Per a molts el romesco és una salsa que es posa als calçots... i poc més. Tècnicament, això no és del tot correcte. I anem a complicar-ho una mica més: el "romesco" (o romescada), també pot ser un plat de peix. Avui us porto un plat típic del Tarragonès: el Romesco de peix. Resumint-ho seria com un suquet però afegint al brou una bona quantitat de salsa romesco. Jo no l'havia fet mai aquest plat i m'ha fet gràcia aprofitar una lluerna de 2kg (cosa que no acostuma a passar) que he trobat al mercat. Que vagi de gust.
1 lluerna gran (de 1,5kg o 2kg)
salsa de romesco
8 gambes vermelles
un grapat de musclos
un grapat de cloïsses
2 calamars tallats
julivert
3 alls
brou de peix (afegint el cap de la lluerna)
oli d'oliva
sal
Variants:
- Si no voleu, no cal enfarinar i fregir el peix
- Podeu utilitzar romesco ja fet, però és millor fer-lo al moment
- Podeu incorporar unes cebetes mini
- Utilitzeu altres peixos pel mateix guisat
![romesco lluerna pas1 romesco lluerna pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/98/27/romesco-lluerna-pas1.jpeg)
Començarem per preparar el brou de peix amb el cap i les espines de la lluerna.
![romesco lluerna pas2 romesco lluerna pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/98/69/romesco-lluerna-pas2.jpeg)
Ho acompanyarem amb uns quants crancs de platja i unes galeres.
![romesco lluerna pas3 romesco lluerna pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/99/11/romesco-lluerna-pas3.jpeg)
En una olla amb abundant aigua i una mica de sal, posarem el cap de lluerna.
![romesco lluerna pas4 romesco lluerna pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/99/53/romesco-lluerna-pas4.jpeg)
Aprofitaré per afegir unes espines de llenguado que tenia al congelador.
![romesco lluerna pas5 romesco lluerna pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/99/99/95/romesco-lluerna-pas5.jpeg)
Incorporem els crancs, les galeres, una fulla d'api, un tros de porro i una ceba.
![romesco lluerna pas6 romesco lluerna pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/00/37/romesco-lluerna-pas6.jpeg)
Poseu més aigua si cal... fins arribar a les 3/4 parts de la olla (hi haurà uns 3 o 4 litres d'aigua).
![romesco lluerna pas7 romesco lluerna pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/00/79/romesco-lluerna-pas7.jpeg)
Afegiu sal en proporció, però no us passeu.
![romesco lluerna pas8 romesco lluerna pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/01/21/romesco-lluerna-pas8.jpeg)
Un parell de fulles de llorer...
![romesco lluerna pas9 romesco lluerna pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/01/63/romesco-lluerna-pas9.jpeg)
... ho tapem...
![romesco lluerna pas11 romesco lluerna pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/02/47/romesco-lluerna-pas11.jpeg)
A mi m'agrada premsar els crancs i les galeres a mitja cocció per extreure'n tot el suquet.
![romesco lluerna pas12 romesco lluerna pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/02/89/romesco-lluerna-pas12.jpeg)
Un cop fet el brou... el colarem...
![romesco lluerna pas13 romesco lluerna pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/03/31/romesco-lluerna-pas13.jpeg)
... i el reservarem per més endavant.
![romesco lluerna pas14 romesco lluerna pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/03/73/romesco-lluerna-pas14.jpeg)
Ara preparem la resta d'ingredients.
![romesco lluerna pas15 romesco lluerna pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/04/15/romesco-lluerna-pas15.jpeg)
Prèviament he preparat la salsa romesco.
![romesco lluerna pas17 romesco lluerna pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/04/99/romesco-lluerna-pas17.jpeg)
Rentem tot el peix.
![romesco lluerna pas18 romesco lluerna pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/05/41/romesco-lluerna-pas18.jpeg)
Ens han quedat unes bones llesques de lluerna.
![romesco lluerna pas19 romesco lluerna pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/05/83/romesco-lluerna-pas19.jpeg)
Posarem les cloïsses i els musclos en aigua i sal, per què purgui la sorra.
![romesco lluerna pas20 romesco lluerna pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/06/25/romesco-lluerna-pas20.jpeg)
Saleu i empebreu el peix i després enfarineu-lo bé.
![romesco lluerna pas21 romesco lluerna pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/06/67/romesco-lluerna-pas21.jpeg)
Ara, en una paella amb abundant oli roent... fregiu-los una mica.
