Avui tenim un nou romesco (o romescada) de lluç i rap amb patatones. Quan parlem del plat (i no de la salsa), el romesco sempre tindrà cognom: romesco de rap, romesco de pop o sèpia, romesco de tonyina, romesco de conill, romesco de toro... La veritat es que és més coneguda la salsa que el plat però són preparacions complementaries que poden compartir carta: primer uns aperitius amb salsa de romesco i després el plat fort, el romesco.

Al barri del Serrallo son típics aquests ranxets mariners, que donen aquest marcat caràcter mariner a la ciutat de Tarragona, i també pobles costaners propers.

Som-hi!

Ingredients

4 llesques de lluç fresc (1 per persona)

4 llesques de rap fresc (1 per persona)

300 g de salsa romesco

2 tomàquets madurs

1 cullerada de pebre vermell

1 sípia tallada a daus (amb la salsa marró o melsa)

3 patates a rodanxes

3 alls laminats

1 ceba tallada a la juliana

julivert fresc

1,5 l de fumet de peix

sal

 

Variants:

Hi podeu afegir musclos i cloïsses

Preparació
1.
romesco lluc rap pas1

Prepareu i netegeu el peix.

2.
romesco lluc rap pas2

Prepareu la verdura i la resta d'ingredients, així com la salsa.

3.
romesco lluc rap pas3

Prepareu la sípia. La salsa marró de la sípia l'heu de barrejar amb el tomàquet un cop ratllat.

4.
romesco lluc rap pas4

Talleu la ceba a la juliana i els alls a làmines.

5.
romesco lluc rap pas5

Peleu i talleu les patates a rodanxes, ni massa gruixudes ni massa primes.

6.
romesco lluc rap pas6

Escalfeu un bon raig d'oli d'oliva i enrossiu l'all. Seguidament, afegiu-hi la sípia.

7.
romesco lluc rap pas7

Quan la sípia comenci a esclatar i sigui cuita, retireu-la.

8.
romesco lluc rap pas8

En el mateix oli sofregiu la ceba.

9.
romesco lluc rap pas10

Afegiu també una cullerada de pebre vermell.

10.
romesco lluc rap pas11

Molt bé.

11.
romesco lluc rap pas12

Remeneu una mica i ja hi podeu tirar la salsa romesco també.

12.
romesco lluc rap pas13

Barregeu-ho tot plegat. Deixeu que la salsa, amb la seva picada, es faci.

13.
romesco lluc rap pas14

Quan es comenci a enganxar, i tot el conjunt sembli caramel·litzat, hi tireu la sípia de nou.

14.
romesco lluc rap pas15

A continuació, ja hi podeu afegir les patates.

15.
romesco lluc rap pas16

I ho remeneu una estona. Que les patates s'impregnin bé d'aquest sofregit intens.

16.
romesco lluc rap pas17

A continuació, aboqueu-hi el fumet de peix ben calent.

17.
romesco lluc rap pas18

Ho saleu una mica i ho deixeu coure uns 20 minuts, fins que la patata sigui pràcticament cuita.

18.
romesco lluc rap pas19

Aprofiteu per trinxar una mica de julivert.

19.
romesco lluc rap pas20

Quan la patata sigui cuita, afegiu-hi el peix amb compte.

20.
romesco lluc rap pas21

I també el julivert per sobre. Rectifiqueu de sal si cal i ho deixeu coure tot junt uns 10 minuts més.

21.
romesco lluc rap pas22

Sacsegeu de tant en tant la cassola per evitar que s'enganxi de la part inferior i ajudar a lligar la salsa amb el midó de la patata.Si està bé de sal, ja podeu parar el foc.

22.
romesco lluc rap pas23

Deixeu reposar el plat un mínim de 10 minuts abans de servir (millor 15-20).

23.
romesco lluc rap pas24

Emplateu-ho ben calent i a gaudir!

24.
romesco lluc rap pas25

Bon profit!