Veureu com aprofitarem la salsa romesco per fer el sofregit d'un plat que es preparar en molt poc temps. Com veureu, el romesco de peix el podeu fer de moltes maneres i amb diferents ingredients. Jo he optat per presentar-vos un Romesco de rap amb patates, escamarlans i cloïsses.
1 kg de peix de carn ferma (rap, orada, nero, congre etc)
aigua
sal
Per fer la salsa de romesco:
5 pebrots de romesco remullats
3 tomàquets escalivats
1 llesca de pa fregit
2 grans d'all escalivats
un grapat d'avellanes i ametlles torrades
una copa de vi ranci
oli d'oliva
Variants:
- Es pot salar, enfarinar i fregir el peix abans d'afegir-lo a la cassola.
- També es pot afegir el peix salat, sense enfarina ni fregir.
- Es pot fer primer un sofregit de ceba.
- Es pot fer amb tots els ingredients del romesco fregits.
- S'hi pot afegir un bitxo.
- Hi ha qui no posa tomàquet al romesco com a sofregit.
- En lloc de pebrot del romesco s'hi pot posar nyora, tot i que l'autèntic romesco no es fa amb nyora.
- Es pot substituir el pa per galeta.
- Es pot fer una reducció de vi blanc o de vi ranci, o afegir-hi un raig de conyac, de ratafia o de vermut.
- Es pot acompanyar de mongetes bullides o fesols.
- Es pot fer amb barreja de diferents tipus de peix i marisc (escamarlans, gambes, llagostins, musclos, cloïsses, calamars, etc...).
- Podeu posar trossos de patata.
- El romesco es pot fer amb carn o aviram.
- Podeu substituir l'aigua per brou de peix
Preparem els ingredients.
La salsa de romesco la tindrem feta prèviament.
Us recomano la lectura prèvia de la Salsa Romesco.
El brou de peix també el tindrem fet. Us recomano la lectura prèvia de la recepta Brou de peix.
Un cop net el peix, el salarem.
A continuació, l'haurem d'enfarinar.
Quan l'oli sigui roent, el posem a daurar.
Deixeu-lo que es faci un parell de minuts per cada banda. D'aquesta manera, segellarem el peix amb la farina i no se'ns desfarà a la cassola.
Mentre s'acaba de fer, pelarem una patata o dues.
I la tallarem a rodanxes gruixudetes.
Li haurem de donar la volta al peix.
Que també reservem.
Notareu com de seguida canvia de color i es torra.
En aquest moment haurem d'afegir-hi l'aigua o brou de peix.
Si cal, deixateu el romesco amb una mica de brou, s'ha d'escurar bé!
Remeneu-ho una mica.
I afegiu-hi les patates.
Ara, ho haurem de deixar coure uns 15 minuts a foc baix.
Ho salarem una mica també. No us passeu.
Passat aquest temps, la patata estarà a mitja cocció. Hi afegirem llavors el peix...
i els escamarlans.
És millor no remenar el peix o el trencarem. Sacsegeu la cassola amb les nanses.
Tapeu-ho i deixeu-ho fer uns 10 minuts.
Ara hi afegirem unes cloïsses, si voleu.
I ho mantindrem tapat un parell o tres de minuts més.
Fins que s'obrin les cloïsses. Tasteu-ho i rectifiqueu de sal si val. I tasteu sempre el menjar abans de servir, eh?... no fotem, no fotem!
Per acabar, hi tirarem una mica de julivert fresc per sobre.
I ja podeu apagar el foc.
És interessant deixar reposar aquest plat una bona estona. Fins i tot una hora.
Però si teniu molta gana.... tampoc caldria, jeje.
I ja tenim fet el nostre romesco de peix.
El servirem. Com veureu, la farina del peix i el midó de la patata han espessit la salsa.
Poseu una mica de tot a cada plat.
Quina flaire!... ah! i està permès sucar pa, avui, val?
Només ens queda buscar un vi apropiat per l'ocasió.
Bon profit!