Com sempre, i més en aquest cas, és important que el marisc sigui ben fresc. A més, us recomano ensumar per sobre les cloïsses per detectar si alguna d'elles està en males condicions.

Penseu que una de sola pot fer malbé tot el conjunt i, un cop fetes, la mala olor encara és més notable. També és una bona pràctica llençar totes aquelles rossellones que tinguin cops, estiguin trencades o obertes. Jo us confessaré que no acostumo a fer la rossellona al vapor. Prefereixo fer-ho amb cloïsses més grosses. Normalment jo utilitzo les rossellones per fer l'arròs o el suquet. Però avui he volgut fer-les per documentar aquesta recepta tradicional. I ben bones han quedat, sí senyor!  Amb el mateix procediment de cocció podeu fer els dàtils de mar, les tellerines o els musclos al vapor. També podeu consultar les Cloïsses a la planxa.

Ingredients

2 kg de rossellones fresques

1 llimona

2 fulles de llorer

pebre negre en gra

sal

Variants:

Hi ha qui hi posa un raig d'aigua o de vi blanc

Preparació
1.
rossellones al vapor pas1

Prepareu les rossellones.

2.
rossellones al vapor pas3

Submergiu-les en aigua.

3.
rossellones al vapor pas4

I tireu-hi força sal.

4.
rossellones al vapor pas5

Sense por.

5.
rossellones al vapor pas6

Deixeu les rossellones un parell d'hores en aigua i sal perquè perdin la sorra.

6.
rossellones al vapor pas7

Quan faltin 10 minuts per servir-les a taula, comenceu a preparar-les. Renteu-les bé i retireu l'aigua.

7.
rossellones al vapor pas8

En un bol o olla petita poseu-hi el suc d'una llimona i deixeu la llimona dins.

8.
rossellones al vapor pas9

Poseu també el llorer i el pebre negre.

9.
rossellones al vapor pas10

El foc encès ja, d'aquesta manera fareu sortir els aromes de les espècies.

10.
rossellones al vapor pas11

I quan sigui ben calent, afegiu-hi les rossellones. Hi ha qui hi posa un raig d'aigua per afavorir el vapor.

11.
rossellones al vapor pas12

Poseu el foc a mig gas i tapeu l'olla.

12.
rossellones al vapor pas13

Passats 5 minuts obriu i comproveu si ja estan totes obertes. Si és així, no cal esperar més.

13.
rossellones al vapor pas14

Aboqueu-les dins un colador i serviu-les immediatament.

14.
rossellones al vapor pas15

Podeu acompanyar-les de llimona.

15.
rossellones al vapor pas16

I a gaudir, nanos!

16.
rossellones al vapor pas17

Bon profit!

17.
rossellones al vapor pas18

I per beure: