Avui tenim un nou romesco (o romescada) de lluç i rap amb patatones. Quan parlem del plat (i no de la salsa), el romesco sempre tindrà cognom: romesco de rap, romesco de pop o sèpia, romesco de tonyina, romesco de conill, romesco de toro... La veritat es que és més coneguda la salsa que el plat però són preparacions complementaries que poden compartir carta: primer uns aperitius amb salsa de romesco i després el plat fort, el romesco.
Al barri del Serrallo son típics aquests ranxets mariners, que donen aquest marcat caràcter mariner a la ciutat de Tarragona, i també pobles costaners propers.
Som-hi!
4 llesques de lluç fresc (1 per persona)
4 llesques de rap fresc (1 per persona)
300 g de salsa romesco
2 tomàquets madurs
1 cullerada de pebre vermell
1 sípia tallada a daus (amb la salsa marró o melsa)
3 patates a rodanxes
3 alls laminats
1 ceba tallada a la juliana
julivert fresc
1,5 l de fumet de peix
sal
Variants:
Hi podeu afegir musclos i cloïsses
![romesco lluc rap pas1 romesco lluc rap pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/68/98/romesco-lluc-rap-pas1.jpeg)
Prepareu i netegeu el peix.
![romesco lluc rap pas2 romesco lluc rap pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/69/25/romesco-lluc-rap-pas2.jpeg)
Prepareu la verdura i la resta d'ingredients, així com la salsa.
![romesco lluc rap pas3 romesco lluc rap pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/69/52/romesco-lluc-rap-pas3.jpeg)
Prepareu la sípia. La salsa marró de la sípia l'heu de barrejar amb el tomàquet un cop ratllat.
![romesco lluc rap pas4 romesco lluc rap pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/69/79/romesco-lluc-rap-pas4.jpeg)
Talleu la ceba a la juliana i els alls a làmines.
![romesco lluc rap pas5 romesco lluc rap pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/70/06/romesco-lluc-rap-pas5.jpeg)
Peleu i talleu les patates a rodanxes, ni massa gruixudes ni massa primes.
![romesco lluc rap pas6 romesco lluc rap pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/70/33/romesco-lluc-rap-pas6.jpeg)
Escalfeu un bon raig d'oli d'oliva i enrossiu l'all. Seguidament, afegiu-hi la sípia.
![romesco lluc rap pas7 romesco lluc rap pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/70/60/romesco-lluc-rap-pas7.jpeg)
Quan la sípia comenci a esclatar i sigui cuita, retireu-la.
![romesco lluc rap pas8 romesco lluc rap pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/70/87/romesco-lluc-rap-pas8.jpeg)
En el mateix oli sofregiu la ceba.
![romesco lluc rap pas10 romesco lluc rap pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/71/41/romesco-lluc-rap-pas10.jpeg)
Afegiu també una cullerada de pebre vermell.
![romesco lluc rap pas11 romesco lluc rap pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/71/68/romesco-lluc-rap-pas11.jpeg)
Molt bé.
![romesco lluc rap pas12 romesco lluc rap pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/71/95/romesco-lluc-rap-pas12.jpeg)
Remeneu una mica i ja hi podeu tirar la salsa romesco també.
![romesco lluc rap pas13 romesco lluc rap pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/72/22/romesco-lluc-rap-pas13.jpeg)
Barregeu-ho tot plegat. Deixeu que la salsa, amb la seva picada, es faci.
![romesco lluc rap pas14 romesco lluc rap pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/72/49/romesco-lluc-rap-pas14.jpeg)
Quan es comenci a enganxar, i tot el conjunt sembli caramel·litzat, hi tireu la sípia de nou.
![romesco lluc rap pas15 romesco lluc rap pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/72/76/romesco-lluc-rap-pas15.jpeg)
A continuació, ja hi podeu afegir les patates.
![romesco lluc rap pas16 romesco lluc rap pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/73/03/romesco-lluc-rap-pas16.jpeg)
I ho remeneu una estona. Que les patates s'impregnin bé d'aquest sofregit intens.
![romesco lluc rap pas17 romesco lluc rap pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/73/30/romesco-lluc-rap-pas17.jpeg)
A continuació, aboqueu-hi el fumet de peix ben calent.
![romesco lluc rap pas18 romesco lluc rap pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/73/57/romesco-lluc-rap-pas18.jpeg)
Ho saleu una mica i ho deixeu coure uns 20 minuts, fins que la patata sigui pràcticament cuita.
![romesco lluc rap pas19 romesco lluc rap pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/73/84/romesco-lluc-rap-pas19.jpeg)
Aprofiteu per trinxar una mica de julivert.
![romesco lluc rap pas20 romesco lluc rap pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/74/11/romesco-lluc-rap-pas20.jpeg)
Quan la patata sigui cuita, afegiu-hi el peix amb compte.
![romesco lluc rap pas21 romesco lluc rap pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/74/38/romesco-lluc-rap-pas21.jpeg)
I també el julivert per sobre. Rectifiqueu de sal si cal i ho deixeu coure tot junt uns 10 minuts més.
![romesco lluc rap pas22 romesco lluc rap pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/74/65/romesco-lluc-rap-pas22.jpeg)
Sacsegeu de tant en tant la cassola per evitar que s'enganxi de la part inferior i ajudar a lligar la salsa amb el midó de la patata.Si està bé de sal, ja podeu parar el foc.
![romesco lluc rap pas23 romesco lluc rap pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/74/92/romesco-lluc-rap-pas23.jpeg)
Deixeu reposar el plat un mínim de 10 minuts abans de servir (millor 15-20).
![romesco lluc rap pas24 romesco lluc rap pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/75/19/romesco-lluc-rap-pas24.jpeg)
Emplateu-ho ben calent i a gaudir!
![romesco lluc rap pas25 romesco lluc rap pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/41/75/46/romesco-lluc-rap-pas25.jpeg)
Bon profit!