) de 250cl.
4/5 cullerades de mel
brou de peix (caps del rap, peix de roca, crancs, galeres, espines de llenguado, etc...)
oli d'oliva verge extra
pebre negre
4 alls
1 ceba
sal
Prepararem un brou de peix amb els caps dels raps, una mica d'herbes pel caldo, peix de roca, crancs, etc... Jo normalment el faig el dia abans o el cap de setmana abans i el congelo. Abans de res, poseu els moixernons secs en un bol amb aigua per a que s'hidratin.
Rentarem bé el rap i les gambes vermelles.
En una paella gran amb abundant oli, fregirem una mica les gambes (no del tot). La idea és que l'oli ens agafi el gust de les gambes.
Les reservarem en un bol apart.
Ara salem, empebrem i enfarinem el rap.
El fregirem per totes dues bandes fins que quedi daurat, però sense la intenció de coure'l, ja que més tard anirà al forn.
Anem reservant els talls de rap ja fregits en una safata pel forn. Com veieu n'he fet uns quants.
Amb les gambes que teníem fregides, la meitat les guardarem per a decorar el plat i l'altre meitat les pelarem però no llenceu les pells ni els caps.
També, en el mateix plat, prepararem uns 6/8 pebrots del piquillo i ho reservarem tot plegat.
Tallarem els alls...
Seguidament incorporem la ceba picada i els pebrots del piquillo. No us amoïneu per la mida dels pebrots, ja que després ho passarem per la batedora. Deixem que es dauri la ceba.
Agafem els caps i les pells de les gambes i amb l'ajuda d'un "xino" i una mà de morter... extraurem tot el suquet que es pugui. Aquestes poquetes gotes són molt concentrades i es nota molt si ho posem o no.
Escureu bé el xino dins la paella.
Teníem els moixernons rehidratant-se amb aigua. Ara serà el moment de posar-los a la paella per a fer la salsa, però només la meitat (ja que ho triturarem). L'altre meitat els utilitzarem per posar-los per sobre del rap.
Tirem un litre de brou de peix i deixem coure durant uns 10 minuts a foc mitjà.
Mentre es fa la salsa... prepararem unes patates per acompanyar el plat. Les he tallat quadradetes i petites.
En una paella amb abundant oli calent... fregirem les patates.
Un cop escorregut l'excés d'oli.... saleu-les... i les reserveu en un plat.
Tornem a l'altre paella. Tirem tot el contingut dins un bol....
... i ho triturem amb la batedora...
Un cop ben triturat, agafem una olla de mida mitjana i aboquem la salsa.
A foc mitjà, incorporarem la nata líquida.
Quines aigües que fa, eh?.... que maco!
Remeneu bé la salsa i fusioneu els colors. Deixarem que es faci una mica la nata (3/4 minuts) sense deixar de remenar.
En aquest moment incorporem la mel... que li donarà un toc dolç i molt especial a una salsa que tindrà un gust contundent (pels moixernons). Podeu rectificar de sal novament.
Tirem l'altre meitat dels moixernons per sobre del rap.
Deixem un minutet més...
... i aboquem la salsa per sobre del rap...
... fuasssss!... quins colors!... i perquè no podeu olorar-ho... que si no....
Ara, posarem la safata al forn, a 200ºC... uns 5 minuts, bàsicament per acabar de fer el rap i escalfar-ho tot plegat. Col.locarem les gambes per sobre. No cal que quedi maco, ja que serviré els plats ja muntats.
Mentre, en una paella ben calenta... tirarem una mica de sal... i les cloïsses que hem tingut tota la nit amb aigua i sal (per purgar-les de sorra). Ho remenem una mica...
... i tirem un bon raig de vi blanc... amb alegria!... com es veu a la foto!... juass!
Baixeu una mica el foc i tapeu la paella. La idea és que s'evapori l'alcohol... i que s'obrin les cloïsses.
Ja s'han obert... nanos... i ja les podem incorporar a la nostre formidable safata pel forn... però quan quedi només un minut de forn, per a no assecar la cloïssa, només escalfar-la.
Bon Profit!