Avui us porto un nou plat d'arròs, un risotto. D'aquells plats que sempre venen de gust, a qualsevol època de l'any. Per a l'elaboració del risotto s'acostumen a utilitzar varietats d'alta qualitat d'arròs, amb gran capacitat d'absorbir líquid i alliberar midó, el que ofereix aquesta característica textura cremosa que sempre convida a tastar-lo.
I no es triga tant a fer, la veritat. Que no us faci por.
400 g d'arròs especial per a risotto
300 g de gamba vermella
una ceba trinxada petita
un got de vi blanc
1 litre de brou de peix (porro, api, caps de gamba, peix, etc.)
60 g de mantega
60 g de formatge parmesà
oli d'oliva
sal
Variants:
Podeu utilitzar altres varietats de gamba i d'arròs
Es pot fer amb brou de verdura
Si el trobeu fort hi podeu posar menys vi
![risotto gambes pas1 risotto gambes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/47/71/risotto-gambes-pas1.jpeg)
Prepareu els ingredients i netegeu el peix.
![risotto gambes pas2 risotto gambes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/47/98/risotto-gambes-pas2.jpeg)
Utilitzaré una ceba tendra, que trobo que li va millor en ser menys picant que la normal.
![risotto gambes pas4 risotto gambes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/48/55/risotto-gambes-pas4.jpeg)
La gamba és important que sigui vermella. Pot ser congelada, però jo us recomano que sigui vermella donat el seu intens sabor, tot i que, al cap i a la fi, aquest plat el podeu fer amb qualsevol tipus de gamba, llagostí o escamarlà.
![risotto gambes pas5 risotto gambes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/48/88/risotto-gambes-pas5.jpeg)
He comprat una mica de peix per fer el brou, com aquest cap de lluç, que més endavant barrejareu amb els caps de gamba.
![risotto gambes pas7 risotto gambes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/49/42/risotto-gambes-pas7.jpeg)
Mentrestant, peleu les gambes.
![risotto gambes pas8 risotto gambes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/49/69/risotto-gambes-pas8.jpeg)
Reserveu les peles i els caps per una banda i els cossos per una altra.
![risotto gambes pas9 risotto gambes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/49/96/risotto-gambes-pas9.jpeg)
Li podeu treure els budells a la gamba si voleu. És qüestió d'estirar el filet negre que tenen en el llom.
![risotto gambes pas10 risotto gambes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/50/23/risotto-gambes-pas10.jpeg)
Quan la verdura hagi agafat una mica de color, hi afegirem les peles i els caps de gamba.
![risotto gambes pas11 risotto gambes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/50/50/risotto-gambes-pas11.jpeg)
També hi posarem un cap de lluç, espines o el peix que tingueu.
![risotto gambes pas12 risotto gambes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/50/77/risotto-gambes-pas12.jpeg)
Deixeu-ho que es torri una mica.
![risotto gambes pas13 risotto gambes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/51/04/risotto-gambes-pas13.jpeg)
A continuació afegiu-hi l'aigua i deixeu bullir el brou durant 20-25 minuts. Saleu-ho.
![risotto gambes pas14 risotto gambes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/51/31/risotto-gambes-pas14.jpeg)
Mentrestant, aneu trinxant la ceba.
![risotto gambes pas15 risotto gambes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/51/58/risotto-gambes-pas15.jpeg)
És interessant que no quedi massa grossa.
![risotto gambes pas16 risotto gambes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/51/85/risotto-gambes-pas16.jpeg)
Un cop fet el brou, apagueu el foc i reserveu-lo.
![risotto gambes pas18 risotto gambes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/52/39/risotto-gambes-pas18.jpeg)
Quan sigui calent tireu-hi la ceba i deixeu-lo enrossir lleugerament.
![risotto gambes pas19 risotto gambes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/52/66/risotto-gambes-pas19.jpeg)
Quan tingui color hi posarem l'arròs. Jo mesuro l'arròs per cullerots: per cada cullerot d'arròs hi poso dos de brou i, finalment, dos més de brou de regal.
![risotto gambes pas20 risotto gambes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/52/93/risotto-gambes-pas20.jpeg)
La ceba no cal fer-la massa, no s'ha de daurar completament. Només que sigui transparent ja val.
![risotto gambes pas21 risotto gambes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/53/20/risotto-gambes-pas21.jpeg)
Seguidament, afegiu-hi l'arròs.
![risotto gambes pas22 risotto gambes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/53/56/risotto-gambes-pas22.jpeg)
I remeneu-ho durant una estona. Que es torri una mica juntament amb la ceba.