![romesco lluerna pas22 romesco lluerna pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/07/09/romesco-lluerna-pas22.jpeg)
Tampoc massa. No els volem coure del mig, només volem que adquireixin capa més consistent per a coure amb el brou més tard, igual que fariem amb una sarsuela o un suquet. De totes maneres, hi ha gent que no enfarina el peix i el posa directament al brou.
![romesco lluerna pas23 romesco lluerna pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/07/51/romesco-lluerna-pas23.jpeg)
Perfecte. Col·loquem les llesques en una safata fonda pel forn o una cassola gran i fonda.
![romesco lluerna pas24 romesco lluerna pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/07/93/romesco-lluerna-pas24.jpeg)
Com que tenia unes mini cebetes cuites a la nevera, les he aprofitat per aquest plat que li aniran força bé.
![romesco lluerna pas25 romesco lluerna pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/08/35/romesco-lluerna-pas25.jpeg)
Ara prepararem una picada d'all i julivert, sal i força oli d'oliva.
![romesco lluerna pas26 romesco lluerna pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/08/77/romesco-lluerna-pas26.jpeg)
En una paella ben calenta amb unes gotes d'oli, saltarem les gambes vermelles amb un polsim de sal.
![romesco lluerna pas27 romesco lluerna pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/09/19/romesco-lluerna-pas27.jpeg)
De seguida, podrem incorporar un parell de cullerades de la nostre picada d'all i julivert.
![romesco lluerna pas28 romesco lluerna pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/09/61/romesco-lluerna-pas28.jpeg)
Les gireu una estona i les feu una miqueta més (no gaire).
Incorporem les gambes i el suquet a la cassola pel forn on tenim el peix.
![romesco lluerna pas30 romesco lluerna pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/10/45/romesco-lluerna-pas30.jpeg)
Ara fem el mateix amb el calamar.
![romesco lluerna pas31 romesco lluerna pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/10/87/romesco-lluerna-pas31.jpeg)
I també l'incorporem a la safata.
![romesco lluerna pas32 romesco lluerna pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/11/29/romesco-lluerna-pas32.jpeg)
Perfecte.
![romesco lluerna pas33 romesco lluerna pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/12/01/romesco-lluerna-pas33.jpeg)
Mireu de distribuir els ingredients en la safata.
![romesco lluerna pas34 romesco lluerna pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/12/55/romesco-lluerna-pas34.jpeg)
Ara afegim les cloïsses i els musclos, ben nets de sal.
![romesco lluerna pas35 romesco lluerna pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/12/97/romesco-lluerna-pas35.jpeg)
Barregem la salsa romesco amb el brou de peix... ho rectifiquem de sal si cal i...
![romesco lluerna pas36 romesco lluerna pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/13/51/romesco-lluerna-pas36.jpeg)
... ho tirem per sobre de tot el peix...
![romesco lluerna pas37 romesco lluerna pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/14/14/romesco-lluerna-pas37.jpeg)
... fins cobrir, més o menys, les llesques de peix (mitja cassola).
![romesco lluerna pas38 romesco lluerna pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/14/62/romesco-lluerna-pas38.jpeg)
Ara ho posarem al foc mitjà durant uns 15 minuts aproximadament.
![romesco lluerna pas39 romesco lluerna pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/15/04/romesco-lluerna-pas39.jpeg)
Finalment, doneu-li un cop de forn (5 minuts de grill) per daurar la primera capa.
![romesco lluerna pas40 romesco lluerna pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/15/46/romesco-lluerna-pas40.jpeg)
S'haurà evaporat molt de fumet però penseu que és un plat caldós.
![romesco lluerna pas41 romesco lluerna pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/15/88/romesco-lluerna-pas41.jpeg)
I ja tenim fet un altre plat tradicional de peix. Ummm... quina oloreta.
![romesco lluerna pas42 romesco lluerna pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/16/30/romesco-lluerna-pas42.jpeg)
Ja el podem servir.
![romesco lluerna pas43 romesco lluerna pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/16/72/romesco-lluerna-pas43.jpeg)
Acompanyeu-lo d'una mica de pa per sucar.
![romesco lluerna pas44 romesco lluerna pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/17/14/romesco-lluerna-pas44.jpeg)
Una mica d'allioli també li va bé.
![romesco lluerna pas45 romesco lluerna pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/00/17/56/romesco-lluerna-pas45.jpeg)
Bon Profit!