Per a molts el romesco és una salsa que es posa als calçots... i poc més. Tècnicament, això no és del tot correcte. I anem a complicar-ho una mica més: el "romesco" (o romescada), també pot ser un plat de peix. Avui us porto un plat típic del Tarragonès: el Romesco de peix. Resumint-ho seria com un suquet però afegint al brou una bona quantitat de salsa romesco. Jo no l'havia fet mai aquest plat i m'ha fet gràcia aprofitar una lluerna de 2kg (cosa que no acostuma a passar) que he trobat al mercat. Que vagi de gust.

Ingredients

1 lluerna gran (de 1,5kg o 2kg)

salsa de romesco

8 gambes vermelles

un grapat de musclos  

un grapat de cloïsses  

2 calamars tallats

julivert

3 alls  

brou de peix (afegint el cap de la lluerna)

oli d'oliva

sal

Variants:

- Si no voleu, no cal enfarinar i fregir el peix  

- Podeu utilitzar romesco ja fet, però és millor fer-lo al moment

- Podeu incorporar unes cebetes mini

- Utilitzeu altres peixos pel mateix guisat

Preparació
1.
romesco lluerna pas1

Començarem per preparar el brou de peix amb el cap i les espines de la lluerna.

2.
romesco lluerna pas2

Ho acompanyarem amb uns quants crancs de platja i unes galeres.

3.
romesco lluerna pas3

En una olla amb abundant aigua i una mica de sal, posarem el cap de lluerna.

4.
romesco lluerna pas4

Aprofitaré per afegir unes espines de llenguado que tenia al congelador.

5.
romesco lluerna pas5

Incorporem els crancs, les galeres, una fulla d'api, un tros de porro i una ceba.

6.
romesco lluerna pas6

Poseu més aigua si cal... fins arribar a les 3/4 parts de la olla (hi haurà uns 3 o 4 litres d'aigua).

7.
romesco lluerna pas7

Afegiu sal en proporció, però no us passeu.

8.
romesco lluerna pas8

Un parell de fulles de llorer...

9.
romesco lluerna pas9

... ho tapem...

10.
romesco lluerna pas11

A mi m'agrada premsar els crancs i les galeres a mitja cocció per extreure'n tot el suquet.

11.
romesco lluerna pas12

Un cop fet el brou... el colarem...

12.
romesco lluerna pas13

... i el reservarem per més endavant.

13.
romesco lluerna pas14

Ara preparem la resta d'ingredients.

14.
romesco lluerna pas15

Prèviament he preparat la salsa romesco. 

15.
romesco lluerna pas17

Rentem tot el peix.

16.
romesco lluerna pas18

Ens han quedat unes bones llesques de lluerna.

17.
romesco lluerna pas19

Posarem les cloïsses i els musclos en aigua i sal, per què purgui la sorra.

18.
romesco lluerna pas20

Saleu i empebreu el peix i després enfarineu-lo bé.

19.
romesco lluerna pas21

Ara, en una paella amb abundant oli roent... fregiu-los una mica.

20.
romesco lluerna pas22

Tampoc massa. No els volem coure del mig, només volem que adquireixin capa més consistent per a coure amb el brou més tard, igual que fariem amb una sarsuela o un suquet. De totes maneres, hi ha gent que no enfarina el peix i el posa directament al brou.

21.
romesco lluerna pas23

Perfecte. Col·loquem les llesques en una safata fonda pel forn o una cassola gran i fonda.

22.
romesco lluerna pas24

Com que tenia unes mini cebetes cuites a la nevera, les he aprofitat per aquest plat que li aniran força bé.

23.
romesco lluerna pas25

Ara prepararem una picada d'all i julivert, sal i força oli d'oliva.

24.
romesco lluerna pas26

En una paella ben calenta amb unes gotes d'oli, saltarem les gambes vermelles amb un polsim de sal.

25.
romesco lluerna pas27

De seguida, podrem incorporar un parell de cullerades de la nostre picada d'all i julivert.

26.
romesco lluerna pas28

Les gireu una estona i les feu una miqueta més (no gaire).

27.

Incorporem les gambes i el suquet a la cassola pel forn on tenim el peix.

28.
romesco lluerna pas30

Ara fem el mateix amb el calamar.

29.
romesco lluerna pas31

I també l'incorporem a la safata.

30.
romesco lluerna pas32

Perfecte.

31.
romesco lluerna pas33

Mireu de distribuir els ingredients en la safata.

32.
romesco lluerna pas34

Ara afegim les cloïsses i els musclos, ben nets de sal.

33.
romesco lluerna pas35

Barregem la salsa romesco amb el brou de peix... ho rectifiquem de sal si cal i...

34.
romesco lluerna pas36

... ho tirem per sobre de tot el peix...

35.
romesco lluerna pas37

... fins cobrir, més o menys, les llesques de peix (mitja cassola).

36.
romesco lluerna pas38

Ara ho posarem al foc mitjà durant uns 15 minuts aproximadament.

37.
romesco lluerna pas39

Finalment, doneu-li un cop de forn (5 minuts de grill) per daurar la primera capa.

38.
romesco lluerna pas40

S'haurà evaporat molt de fumet però penseu que és un plat caldós.

39.
romesco lluerna pas41

I ja tenim fet un altre plat tradicional de peix. Ummm... quina oloreta.

40.
romesco lluerna pas42

Ja el podem servir.

41.
romesco lluerna pas43

Acompanyeu-lo d'una mica de pa per sucar.

42.
romesco lluerna pas44

Una mica d'allioli també li va bé.

43.
romesco lluerna pas45

Bon Profit!