![risotto gambes pas23 risotto gambes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/54/07/risotto-gambes-pas23.jpeg)
A continuació tireu-hi el vi blanc. Deixeu-ho tres o quatre minuts que s'evapori l'alcohol.
![risotto gambes pas24 risotto gambes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/54/34/risotto-gambes-pas24.jpeg)
Ara, torneu al brou, escalfeu-lo una mica si cal, que estigui calentó.
![risotto gambes pas25 risotto gambes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/54/61/risotto-gambes-pas25.jpeg)
I, tot colant-lo, poseu el brou necessari a l'arròs.
![risotto gambes pas26 risotto gambes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/54/88/risotto-gambes-pas26.jpeg)
I a partir d'aquí, deixar que es faci l'arròs a foc mig-baix i remenant de tant en tant, que s'enganxi de la part inferior, sobretot. Si us falta brou podeu afegir-ne més però bullent.
![risotto gambes pas27 risotto gambes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/55/15/risotto-gambes-pas27.jpeg)
Aprofiteu per trinxar una mica de julivert fresc que us servirà per decorar el plat.
![risotto gambes pas28 risotto gambes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/55/42/risotto-gambes-pas28.jpeg)
Si us cal, ratlleu també el parmesà.
![risotto gambes pas29 risotto gambes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/55/69/risotto-gambes-pas29.jpeg)
I prepareu la mantega.
![risotto gambes pas30 risotto gambes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/55/96/risotto-gambes-pas30.jpeg)
Ens queden les gambes pelades. Saleu-les.
![risotto gambes pas31 risotto gambes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/56/23/risotto-gambes-pas31.jpeg)
Empebreu-les.
![risotto gambes pas32 risotto gambes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/56/50/risotto-gambes-pas32.jpeg)
I passeu-les per la planxa volta i volta, el que se'n diu marcar.
![risotto gambes pas33 risotto gambes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/56/77/risotto-gambes-pas33.jpeg)
Tot just canviïn de color ja les podeu retirar.
![risotto gambes pas34 risotto gambes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/57/04/risotto-gambes-pas34.jpeg)
Reserveu les gambes.
![risotto gambes pas35 risotto gambes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/57/31/risotto-gambes-pas35.jpeg)
A mesura que s'evapori el brou haureu de remenar amb més continuïtat per evitar que es cremi. Rectifiqueu de sal mentre tingueu brou.
![risotto gambes pas36 risotto gambes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/58/00/risotto-gambes-pas36.jpeg)
A més, amb aquest moviment fareu que surti el midó de l'arròs, que és el secret d'un risotto.
![risotto gambes pas37 risotto gambes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/58/27/risotto-gambes-pas37.jpeg)
A poc a poc, l'arròs anirà adquirint textura cremosa i cada vegada tindrà menys líquid. Remeneu.
![risotto gambes pas38 risotto gambes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/58/54/risotto-gambes-pas38.jpeg)
Aquesta ha de ser la textura final.
![risotto gambes pas39 risotto gambes pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/58/81/risotto-gambes-pas39.jpeg)
Si aboqueu la cullera li ha de costar caure i ho farà a grumolls. El gra d'aquest arròs també queda lleugerament "al dente".
![risotto gambes pas40 risotto gambes pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/59/08/risotto-gambes-pas40.jpeg)
En aquest punt ja podeu apagar el foc i afegir-hi la mantega, que hi aportarà el sabor dels risottos.
![risotto gambes pas41 risotto gambes pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/59/62/risotto-gambes-pas41.jpeg)
Un cop desfeta la mantega, i per acabar, el formatge. Integreu-lo bé tot remenant. La quantitat de formatge va a gust de cada família. Jo en poso una quantitat i correcte i després deixo el formatge a taula, per si algú se'n vol posar més. En aquest cas jo no abusaria del formatge ja que pot arribar a tapar el gust de la gamba.
![risotto gambes pas42 risotto gambes pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/60/01/risotto-gambes-pas42.jpeg)
I ara ja tenim la textura definitiva.
![risotto gambes pas43 risotto gambes pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/60/28/risotto-gambes-pas43.jpeg)
El formatge farà que l'arròs encara sigui més melós.
![risotto gambes pas44 risotto gambes pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/60/55/risotto-gambes-pas44.jpeg)
Emplateu-lo seguidament. Tireu-hi el julivert trinxat per sobre i decoreu amb les gambes.
![risotto gambes pas45 risotto gambes pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/49/60/82/risotto-gambes-pas45.jpeg)
Que no hi falti un últim raig d'oli d'oliva per sobre. Bon profit!