Avui tenim un nou romesco (o romescada) de lluç i rap amb patatones. Quan parlem del plat (i no de la salsa), el romesco sempre tindrà cognom: romesco de rap, romesco de pop o sèpia, romesco de tonyina, romesco de conill, romesco de toro... La veritat es que és més coneguda la salsa que el plat però són preparacions complementaries que poden compartir carta: primer uns aperitius amb salsa de romesco i després el plat fort, el romesco.

Al barri del Serrallo son típics aquests ranxets mariners, que donen aquest marcat caràcter mariner a la ciutat de Tarragona, i també pobles costaners propers.

Som-hi!

Ingredients

4 llesques de lluç fresc (1 per persona)

4 llesques de rap fresc (1 per persona)

300 g de salsa romesco

2 tomàquets madurs

1 cullerada de pebre vermell

1 sípia tallada a daus (amb la salsa marró o melsa)

3 patates a rodanxes

3 alls laminats

1 ceba tallada a la juliana

julivert fresc

1,5 l de fumet de peix

sal

 

Variants:

Hi podeu afegir musclos i cloïsses

Preparació
1.

Prepareu i netegeu el peix.

2.

Prepareu la verdura i la resta d'ingredients, així com la salsa.

3.

Prepareu la sípia. La salsa marró de la sípia l'heu de barrejar amb el tomàquet un cop ratllat.

4.

Talleu la ceba a la juliana i els alls a làmines.

5.

Peleu i talleu les patates a rodanxes, ni massa gruixudes ni massa primes.

6.

Escalfeu un bon raig d'oli d'oliva i enrossiu l'all. Seguidament, afegiu-hi la sípia.

7.

Quan la sípia comenci a esclatar i sigui cuita, retireu-la.

8.

En el mateix oli sofregiu la ceba.

9.

Afegiu també una cullerada de pebre vermell.

10.

Molt bé.

11.

Remeneu una mica i ja hi podeu tirar la salsa romesco també.

12.

Barregeu-ho tot plegat. Deixeu que la salsa, amb la seva picada, es faci.

13.

Quan es comenci a enganxar, i tot el conjunt sembli caramel·litzat, hi tireu la sípia de nou.

14.

A continuació, ja hi podeu afegir les patates.

15.

I ho remeneu una estona. Que les patates s'impregnin bé d'aquest sofregit intens.

16.

A continuació, aboqueu-hi el fumet de peix ben calent.

17.

Ho saleu una mica i ho deixeu coure uns 20 minuts, fins que la patata sigui pràcticament cuita.

18.

Aprofiteu per trinxar una mica de julivert.

19.

Quan la patata sigui cuita, afegiu-hi el peix amb compte.

20.

I també el julivert per sobre. Rectifiqueu de sal si cal i ho deixeu coure tot junt uns 10 minuts més.

21.

Sacsegeu de tant en tant la cassola per evitar que s'enganxi de la part inferior i ajudar a lligar la salsa amb el midó de la patata.Si està bé de sal, ja podeu parar el foc.

22.

Deixeu reposar el plat un mínim de 10 minuts abans de servir (millor 15-20).

23.

Emplateu-ho ben calent i a gaudir!

24.

Bon profit!