Molta gent ho confon...i es pensa que aquest plat és exclusivament d'arròs. Però no és cert. Que si és semblant a la paella o a la fideuà?... una mica sí, però també té diferències. La particularitat més gran d'aquest plat és que s'utilitza la tècnica de "rossejar". L'arròs s'ha d'enrossir... s'ha de daurar. El resultat és un arròs més sec... gairebé cruixent... que es pot menjar amb allioli (alguns s'endurien les mans al cap). Però en qualsevol cas, que cadascú s'ho mengi com més li agradi... i tots contents.
1 calamar mitjanet a daus
150 gr. gamba vermella
1 ceba mitjana
2 tomàquets madurs
1 cullerada de pebre vermell dolç
3 dents d'all
500 dl. brou de peix
oli d'oliva verge extra
una copa de vi blanc
julivert
arròs
pebre vermell
sal
Variants:
Ho podeu acompanyar amb allioli
![rossejat darros pas1 rossejat darros pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/34/37/rossejat-darros-pas1.jpeg)
Començarem per preparar el brou de peix... amb abundant aigua, una fulla d'api i llorer.
![rossejat darros pas2 rossejat darros pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/34/79/rossejat-darros-pas2.jpeg)
Rentem el peix pel brou.
![rossejat darros pas3 rossejat darros pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/35/21/rossejat-darros-pas3.jpeg)
En aquest cas, utilitzaré l'espina d'un rap...
![rossejat darros pas4 rossejat darros pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/35/63/rossejat-darros-pas4.jpeg)
... un cap de lluç....
![rossejat darros pas5 rossejat darros pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/36/05/rossejat-darros-pas5.jpeg)
... i unes galeres.
![rossejat darros pas6 rossejat darros pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/36/47/rossejat-darros-pas6.jpeg)
Ho salem tot plegat.
![rossejat darros pas7 rossejat darros pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/36/89/rossejat-darros-pas7.jpeg)
També m'agrada incorporar una mica de julivert fresc al brou.
![rossejat darros pas8 rossejat darros pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/37/31/rossejat-darros-pas8.jpeg)
Rentem les gambes vermelles i les fregim amb una mica d'oli i sal.
![rossejat darros pas9 rossejat darros pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/37/73/rossejat-darros-pas9.jpeg)
Les reservem i les deixem refredar.
![rossejat darros pas10 rossejat darros pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/38/15/rossejat-darros-pas10.jpeg)
Un cop fredes les pelem.
![rossejat darros pas11 rossejat darros pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/38/57/rossejat-darros-pas11.jpeg)
Les gambes les guardarem per incorporar en l'últim moment...
![rossejat darros pas12 rossejat darros pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/38/99/rossejat-darros-pas12.jpeg)
... i les pells i els caps els passem per un xino.
![rossejat darros pas13 rossejat darros pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/39/41/rossejat-darros-pas13.jpeg)
Apreteu ben fort...
![rossejat darros pas14 rossejat darros pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/39/83/rossejat-darros-pas14.jpeg)
... no surtira massa líquid però el poc que surt és super-concentrat i això determinarà el gust final del plat.
![rossejat darros pas15 rossejat darros pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/40/25/rossejat-darros-pas15.jpeg)
Ara, per aprofitar-ho bé, podeu submergir el xino dins el brou de peix i remenar una mica.
![rossejat darros pas16 rossejat darros pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/40/67/rossejat-darros-pas16.jpeg)
... i aboqueu-hi els caps al brou.
![rossejat darros pas18 rossejat darros pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/41/51/rossejat-darros-pas18.jpeg)
El suquet dels caps el reservarem per més endavant.
![rossejat darros pas20 rossejat darros pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/42/35/rossejat-darros-pas20.jpeg)
Remeneu el brou i deixeu-lo coure un total d'uns 25-30 minuts.
![rossejat darros pas21 rossejat darros pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/42/77/rossejat-darros-pas21.jpeg)
El reservem.
![rossejat darros pas22 rossejat darros pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/43/19/rossejat-darros-pas22.jpeg)
Tapat. Si cal, l'escalfarem més endavant. Aquest brou el podeu fer el dia anterior si voleu.
![rossejat darros pas24 rossejat darros pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/44/03/rossejat-darros-pas24.jpeg)
Ara, netegem el calamar...
![rossejat darros pas25 rossejat darros pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/44/45/rossejat-darros-pas25.jpeg)
Piquem la ceba i l'all.
![rossejat darros pas26 rossejat darros pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/46/76/rossejat-darros-pas26.jpeg)
Preparem l'arròs: una tassa per persona i una de regal.
![rossejat darros pas27 rossejat darros pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/47/39/rossejat-darros-pas27.jpeg)
Escalfeu una miqueta d'oli en una paella... i aboqueu-hi l'arròs.
