Possiblement és el plat més conegut de la cuina cubana en l'àmbit internacional. Rep aquest nom per qué generalment s'aprofita la carn per a preparar la sopa de frijoles. És un plat relativament senzill de cuinar... i que ofereix un gran resultat. Un plat d'aroma i sabor típicament caribeny... que us encantarà.
500gr. de carn de vedella
2 pebrots verds
2 cebes en juliana
2 fulles de llorer
1/2 cap d'alls
1 cullerada de comí mòlt
150gr. tomàquet triturat natural
150gr. tomàquet fregit
oli d'oliva
sal
![ropa vieja pas1 ropa vieja pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/88/15/ropa-vieja-pas1.jpeg)
Utilitzarem un bon tall de vedella. De fet, és un tall argentí que se'n diu "falda" i és especialment indicat per aquest guisat. Jo he demanat carn per estofar, ja que no he trobat "falda". Demaneu-la sencera.
![ropa vieja pas2 ropa vieja pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/88/57/ropa-vieja-pas2.jpeg)
Preparem la resta d'ingredients.
![ropa vieja pas3 ropa vieja pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/88/99/ropa-vieja-pas3.jpeg)
Es neteja la carn de greix i nervis.
![ropa vieja pas4 ropa vieja pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/89/41/ropa-vieja-pas4.jpeg)
Jo he, seguint una recepta tradicional, he tallat la carn a uns 4 cms de llarg, respecten la direcció de les vetes de carn. Però vist el resultat, us aconsello fer els talls el doble de llargs (8 cms). Inclús coure tot el tros de carn sencer.
![ropa vieja pas5 ropa vieja pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/89/83/ropa-vieja-pas5.jpeg)
Amb 4 cms i la reducció de volum al coure, no queden masses vetes que desfilar, però em penso que la idea ha quedat clara, no?
![ropa vieja pas6 ropa vieja pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/90/25/ropa-vieja-pas6.jpeg)
Es posa a bullir la carn en una olla amb aigua i llorer fins que estigui tova. Afegiu-hi el llorer.
![ropa vieja pas7 ropa vieja pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/90/67/ropa-vieja-pas7.jpeg)
Millor si la tapeu.
![ropa vieja pas8 ropa vieja pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/91/09/ropa-vieja-pas8.jpeg)
Mentre, tallarem tires fines de pebrot verd... en juliana vaja...
![ropa vieja pas9 ropa vieja pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/91/51/ropa-vieja-pas9.jpeg)
... i ratllarem el tomàquet. Es pot utilitzar tomàquet triturat de pot si voleu. I fregit fins i tot.
![ropa vieja pas10 ropa vieja pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/92/14/ropa-vieja-pas10.jpeg)
Ara hem de "majar" els alls. Aixafeu-los i piqueu-los una mica.
![ropa vieja pas11 ropa vieja pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/92/56/ropa-vieja-pas11.jpeg)
La ceba la tallarem en juliana també.
![ropa vieja pas12 ropa vieja pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/92/98/ropa-vieja-pas12.jpeg)
De tant en tant punxeu la carn per saber si està cuita o no, però 50-60 minuts no us els treu ningú.
![ropa vieja pas13 ropa vieja pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/93/40/ropa-vieja-pas13.jpeg)
Ja està pràcticament cuita, encara que després li donarem 20 minutets més de cocció amb el sofregit. La reservarem en un bol i la deixarem refredar.
![ropa vieja pas14 ropa vieja pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/93/82/ropa-vieja-pas14.jpeg)
El brou de coure la carn també el reservarem (degudament colat).
![ropa vieja pas16 ropa vieja pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/94/66/ropa-vieja-pas16.jpeg)
Amb la carn freda, ja podrem "desfilar" la carn en direcció a les vetes que té. La idea es que quedin tires de carn el més llarg possibles. Però ja us he dit que l'he tallat massa petita i les tires han de quedar el doble de llargues. Però queda igual de bo, eh?
![ropa vieja pas17 ropa vieja pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/95/08/ropa-vieja-pas17.jpeg)
En una cassola amb una mica d'oli d'oliva sofregirem l'all...
![ropa vieja pas18 ropa vieja pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/95/50/ropa-vieja-pas18.jpeg)
... i a continuació la ceba i el pebrot verd.
![ropa vieja pas19 ropa vieja pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/95/92/ropa-vieja-pas19.jpeg)
Li doneu un parell de voltes i ja podrem incorporar el tomàquet.
![ropa vieja pas20 ropa vieja pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/96/34/ropa-vieja-pas20.jpeg)
Ara també afegirem el comí mòlt.
![ropa vieja pas21 ropa vieja pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/96/76/ropa-vieja-pas21.jpeg)
Amb una culleradeta en tindrem prou. Ho remenem tot una mica.
![ropa vieja pas22 ropa vieja pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/97/18/ropa-vieja-pas22.jpeg)
Incorporem la carn desfilada. També l'he afegit una mica de tomàquet fregit en aquest punt que ens lligarà la salsa. No m'agrada abusar del tomàquet de pot, però de vegades va bé combinar-lo amb el natural.
![ropa vieja pas23 ropa vieja pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/97/60/ropa-vieja-pas23.jpeg)
... i el brou de coure la carn.
![ropa vieja pas24 ropa vieja pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/98/02/ropa-vieja-pas24.jpeg)
Ho remeneu bé... i ho deixeu coure uns 20 minutets. Rectificar de sal i llestos.
![ropa vieja pas25 ropa vieja pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/98/44/ropa-vieja-pas25.jpeg)
Ja el podem servir.
![ropa vieja pas26 ropa vieja pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/98/86/ropa-vieja-pas26.jpeg)
Com tots els guisats d'aquesta mena.... estan més bons si reposen d'un dia per altre.
![ropa vieja pas27 ropa vieja pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/99/28/ropa-vieja-pas27.jpeg)
Però de vegades no podem esperar, oi?
![ropa vieja pas28 ropa vieja pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/91/99/70/ropa-vieja-pas28.jpeg)
Gran plat... que agrada a tothom.
![ropa vieja pas29 ropa vieja pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/00/12/ropa-vieja-pas29.jpeg)
Us recomano servir-lo acompanyat de "Congrí" (arròs cubà)... i a gaudir nanos.
![ropa vieja pas30 ropa vieja pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/00/75/ropa-vieja-pas30.jpeg)
"Congrí" o "Moros y Cristianos" que també li diuen.
Bon Profit!