Possiblement és el plat més conegut de la cuina cubana en l'àmbit internacional. Rep aquest nom per qué generalment s'aprofita la carn per a preparar la sopa de frijoles. És un plat relativament senzill de cuinar... i que ofereix un gran resultat. Un plat d'aroma i sabor típicament caribeny... que us encantarà.

Ingredients

500gr. de carn de vedella

2 pebrots verds

2 cebes en juliana 

2 fulles de llorer

1/2 cap d'alls

1 cullerada de comí mòlt

150gr. tomàquet triturat natural

150gr. tomàquet fregit

oli d'oliva 

sal

Preparació
1.
ropa vieja pas1

Utilitzarem un bon tall de vedella. De fet, és un tall argentí que se'n diu "falda" i és especialment indicat per aquest guisat. Jo he demanat carn per estofar, ja que no he trobat "falda". Demaneu-la sencera.

2.
ropa vieja pas2

Preparem la resta d'ingredients.

3.
ropa vieja pas3

Es neteja la carn de greix i nervis.

4.
ropa vieja pas4

Jo he, seguint una recepta tradicional, he tallat la carn a uns 4 cms de llarg, respecten la direcció de les vetes de carn. Però vist el resultat, us aconsello fer els talls el doble de llargs (8 cms). Inclús coure tot el tros de carn sencer.

5.
ropa vieja pas5

Amb 4 cms i la reducció de volum al coure, no queden masses vetes que desfilar, però em penso que la idea ha quedat clara, no?

6.
ropa vieja pas6

Es posa a bullir la carn en una olla amb aigua i llorer fins que estigui tova. Afegiu-hi el llorer.

7.
ropa vieja pas7

Millor si la tapeu.

8.
ropa vieja pas8

Mentre, tallarem tires fines de pebrot verd... en juliana vaja...

9.
ropa vieja pas9

... i ratllarem el tomàquet. Es pot utilitzar tomàquet triturat de pot si voleu. I fregit fins i tot.

10.
ropa vieja pas10

Ara hem de "majar" els alls. Aixafeu-los i piqueu-los una mica.

11.
ropa vieja pas11

La ceba la tallarem en juliana també.

12.
ropa vieja pas12

De tant en tant punxeu la carn per saber si està cuita o no, però 50-60 minuts no us els treu ningú.

13.
ropa vieja pas13

Ja està pràcticament cuita, encara que després li donarem 20 minutets més de cocció amb el sofregit. La reservarem en un bol i la deixarem refredar.

14.
ropa vieja pas14

El brou de coure la carn també el reservarem (degudament colat).

15.
ropa vieja pas16

Amb la carn freda, ja podrem "desfilar" la carn en direcció a les vetes que té. La idea es que quedin tires de carn el més llarg possibles. Però ja us he dit que l'he tallat massa petita i les tires han de quedar el doble de llargues. Però queda igual de bo, eh?

16.
ropa vieja pas17

En una cassola amb una mica d'oli d'oliva sofregirem l'all...

17.
ropa vieja pas18

... i a continuació la ceba i el pebrot verd.

18.
ropa vieja pas19

Li doneu un parell de voltes i ja podrem incorporar el tomàquet.

19.
ropa vieja pas20

Ara també afegirem el comí mòlt.

20.
ropa vieja pas21

Amb una culleradeta en tindrem prou. Ho remenem tot una mica.

21.
ropa vieja pas22

Incorporem la carn desfilada. També l'he afegit una mica de tomàquet fregit en aquest punt que ens lligarà la salsa. No m'agrada abusar del tomàquet de pot, però de vegades va bé combinar-lo amb el natural.

22.
ropa vieja pas23

... i el brou de coure la carn.

23.
ropa vieja pas24

Ho remeneu bé... i ho deixeu coure uns 20 minutets. Rectificar de sal i llestos.

24.
ropa vieja pas25

Ja el podem servir.

25.
ropa vieja pas26

Com tots els guisats d'aquesta mena.... estan més bons si reposen d'un dia per altre.

26.
ropa vieja pas27

Però de vegades no podem esperar, oi?

27.
ropa vieja pas28

Gran plat... que agrada a tothom.

28.
ropa vieja pas29

Us recomano servir-lo acompanyat de "Congrí" (arròs cubà)... i a gaudir nanos.

29.
ropa vieja pas30

"Congrí" o "Moros y Cristianos" que també li diuen.

30.

 Bon Profit!