![rossejat darros pas28 rossejat darros pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/47/81/rossejat-darros-pas28.jpeg)
L'anirem remenant procurant que no es cremi, a foc baix. Hem de daurar l'arròs, de rossejar-lo.
![rossejat darros pas29 rossejat darros pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/48/23/rossejat-darros-pas29.jpeg)
Veieu la diferència de color?
![rossejat darros pas30 rossejat darros pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/48/65/rossejat-darros-pas30.jpeg)
Un cop enrossit el reservem.
![rossejat darros pas32 rossejat darros pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/49/88/rossejat-darros-pas32.jpeg)
En la mateixa paella i aprofitant l'oli (afegiu-ne més si cal), daureu el calamar.
![rossejat darros pas33 rossejat darros pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/50/30/rossejat-darros-pas33.jpeg)
Heu de procurar que el calamar s'enganxi una mica a la paella. Aquella essència marró li aportarà un regustet molt bo al plat. Però compte que peta i esquitxa!
![rossejat darros pas34 rossejat darros pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/50/72/rossejat-darros-pas34.jpeg)
Quan el calamar estigui al punt, feu un lloc al mig i enrossiu la ceba i l'all picats.
![rossejat darros pas35 rossejat darros pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/51/14/rossejat-darros-pas35.jpeg)
Fins que agafi coloret.
![rossejat darros pas36 rossejat darros pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/51/56/rossejat-darros-pas36.jpeg)
Ara, incorporem el tomàquet.
![rossejat darros pas37 rossejat darros pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/51/98/rossejat-darros-pas37.jpeg)
Ho barregem bé.
![rossejat darros pas38 rossejat darros pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/52/64/rossejat-darros-pas38.jpeg)
En aquest moment, hi posarem el vi blanc. Jo utilitzo aquest especial per cuinar.
![rossejat darros pas39 rossejat darros pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/53/21/rossejat-darros-pas39.jpeg)
Més o menys, una copa de vi blanc.
![rossejat darros pas40 rossejat darros pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/53/63/rossejat-darros-pas40.jpeg)
I ara, a foc baix, ho deixem uns 10 minutets fins que caramelitzi tot el sofregit.
![rossejat darros pas41 rossejat darros pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/54/05/rossejat-darros-pas41.jpeg)
Veureu que tindrà una textura més enganxosa... sense líquids.
![rossejat darros pas42 rossejat darros pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/54/47/rossejat-darros-pas42.jpeg)
I ho barregem tot plegat de nou.
![rossejat darros pas43 rossejat darros pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/54/89/rossejat-darros-pas43.jpeg)
Ho deixem caramelitzar uns instants més... remenant que no es cremi....
![rossejat darros pas44 rossejat darros pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/55/31/rossejat-darros-pas44.jpeg)
... i ara si, ja podem incorporar l'arròs.
![rossejat darros pas45 rossejat darros pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/55/97/rossejat-darros-pas45.jpeg)
Remeneu-lo bé... que l'arròs s'impregni de tots els gustos.
![rossejat darros pas46 rossejat darros pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/56/54/rossejat-darros-pas46.jpeg)
En aquest punt, podeu parar el foc... tapar l'arròs i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.
![rossejat darros pas47 rossejat darros pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/56/96/rossejat-darros-pas47.jpeg)
En tornar, només ens quedarà incorporar el brou calent i esperar que es faci l'arròs.
![rossejat darros pas48 rossejat darros pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/57/38/rossejat-darros-pas48.jpeg)
![rossejat darros pas49 rossejat darros pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/57/80/rossejat-darros-pas49.jpeg)
Umm... quina oloreta.
![rossejat darros pas50 rossejat darros pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/58/22/rossejat-darros-pas50.jpeg)
Tasteu una mica el brou i rectifiqueu de sal si cal.
![rossejat darros pas51 rossejat darros pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/58/64/rossejat-darros-pas51.jpeg)
I ara... a esperar uns minutets... 15-20 màxim.
![rossejat darros pas52 rossejat darros pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/59/06/rossejat-darros-pas52.jpeg)
Que faci xup xup fins que el gra d'arròs sigui cuit... o gairebé cuit.
![rossejat darros pas53 rossejat darros pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/59/72/rossejat-darros-pas53.jpeg)
Perfecte, ja podem parar.
![rossejat darros pas54 rossejat darros pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/60/26/rossejat-darros-pas54.jpeg)
Com podeu comprovar és un arròs que queda sec... però extremadament gustós. I ja el podem servir.
![rossejat darros pas55 rossejat darros pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/60/68/rossejat-darros-pas55.jpeg)
Un bon plat de diumenge.
![rossejat darros pas56 rossejat darros pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/61/10/rossejat-darros-pas56.jpeg)
Bon Profit!