Aquest és un plat típicament nadalenc, ja que conté molts greixos i calories... i per Nadal... tot han de ser excessos... no? Però és molt bo, titots. A casa tothom pregunta quan podrà menjar el tradicional rostit de Nadal... i és que és d'aquells guisats que deixen empremta. Us recomano que el feu un o dos dies abans de menjar-lo. De fet, jo l'he arribat a fer una setmana abans. Penseu que no cal congelar-lo, ja que es conserva en el seu propi greix. És evident, que el secret d'aquest plat està en la qualitat del pollastre o de l'ànec, que han de ser de pagès. Per cert, un consell, si podeu compreu les prunes (amb pinyol sempre) i els pinyons 15 dies abans... millor que a última hora pugen molt de preu.

Ingredients

1 ànec de pagès (ecològic)

2 cebes trinxades

6 alls

100 g de llard de porc

1 copa de conyac

1 copa de vi blanc

200 g de prunes amb pinyol

un grapat de pinyons

1/2 branca de canyella

pebre negre

dues fulles de llorer

aigua

sal

Variants:

- Podeu cuinar de la mateixa manera qualsevol altra au

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

L'ànec de pagès és molt gustós... i normalment són animals força grans. Un ànec d'aquests us pot fer 3 o 4 quilos tranquil·lament. De vegades s'han de coure en dues cassoles... perquè no hi cap en una de sola.

3.

Demaneu-li al vostre pollastrer que el talli per rostir.

4.

Començarem per daurar tot l'ànec... fent ús del llard com a greix.

5.

El posem en una cassola amb una mica d'oli.

6.

El salem i l'empebrem, peça per peça.

7.

Amb el greix calent... enrossirem l'ànec.

8.

Ha de quedar amb un color torradet... i compte que esquitxa.

9.

Mentre enrossim l'ànec... anirem pelant la ceba.

10.

Probablement, ho haureu de fer en dues tongades... i haureu d'anar reservant-lo.

11.

Ara, retirarem l'excés d'oli per evitar que ens quedi un rostit massa oliós. Deixem el just per sofregir la ceba i l'all. La resta el podeu reservar per fer altres rostits.

12.

Tallem la ceba "mal tallada", és a dir, a trossos grans. Els alls sencers amb pell i per la meitat.

13.

Ara, en la mateixa cassola i amb l'ànec reservat... enrossirem una mica la ceba i l'all... juntament amb la canyella... de la que n'extraurem tot l'aroma amb aquest sofregidet.

14.

Passats uns minutets i amb la ceba una mica daurada (tampoc massa)... incorporem tot l'ànec i ho barregem bé dins la cassola.

15.

Ara hi posarem el vi. Jo utilitzo aquest vi per cuinar... que és força aromàtic per les herbes amb què s'ha macerat, però podeu utilitzar qualsevol mena de vi blanc.

16.

Posarem un got.

17.

Ho afegim.

18.

Al mateix temps... també hi posarem un got de conyac (brandi).

19.

Ho taparem i esperarem que s'evapori l'alcohol uns 10 minutets a foc mitjà.

20.

Passat aquest temps... hi posarem aigua calenta... fins a gairebé cobrir tot l'ànec.

21.

Ho saleu una mica... i deixeu que es faci a foc lent durant 70-80 minuts. Vigileu de tant en tant, que no falti aigua i n'afegiu més.

22.

Mentrestant, podrem anar preparant les prunes (amb pinyol) i els pinyonets.

23.

Com podeu veure... jo n'he fet dues cassoles.

24.

Tasteu que tal està la carn. L'ànec pot necessitar entre 80-120 minuts de cocció i depèn del tipus d'ànec. En qualsevol cas, la carn d'aquesta au sempre quedarà més dura que la del pollastre. És una característica pròpia. Quan faltin uns 15-20 minuts de cocció per acabar el rostit... afegirem els pinyons...

25.

I les prunes. Remeneu-lo tot junt, amb compte de no malmetre les prunes i rectifiqueu de sal.

26.

Un cop fet... no el toqueu. Deixeu-lo refredar en la mateixa cassola... tapat. Com tots els rostits... és important fer-lo mínim un dia abans de consumir-lo. En repòs, la carn agafa més gust... i s'estova amb el mateix greix. Jo el deixo fora de la nevera, dins la cassola, tota la nit.

27.

Tranquils que no s'espatllarà. Tot el que es conserva en greix aguanta molt de temps... com, per exemple, el confit d'ànec.

28.

Una hora abans de servir-lo, podeu escalfar tota la cassola... fins que arrenqui el bull... i ho pareu.

29.

I ja està nanos... a gaudir.

30.

Què bo... i quantes calories!

31.

I a sucar pa.

32.

... un bon vinet negre per acompanyar.

33.

Per cert, a l'hora de servir-ho podeu barrejar el Pollastre rostit amb prunes i pinyons amb l'ànec... i barrejar els suquets també. Bon Profit!