Aquest és un plat que pretén combinar la cuina mediterrània amb l'asiàtica. Un plat thai-català. És evident que amb aquestes làmines de pa d'arròs podem fer rotllets de tota mena. He partit d'unes tires de bacallà dessalat que he escaldat una mica per després amanir-les amb salsa de soja dolça. La pastanaga li donarà un toc de dolçor i color; la ceba de Figueres i el cibulet, la nota més cruixent i fresca. Ho he servit sobre una reducció de suc de taronja amb sucre i mantega. Tot i resultar una salsa amb un punt fort d'acidesa... la combinació de tot plegat en boca ha resultat magnífica.
Les tires de bacallà les podeu comprar salades i dessalar-les en 24 hores. És un plat que es menja fred, tot i que se li pot donar un punt més tebi. Com veurem més endavant, si a algú dels vostres convidats no li agrada la combinació dolç-salat de la salsa de taronja, podeu improvisar el mateix plat però servit directament sobre la salsa de soja. Un plat interessant sobretot per l'estiu. Espero que us agradi aquesta nova creació.
4 làmines de paper d'arròs
200gr tires de bacallà dessalat
1 pastanaga
mitja ceba vermella de Figueres
salsa de soja dolça
Per a la salsa de taronja:
4 taronges de suc
1 cullerada de mantega
1 cullerada de sucre
El paper d'arròs es pot comprar en qualsevol gran superfície.
Veureu que són làmines fortes i dures... similars al plàstic i que necessiten hidratació.
Preparem la resta d'ingredients.
El bacallà l'hem tingut en remull tota la nit.
Començarem a preparar la salsa. Tallem les taronges de suc...
... i en fem suc.
Posarem tot el suc dins un cassó per bullir.
Afegim una cullerada de mantega...
Ho fem bullir i reduir durant uns 20-25 minuts. Vigileu que no es cremi.
La reducció de suc... deixarà poca quantitat de salsa... però més que suficient, ja que és intensa.
La textura és entre líquida i una mica cremosa... amb un bon aroma a mantega. La reservem.
Ara, amb un pelador, farem tires de pastanaga.
En gastarem dues o tres per rotllet.
Fem la ceba en juliana fina.
El bacallà: tasteu-lo prèviament per assegurar-vos que no és salat.
Ara, en un cassó amb aigua bullent... submergiu el bacallà.
La idea és escaldar-lo durant uns 15-20 segons aproximadament. Quedarà prou cuit.
El reservem.
Ja ho tenim gairebé tot. Anem a hidratar les fulles de paper d'arròs.
Ompliu un bol amb aigua tèbia... i submergiu-hi les fulles. En menys d'un minut agafaran bona textura.
Compte, que de seguida es tornen molt inconsistents.
Retireu l'excés d'aigua i poseu el full a sobre d'un taulell o marbre net.
Aquesta salsa aportarà un punt de sabor oriental i un bon color al peix.
Comencem el rotllet: Hi posem una o dues tires de bacallà.
Una mica de ceba, no massa.
Una mica de pastanaga.
I el cibulet.
I ara, amb cura, ho enrotllarem fent una certa pressió.
Haureu d'anar enrotllant els laterals cap a l'interior...
Fins a aconseguir el primer rotllet. I així amb la resta.
Emplatem.
Una cullerada de salsa de taronja.
El rotllet, i decorem amb més cibulet.
Ho tastem?
Ummm... gran combinació.
Si algú dels vostres comensals no suporta la taronja... que de vegades passa... podeu emplatar el rotllet amb la mateixa salsa de soja dolça.
I obtindreu una nova presentació.
El gust també és intens... encara més thai... però molt bo.
També podeu barrejar les dues salses si voleu i fer les vostres presentacions.
Bon profit.