Aquest és un plat típicament nadalenc, ja que conté molts greixos i calories... i per Nadal... tot han de ser excessos... no? Però és molt bo, titots. A casa tothom pregunta quan podrà menjar el tradicional rostit de Nadal... i és que és d'aquells guisats que deixen empremta. Us recomano que el feu un o dos dies abans de menjar-lo. De fet, jo l'he arribat a fer una setmana abans. Penseu que no cal congelar-lo, ja que es conserva en el seu propi greix. És evident, que el secret d'aquest plat està en la qualitat del pollastre o de l'ànec, que han de ser de pagès. Per cert, un consell, si podeu compreu les prunes (amb pinyol sempre) i els pinyons 15 dies abans... millor que a última hora pugen molt de preu.
1 ànec de pagès (ecològic)
2 cebes trinxades
6 alls
100 g de llard de porc
1 copa de conyac
1 copa de vi blanc
200 g de prunes amb pinyol
un grapat de pinyons
1/2 branca de canyella
pebre negre
dues fulles de llorer
aigua
sal
Variants:
- Podeu cuinar de la mateixa manera qualsevol altra au
![rostit nadal anec prunes pinyons pas1 rostit nadal anec prunes pinyons pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/37/41/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas2 rostit nadal anec prunes pinyons pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/38/10/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas2.jpeg)
L'ànec de pagès és molt gustós... i normalment són animals força grans. Un ànec d'aquests us pot fer 3 o 4 quilos tranquil·lament. De vegades s'han de coure en dues cassoles... perquè no hi cap en una de sola.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas3 rostit nadal anec prunes pinyons pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/38/37/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas3.jpeg)
Demaneu-li al vostre pollastrer que el talli per rostir.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas4 rostit nadal anec prunes pinyons pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/38/64/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas4.jpeg)
Començarem per daurar tot l'ànec... fent ús del llard com a greix.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas5 rostit nadal anec prunes pinyons pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/39/33/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas5.jpeg)
El posem en una cassola amb una mica d'oli.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas6 rostit nadal anec prunes pinyons pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/39/60/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas6.jpeg)
El salem i l'empebrem, peça per peça.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas7 rostit nadal anec prunes pinyons pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/39/87/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas7.jpeg)
Amb el greix calent... enrossirem l'ànec.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas8 rostit nadal anec prunes pinyons pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/40/14/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas8.jpeg)
Ha de quedar amb un color torradet... i compte que esquitxa.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas9 rostit nadal anec prunes pinyons pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/40/83/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas9.jpeg)
Mentre enrossim l'ànec... anirem pelant la ceba.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas10 rostit nadal anec prunes pinyons pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/41/10/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas10.jpeg)
Probablement, ho haureu de fer en dues tongades... i haureu d'anar reservant-lo.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas11 rostit nadal anec prunes pinyons pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/41/79/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas11.jpeg)
Ara, retirarem l'excés d'oli per evitar que ens quedi un rostit massa oliós. Deixem el just per sofregir la ceba i l'all. La resta el podeu reservar per fer altres rostits.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas12 rostit nadal anec prunes pinyons pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/42/06/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas12.jpeg)
Tallem la ceba "mal tallada", és a dir, a trossos grans. Els alls sencers amb pell i per la meitat.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas13 rostit nadal anec prunes pinyons pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/42/33/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas13.jpeg)
Ara, en la mateixa cassola i amb l'ànec reservat... enrossirem una mica la ceba i l'all... juntament amb la canyella... de la que n'extraurem tot l'aroma amb aquest sofregidet.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas14 rostit nadal anec prunes pinyons pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/42/60/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas14.jpeg)
Passats uns minutets i amb la ceba una mica daurada (tampoc massa)... incorporem tot l'ànec i ho barregem bé dins la cassola.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas15 rostit nadal anec prunes pinyons pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/42/87/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas15.jpeg)
Ara hi posarem el vi. Jo utilitzo aquest vi per cuinar... que és força aromàtic per les herbes amb què s'ha macerat, però podeu utilitzar qualsevol mena de vi blanc.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas16 rostit nadal anec prunes pinyons pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/43/14/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas16.jpeg)
Posarem un got.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas17 rostit nadal anec prunes pinyons pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/43/41/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas17.jpeg)
Ho afegim.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas18 rostit nadal anec prunes pinyons pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/43/68/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas18.jpeg)
Al mateix temps... també hi posarem un got de conyac (brandi).
