Com ja us vaig comentar en l'article: "La rebosteria pastissera", avui us mostraré com fer el primer dels anomenats "tallats" de rebosteria: el tallat de gerds amb gema. És un dels pastissets de rebosteria més representatiu, juntament amb el de trufa i el de mantega. Té la seva feina, no ho negaré, però és qüestió d'organitzar-se una mica i preparar cosetes el dia abans, com les planxes de pa de pessic, la gema pastissera i el sucre bany, de les que us recomano visitar cada recepta prèviament.
La resta, és bufar i fer ampolles... ja ho veureu i clar, deixar anar una mica la creativitat de cadascú. Som-hi.
1 planxa de pa de pessic
1 pot de melmelada de gerds
gema pastissera
sucre bany (almívar + brandi)
gelatina de poma (decoració)
1 pot de cireres confitades
cobertura de xocolata per fondre (decoració)
![rebosteria pastissera tallat gerds pas1 rebosteria pastissera tallat gerds pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/98/86/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas1.jpeg)
Començarem preparant les planxes de pa de pessic.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas2 rebosteria pastissera tallat gerds pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/51/99/61/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas2.jpeg)
Recordeu de coure-les amb el forn ben fort, a 240º i només en mode grill. En 4 minuts seran cuites.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas3 rebosteria pastissera tallat gerds pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/00/03/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas3.jpeg)
Les deixarem refredar. De moment, faré una planxa d'on sortiran uns 20 tallats.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas4 rebosteria pastissera tallat gerds pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/00/78/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas4.jpeg)
Preparem el sucre bany... amb la quantitat de brandi desitjada. Per norma, el 30%.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas5 rebosteria pastissera tallat gerds pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/01/62/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas5.jpeg)
Tallarem la planxa en tres parts iguals. La primera capa la posarem amb la part fosca amunt, i la banyarem una mica amb sucre bany. No massa, ja que les planxes són relativament fines.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas6 rebosteria pastissera tallat gerds pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/02/04/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas6.jpeg)
A sobre d'aquesta primera base, hi posarem una fina capa de melmelada de gerds que haurem treballat amb una cullera una mica prèviament per fer-la més untable.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas7 rebosteria pastissera tallat gerds pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/02/46/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas7.jpeg)
A sobre hi col·locarem la segona capa però en aquesta ocasió la part fosca avall. Per estètica pura.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas8 rebosteria pastissera tallat gerds pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/02/88/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas8.jpeg)
El mateix procés: banyem la planxa i una fina capa de melmelada de gerds.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas11 rebosteria pastissera tallat gerds pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/04/35/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas11.jpeg)
Prèviament haurem fet la gema pastissera... que haurem deixat refredar (millor fer-la el dia abans)
![rebosteria pastissera tallat gerds pas12 rebosteria pastissera tallat gerds pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/04/77/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas12.jpeg)
Untem la capa superior amb una fina capa de gema.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas13 rebosteria pastissera tallat gerds pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/05/19/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas13.jpeg)
Ara la brillantor. De la gelatina ja n'hem parlat moltes vegades. S'ha d'escalfar rebaixada amb aigua fins que arrenqui el bull. Després deixar atemperar una mica.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas14 rebosteria pastissera tallat gerds pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/05/61/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas14.jpeg)
Pintem la gema amb gelatina de poma.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas15 rebosteria pastissera tallat gerds pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/06/03/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas15.jpeg)
Genial.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas16 rebosteria pastissera tallat gerds pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/06/45/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas16.jpeg)
Ara hem de retallar les cantonades per igualar tota la peça (i no llenceu els retalls, eh?).
![rebosteria pastissera tallat gerds pas17 rebosteria pastissera tallat gerds pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/06/87/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas17.jpeg)
Utilitzeu un ganivet fi i llarg (de serra no)... i netegeu-lo cada cop que talleu. Així evitarem embrutar la rebosteria a cada tall.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas18 rebosteria pastissera tallat gerds pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/07/29/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas18.jpeg)
Fem uns talls longitudinals...
![rebosteria pastissera tallat gerds pas19 rebosteria pastissera tallat gerds pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/07/71/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas19.jpeg)
... i uns altres en perpendicular... amb la idea de fer un mida rectangular similar a la de la imatge.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas20 rebosteria pastissera tallat gerds pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/08/13/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas20.jpeg)
Ara escalfeu al bany maria una mica de cobertura de xocolata. Si teniu trufa o qualsevol element fosc que li pugui anar bé a la gema... serà suficient. Feu un cornet de paper i talleu la punta.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas21 rebosteria pastissera tallat gerds pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/08/55/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas21.jpeg)
Ara farem les rametes d'una cirera... vaja, que es tracta d'escriure la lletra "J".
![rebosteria pastissera tallat gerds pas22 rebosteria pastissera tallat gerds pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/08/97/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas22.jpeg)
Procureu fer-les totes iguals.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas23 rebosteria pastissera tallat gerds pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/09/39/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas23.jpeg)
Ja només ens quedarà "la guinda"... i no només metafòricament.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas24 rebosteria pastissera tallat gerds pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/09/81/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas24.jpeg)
Talleu-les per la meitat.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas25 rebosteria pastissera tallat gerds pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/10/23/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas25.jpeg)
Anirem col·locant-les a sobre la "J" d'aquesta manera.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas26 rebosteria pastissera tallat gerds pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/10/65/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas26.jpeg)
A que fan goig i tot?
![rebosteria pastissera tallat gerds pas27 rebosteria pastissera tallat gerds pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/11/07/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas27.jpeg)
Doncs ja està, ja podem muntar una safata per servir amb el cava i el café.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas28 rebosteria pastissera tallat gerds pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/11/49/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas28.jpeg)
Aquesta mena de rebosteria s'aguanta força bé a la nevera, tot i que aquesta en concret, al portar la gema, seria de les que menys dies guardarem (de 4 a 5).
![rebosteria pastissera tallat gerds pas29 rebosteria pastissera tallat gerds pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/11/91/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas29.jpeg)
El gustet és excel·lent, ja que es fusiona el sucre bany, el brandi, la gema, la gelatina, la melmelada... en un únic sabor.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas30 rebosteria pastissera tallat gerds pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/12/33/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas30.jpeg)
Podeu fer altres tallats i servir-los junts.
![rebosteria pastissera tallat gerds pas31 rebosteria pastissera tallat gerds pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/52/12/75/rebosteria-pastissera-tallat-gerds-pas31.jpeg)
Com aquest tallat de trufa cuita. Bon Profit.