![rostit nadal anec prunes pinyons pas19 rostit nadal anec prunes pinyons pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/43/95/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas19.jpeg)
Ho taparem i esperarem que s'evapori l'alcohol uns 10 minutets a foc mitjà.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas20 rostit nadal anec prunes pinyons pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/44/22/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas20.jpeg)
Passat aquest temps... hi posarem aigua calenta... fins a gairebé cobrir tot l'ànec.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas21 rostit nadal anec prunes pinyons pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/44/49/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas21.jpeg)
Ho saleu una mica... i deixeu que es faci a foc lent durant 70-80 minuts. Vigileu de tant en tant, que no falti aigua i n'afegiu més.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas22 rostit nadal anec prunes pinyons pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/44/76/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas22.jpeg)
Mentrestant, podrem anar preparant les prunes (amb pinyol) i els pinyonets.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas23 rostit nadal anec prunes pinyons pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/45/03/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas23.jpeg)
Com podeu veure... jo n'he fet dues cassoles.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas24 rostit nadal anec prunes pinyons pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/45/30/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas24.jpeg)
Tasteu que tal està la carn. L'ànec pot necessitar entre 80-120 minuts de cocció i depèn del tipus d'ànec. En qualsevol cas, la carn d'aquesta au sempre quedarà més dura que la del pollastre. És una característica pròpia. Quan faltin uns 15-20 minuts de cocció per acabar el rostit... afegirem els pinyons...
![rostit nadal anec prunes pinyons pas25 rostit nadal anec prunes pinyons pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/45/57/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas25.jpeg)
I les prunes. Remeneu-lo tot junt, amb compte de no malmetre les prunes i rectifiqueu de sal.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas26 rostit nadal anec prunes pinyons pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/45/84/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas26.jpeg)
Un cop fet... no el toqueu. Deixeu-lo refredar en la mateixa cassola... tapat. Com tots els rostits... és important fer-lo mínim un dia abans de consumir-lo. En repòs, la carn agafa més gust... i s'estova amb el mateix greix. Jo el deixo fora de la nevera, dins la cassola, tota la nit.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas27 rostit nadal anec prunes pinyons pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/46/11/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas27.jpeg)
Tranquils que no s'espatllarà. Tot el que es conserva en greix aguanta molt de temps... com, per exemple, el confit d'ànec.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas28 rostit nadal anec prunes pinyons pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/46/38/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas28.jpeg)
Una hora abans de servir-lo, podeu escalfar tota la cassola... fins que arrenqui el bull... i ho pareu.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas29 rostit nadal anec prunes pinyons pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/46/65/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas29.jpeg)
I ja està nanos... a gaudir.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas30 rostit nadal anec prunes pinyons pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/46/92/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas30.jpeg)
Què bo... i quantes calories!
![rostit nadal anec prunes pinyons pas31 rostit nadal anec prunes pinyons pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/47/19/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas31.jpeg)
I a sucar pa.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas32 rostit nadal anec prunes pinyons pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/47/46/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas32.jpeg)
... un bon vinet negre per acompanyar.
![rostit nadal anec prunes pinyons pas33 rostit nadal anec prunes pinyons pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/92/47/73/rostit-nadal-anec-prunes-pinyons-pas33.jpeg)
Per cert, a l'hora de servir-ho podeu barrejar el Pollastre rostit amb prunes i pinyons amb l'ànec... i barrejar els suquets també. Bon Profit!